Končí výstava Bonjour, Monsieur Gauguin v paláci Kinských

Již 17. března končí výstava Bonjour, Monsieur Gauguin: Čeští umělci v Bretani 1850–1950 v paláci Kinských. Přijďte se s panem Gauguinem i Muchou, Čapkem, Kupkou či Zrzavým rozloučit!

Bretaň odjakživa přitahovala výtvarné umělce a na přelomu století se díky pontavenské škole stala významným uměleckým centrem moderního umění, kam se sjížděli nejprogresivnější malíři tehdejší doby. Pravidelně do Bretaně jezdili i umělci českého původ, několik málo z nich se tam i na čas usadilo.

Václav Brožík, Děti v lese, (1891), olej, plátno, 125 × 165 cm, Galerie Kodl

Výstava mapuje přítomnost českých umělců v Bretani v letech 1850–1950 a hodnotí, jakým způsobem zachycovali její drsnou krajinu či tradiční bretonské motivy, vliv pontavenské školy na jejich tvorbu či naopak její jedinečnost.

Antonín Chittussi, Pobřeží 1885, olej, plátno, 200 × 110,5 cm, Moravská galerie v Brně

Díla českých autorů (např. Jaroslav Čermák, Antonín Chitussi, Alfons Mucha, Josef Čapek, František Kupka, Jan Zrzavý, Alén Diviš, Toyen, Jan Křížek) jsou doplněna o srovnání s obrazy zahraničních tvůrců jako Paul Gauguin, Paul Sérusier a Émil Bernard.

Výstavu připravila Národní galerie Praha ve spolupráci s Musée départemental breton.   

Turistickelisty.cz informovala NG v Praze

(lh,turistickelisty.cz,foto NG)

PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...