Hlavní obsah

Kapela Snap Call: Jsme spokojeni, ale míříme výš

Právo, Jaroslav Špulák

Turnovská rock’n’rollová formace Snap Call prošla loni zásadní obměnou. Vystřídala zpěváka. Po hraní na letních festivalech, kdy se představila mimo jiné na Létofestu, vydala v prosinci videoklip ke skladbě Shake Shake. S novým mužem za mikrofonem a novou energií.

Foto: archiv kapely

Snap Call, baskytarista Vojta vpravo.

Článek

„Písnička má celkem jasný příběh. Kluk, holka, láska, a nakonec i nějaké ty pohyby. Proto se jmenuje Shake Shake. Je to jednoduchý rokenrolový song, nic složitého,“ vysvětluje Právu baskytarista Vojta.

Videoklip měl původně vznikat v rohu jednoho prázdného bytu za účasti dvou živých herců a čtyř maňásků, které hlavní hrdina klipu, podle podoby členů kapely vyrobil. Ale kameraman Martin Bartoš přišel s tím, že jeho rodiče opustí svůj dům, který je stylový, a tak by bylo možné v něm klip natočit. Rodiče nakonec byli doma, nicméně natáčení bylo skvělé.

„Nejenže nás nevyhodili, ale ještě nám nabízeli občerstvení a Martinův otec nám pomáhal s osvětlením,“ vzpomíná Vojta. Dodává, že se natáčelo v neděli 28. října, ve státní svátek.

Ambice písničky Shake Shake byla od první chvíle zřejmá. Snap Call v ní chtěli představit nového zpěváka Iggyho, který nahradil Davida Hlůže, spoluzakladatele formace. Do kapely přišel loni v dubnu, kdy tato nahrávala nové písně ve studiu u Ecsona Waldese. Nasedl do rozjetého vlaku.

„Když písničky ve studiu nazpíval, dostaly docela jinou tvář. My ostatní jsme pak i díky písni Shake Shake pochopili, že to byla pozitivní změna a budoucnost kapely neohrožuje, naopak jí dává novou energii. Zatímco předešlé naše skladby byly složitější a těžší, novinka je veselá rokenrolovka. Myslíme, že napovídá, jaký směr naše tvorba nejspíš nabere,“ vysvětlil Vojta.

Klip k písni Shake ShakeVideo: archiv kapely, Novinky

Snap Call na dalších písních pracují. Hlůže byl většinový autor dosud vzniklého repertoáru, a tak si teď více zvykají na týmovou práci. Za texty stoprocentně stojí nový zpěvák Iggy, stejně jako za pěveckými linkami. Iggyho vlivy jsou více hardrockové, což s bluesrockovým cítěním zbytku kapely funguje dobře. Nově bude místo i pro výrazné balady. Touhou kapely je natočit a vydat v letošním roce některé z těchto novinek s videoklipem.

Snap Call jsou tu od roku 2012. Vzhledem k tomu, že někteří členové mají děti, kterým je třeba se věnovat, a že prosadit se na české scéně je těžké, jsou s tím, co v prvních šesti letech dokázali, spokojeni. Pořád ale míří dál.

„V minulosti jsme měli možnost hrát jako host Wohnout na jejich akustickém turné. Vyhráli jsme několik vyhledávacích soutěží, odehráli nespočet skvělých koncertů, vydali pár videoklipů, ale víme, že úspěchů není mnoho. Chceme se teď více zaměřit na vlastní prezentaci, ne být jen předkapela či soutěžící. Cítím, že máme vůli k tomu se posunout,“ tvrdí Vojta.

I když své vzory mají spíše v zahraničí, inspirací jím byl způsob práce skupiny Stroy, která měla domovinu v Praze, ale její obsazení bylo mezinárodní.

„Spousta lidí říká, že s angličtinou v Čechách nelze prorazit. Dost o tom diskutujeme mezi sebou i s fanoušky. Za anglickými texty si stojíme, protože stylu hudby, který děláme, sluší. Také jsme přesvědčeni, že generace fanoušků, která s ní nebude mít problém, neustále dorůstá,“ uzavírá Vojta.

Z vlastní zkušenosti ještě dodává, že zná případy kapel, které podlehly vábení češtiny v textech, byť jim to původně nebylo vlastní. Žádnou změnu jim to ale v přijímání u fanoušků nepřineslo. I proto i oni zůstanou u rockové angličtiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám