Ochutnáváme vinařství Baraque: Produkce se rozkračuje do zajímavých segmentů

Do ochutnávkové galerie vinařství Baraque ve Velkých Pavlovicích to nemáme daleko, ale v zimní sezoně je uzavřena, a tak jsme skočili po první příležitosti ochutnat novinky v sortimentu vinařství Baraque na řízené degustaci v brněnské Vinné loži Koštýř. Přijel je představit jejich tvůrce František Machovský.

Na degustaci Vinné lóže Koštýř doprovázela Františka Machovského Blanka Marková, kterou často potkáte v Baraque Wine Gallery

Provoz v Pavlovicích se má k světu

Loni jsme na našich stránkách vinařství krátce představili poté, co jsme poprvé zavítali do jeho reprezentativní budovy ve Velkých Pavlovicích nazývané stylově Baraque Wine Gallery. V sousedícím výrobním provozu se František Machovský plně zabydlel a mimo jiné investoval do pořízení dřevěných sudů. Kromě tradičních vín zde začaly vznikat i zajímavé experimenty, ostatně František velmi rád zkouší nové věci a patří k těm vinařům, kteří jsou k jiným směrům výroby vína velmi otevření.

Řady vín už jsou tři

Původně měla všechna vína jednotnou zlatou etiketu. Od loňského roku došlo k rozlišení tří produktových řad. Řada „Intensive" pod šroubovým uzávěrem a s bílou etiketou je určena na rychlejší spotřebu, vhodná pro celodenní a nenáročné popíjení. Řada „Elegant" má stejnou ambaláž, jaká byla dosud používána u všech lahví. Jsou to vína komplexnější, která si můžete uložit i do archivu. Horkou novinkou je řada „Punk" s černou etiketou. Jak už název napovídá, jedná se o vína netradiční, někdy až zajímavě „ulítlá", která se vymykají vinařskému mainstreamu.

Osobnosti stále nedocházejí

Pro některé vínomilce možná kontroverzní rozhodnutí uvádět na etiketách místo senzoriky charakteristiku vín jako jedinečných lidských osobností vinařství neopouští. I když tvůrčí proces je vzhledem k počtu vín (historicky se žádná neopakuje) delší záležitostí, inspirace prý stále nevysychá. Na rozdíl od vín samotných. Sám František Machovský přiznal, že se kradmo snaží zákazníky „vysušovat". I když tedy v sortimentu stále nalezneme klasické prodejní taháky v podobě sladší Pálavy či Frizzante, čím dál větší procento vín prokváší až „do sucha".

Degustovala se vína všech tří řad vinařství, ta s názvem "Punk" až v závěru jako překvapení

Bílá klasika i novoty

Hned v úvodu degustace bylo překvapením Veltlínské zelené z vyzrálého ročníku 2015. Víno z hroznů ze třicetiletých vrbických keřů má necelé dva gramy cukru a k nim 14 % alkoholu. Ty způsobují pocitovou sladkost a celkem příjemně sedí s kořenitě-ovocným charakterem tohoto veltlínu. Škoda, že chybí trochu šťavnatější kyselinky.

Aby toho nebylo málo, následoval další „čtrnáctivoltový" počin v podobě Děvínu. Tuto slovenskou odrůdu označil František Machovský za vlajkovou loď v bílých vínech. Určitě si najde hodně příznivců, protože navzdory nižšímu obsahu cukru se prezentuje velmi líbivou sladkou vůní ovocných marmelád. Trochu kořenitosti přichází spíše až v závěru v dochuti. Tady živá kyselinka nechybí a víno díky ní působí svěže a šťavnatě. Vyšší alkohol z něj nevyčnívá.

Vyzrálá červená

Když jsme mluvili o novém provozu ve Velkých Pavlovicích, je potřeba zmínit, že červená vína ročníku 2015 ještě převážně vznikala v původním sklepě ve Vrbici. Jsou z nich už příjemná dospělá vína. Třeba netradiční Cabernet Sauvignon, který by leckdo mohl „shodit" za nižší barvu. Na té se podepsalo kvašení v otevřené kádi při nízké teplotě. Chuť není nijak přetaninovaná, třináct měsíců ve starším sudu mu dodalo pouze příjemnou eleganci. Nepříliš typický kabernet, ale velmi příjemné pití.

Merlot je historicky nejúspěšnějším vínem vinařství. Nejprve získal zlatou medaili za 87,2 bodu v Králi vín, na přelomu roku ji pak následovala stříbrná medaile Salonu vín. Vysoce vyzrálé hrozny – na téměř 25 stupňů cukernatosti – mu propůjčily vysoký obsah alkoholu, který přece jen jde cítit. K celkové harmonii přispělo osmnáct měsíců ležení v sudu. Mohutné a strukturované víno s ovocně-čokoládovou senzorikou je ideální k rozjímání během dlouhých zimních večerů.

Sídlo vinařství v Modrých horách se samozřejmě projevuje i na sortimentu vín. Zajímavých červených zde najdete zpravidla více než bílých. A to nás ještě František Machovský navnadil na chystané novinky – Frankovku a Svatovavřinecké nově zatříděné do apelace VOC Modré Hory.

Pro návštěvníky se vinná galerie pod Slunečnou otevře na závěr března

Punk není pro každého

Už jsme se zmínili o nové řadě vinařství, která má předvést vína v netradičních podobách. Zvolené jméno „Punk" ji vystihuje zcela přesně. Podobně jako stejnojmenný hudební žánr ani toto není repertoár, který se bude líbit každému vínomilci. Cuvée Franc je pokusem o vážný typ rosé. Směs Cabernetu Sauvignon a Merlotu totiž strávila půl roku na barikových sudech a je to na ni znát. Výrazně sladká vůně není naštěstí v chuti následována očekávaným cukrem. Je tady ale velmi příjemná krémovost.

To Ryzlink vlašský už zcela jasně cílí na vyznavače přírodních vín. Jednodenní macerace na slupkách a dvanáctiměsíční ležení na jemných kalech bez síření daly vzniknout velmi harmonickému vínu, ve kterém se snoubí ovocnost, krémovost a jemná kořenitost. Vinař zde tím nejlepším způsobem vzdal hold směru, který je mu velkou inspirací, a „naturální prvotinu" zvládl opravdu výborně.

Do galerie od konce března

Pokud se budete chtít s víny vinařství Baraque setkat, není nic jednoduššího než zavítat do Baraque Wine Gallery ve Velkých Pavlovicích. Letos se bude pro veřejnost otevírat 30. března s provozem o víkendech a ve svátcích, v hlavní sezonu (červen–září) pak bude otevřeno od středy do neděle.

Kromě toho se vám vína vinařství Baraque představí i v rámci akcí otevřených sklepů – ve Vrbici i Velkých Pavlovicích 4. května, v Bořeticích 25. května. I mimo tato data je vám k dispozici e-shop vinařství.

Komentáře

Poslední hodnocení

Hodnocení 1 z 79483

Tip na víno ke koupi u vinaře

Tip na víno ke koupi u vinaře