bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mladí, progresivní, neúspěšní. Panteři se po odchodu Jágra stále brodí v ligovém podprůměru

2. března 2019, 12:00

Jiří Lacina

„Až odtud jednou odejde, ten duch tady zůstane,“ komentoval Dave Tallon někdy před třemi roky dopad hokejové legendy na jeho tým. Jaromír Jágr inspiroval, šel příkladem v tréninku i v zápasech. Omlazený mančaft měl po jeho odchodu patřit ke štikám ligy. Místo toto se podruhé za sebou nejspíš nepodívá ani do play off. Jágrův duch možná zůstal, Jágrovy góly chybí.

Za posledních šest let uhráli Panteři z Floridy play off jenom jednou, v roce 2016 s číslem 68 v sestavě. Nebyl to buhvíjaký marš, vypadli v prvním kole. I tak si ale diváci užili parádní sezónu a ochutnali boje o pohár, které jim jejich hráči dopřáli v historii opravdu málo. Rok nato měl Jaromír Jágr slíbenou smlouvu, jenomže se to celé nějak zašmodrchalo a po jmenování nového kouče se manažerův slib kamsi vypařil.

Bob Boughner ohromil Dalea Tallona dokonalou připraveností. Hezky o hokeji mluví. Budí dojem odbornosti. Chtěl tým mladých, loajálních, dobře bruslících pěšáků, kteří se ve všem podřídí. Svéhlavý, stárnoucí veterán mu nezapadal do koncepce. Dostal, co žádal. Úspěchy ale nemá. Druhý rok za sebou živoří i s talentovanou skvadrou ve spodní polovině Východní konference.

Poučení, které nepřichází

„Kočky“ bojují hlavně s nevyrovnaností výkonů. Na úvod sezóny prohrály osm z deseti zápasů. Začátek listopadu je zastihl v lepší pohodě, bylo z toho pět výher v řadě. Zoufalé výkony předvádí zejména venku. Trip ve druhé polovině listopadu dopadl špatně (1-4), ten lednový ještě hůř (0-5). Celková série sedmi porážek v řadě vydráždila odborníky i fanoušky k ostrým reakcím.

„Po poslední prohře potřebuje Florida opravdu vážné změny. A měly by začít na lavičce,“ psaly tehdy místní noviny. Boughner prakticky nereaguje na vývoj zápasů. Za nepříznivého stavu není schopný tým zmobilizovat, vyburcovat, změnit rytmus hry. Hoří hlavně defenzivní fáze, hráči propadají, gólmani nedokážou jejich chyby zachránit.

Ne že by si to neuvědomovali. „Nemůžeme dostávat pět-šest gólů za utkání. Je to příliš často. Nepřijatelné. Musíme se z toho poučit,“ naříkal v listopadu Mike Hoffman, aktuálně třetí nejproduktivnější hráč mužstva, jehož hrůzostrašná statistika plus minus ovšem čítá na začátku března 22 záporných bodů, což je sedmý nejhorší zápis v lize.

K čemu je, když hvězdy týmu bodují, ale na jeden vstřelený gól dva inkasují? Plus minus elitních borců Panthers, to je přehlídka hrůzy. Barkov -16, Yandle -18, Huberdeau -20, Hoffman -22, Matheson -24. Poslední tři z nich jsou v tomto směru ve dvacítce nejhorších hráčů celé NHL. Na to, že je v lize pořád deset horších týmů, jde v některých případech o skutečně otřesnou individuální bilanci.

Špatná obrana

Zarážející je, jak Boughner po většině nezdarů zaměřuje pozornost na konkrétní situace. Upozorňuje na individuální chyby, žehrá na neproměněné šance, vymlouvá se na příliš kvalitní výkon soupeřova brankáře, eventuálně na zranění. Fan webu Rattrick, který se podrobně zabývá děním kolem Floridy, už je v tomto směru vyloženě pro smích.

Zdá se, že trenérovi chybí schopnost hru obecněji analyzovat a na základě komplexního rozboru vyvést mužstvo z krize. Fanoušci začínají volat po jeho hlavě. „Boughnera, Tallona nebo oba!“ křičeli už v průběhu ledna. Nový kouč přišel na Floridu jako chlap, který podle Tallonových slov „dokáže vidět hru moderním způsobem a je schopný pracovat s mladými hráči“. Chválil jeho detailní přípravu a hokejové IQ. Jako bývalý obránce měl mužstvo naučit především bránit.

Právě tady přitom jeho svěřence nejvíc tlačí bota. 217 inkasovaných branek je moc, jen pět celků v lize dostalo na konci února víc gólů. Hru v oslabení (81,8%) má přitom Florida sedmou nejlepší v NHL, přesilovku (26,7%) dokonce druhou! Co z toho plyne? Bývalý bitkař Boughner, jenž dokázal jako hráč na farmě posbírat skoro 300 trestných minut za sezónu, má mezery hlavně v tom, jak mužstvo zorganizovat pro hru pět na pět.

Čas na další změnu?

Ve čtvrtek proti Las Vegas neudržela Florida vedení 3:1. Nic, na co by fanoušci nebyli zvyklí. Ze zápasů, kde tenhle tým po první třetině vedl, vyhrál desetkrát, třináct jich dokázal ztratit. Pro srovnání, taková Carolina, v tuhle chvíli mužstvo z východní postupové osmičky, má při vedení po první dvacetiminutovce bilanci 20 výher k pouhým třem porážkám.

V drtivé většině zápasů venku nebyla letos Florida lepším týmem. Za to málo bodů, které si z hřišť soupeřů přivezla, vděčí výhradně speciálním formacím. Mužstvo trápí nízká efektivita proměňování i těch nejvyloženějších šancí. Střel jako u Verdunu, gólů málo. Brankářům se nedaří, na druhou stranu jim nikdo nepomůže. Zázraky Luongo ani Reimer v téhle sezóně rozhodně nepředvádí.

Únorová převaha výher nad porážkami sice dává fanouškům Floridy malou naději, marasmus průměrnosti už ale trvá příliš dlouho. Při odvolávání Gerarda Gallanta i Tomea Rowea prokázal klubový majitel Vincent Viola velký smysl pro akci. V létě bude mít další příležitost podumat, jestli v případě dua Tallon – Boughner vsadil na správné koně. Na taxík, kterým kdysi nechal odvézt rovnou ze zápasu oblíbeného Gallanta, se mu fanoušci jistě rádi složí.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.