Část oblíbené rekreační oblasti v Ostravě Porubě, lesopark Březí, se změnila k nepoznání. Zbyly jen pařezy a kulatina čekající na odvoz. Návštěvníci i místní obyvatelé z nedaleké vilové čtvrti byli zaskočeni.

„V předchozích případech kácení se pečlivě řešil každý strom. Ale o tomto jsme se dozvěděli, až když bylo po všem,“ uvedl Martin Bobek z občanské iniciativy Lesopark Poruba.

Areál, kterému se neřekne jinak, než „Pod Myslivnou“, podle nedaleké výletní restaurace, sousedí poměrně těsně se zástavbou rodinných domů. Po internetu se začaly šířit spekulace, zda se nedělá prostor pro další výstavbu.

Vysází nové

Už proto, že předem nebyl nikdo o kácení informován. „Na lesníky byla několikrát zavolána policie,“ řekla Markéta Borská (23), která lesopark pravidelně navštěvuje.


Ostravské městské lesy se vyjádřily až po několika dnech. Podle nich šlo u nutnost, protože stav stromů byl špatný. „V současné době je porostu 115 let. Těžba dříví byla provedena v souladu s lesním zákonem. Značné procento z něj je již napadeno hnilobou a václavkou,“ uvedl ředitel Vladimír Blahuta .

Lesy ujistily, že plocha se bude už na jaře opět zalesňovat. Sdružení Lesopark Poruba to akceptuje, nicméně chce v příštích případech citlivější postup a netěžit stylem holoseč. „Domníváme se, že šlo postupovat šetrnější selektivní těžbou, která je pro les přirozenější a nemá tak zničující dopad na lesní ekosystémy,“ upřesnil Martin Bobek.

Pokuta za loňský ořez

V Porubě nemají problém s ořezem stromů poprvé. V těchto dnech dostal městský obvod pokutu 100 tisíc od České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Zaměstnanci obvodu před rokem nešetrným zásahem údajně poškodili 19 javorů.