Hlavní obsah

Federer - Tsitsipas 6:4, 6:4Švýcarský fenomén pokořil další milník. Federer získal v Dubaji jubilejní stý turnajový titul

Švýcarský tenista Roger Federer vyhrál jubilejní 100. turnaj ATP ve dvouhře. Ve finále v Dubaji porazil Řeka Stefanose Tsitsipase 6:4, 6:4. Stovku titulů ve dvouhře nasbíral Federer jako druhý tenista v open éře. Rekordmanem je Američan Jimmy Connors, který ovládl 109 turnajů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Federer vyhrál stý titul na okruhu ATP.Video: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Sedmatřicetiletý Švýcar oplatil Tsitsipasovi hořkou porážku v osmifinále lednového Australian Open. O 17 let mladšího soupeře porazil hladce za 69 minut, když proměnil první mečbol a utkání zakončil čistou hrou.

"Ani nevím, jestli už byl Stefanos na světě, když jsem vyhrál svůj první turnaj," žertoval po finále Federer. V Dubaji triumfoval vítěz rekordních 20 grandslamů již poosmé.

Foto: Satish Kumar Subramani, Reuters

Roger Federer servíruje ve finále turnaje v Dubaji.

První titul získal v únoru 2001 v Miláně. Od té doby zakončil sezonu bez turnajového prvenství jen v roce 2016. Stovku triumfů se mu povedlo završit na čtvrtý pokus. Od říjnového vítězství v rodné Basileji usiloval o jubilejní titul marně v Paříži, na Turnaji mistrů v Londýně a v lednu v Melbourne.

Tsitsipas hrál v Dubaji jako čerstvý vítěz turnaje v Marseille a prodloužil vítěznou sérii na osm zápasů, na zkušeného Švýcara ale nestačil. První set rozhodl Federer brejkem hned v úvodním gamu. V desáté hře sám odvrátil dva brejkboly řeckého tenisty a proměnil čtvrtý setbol.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Řek Stefanos Tsitsipas tahal tentokrát ve finále turnaje v Dubaji za kratší konec.

V druhé sadě se zrodil jediný brejkbol a Federer ho v devátém gamu využil. Při svém podání pak získal vedení 40:0 a po Tsitsipasově forhendu do sítě se mohl radovat z dalšího milníku.

"Mám velkou radost, že se mi tu povedlo poosmé vyhrát a navíc získal stý titul. Byli tu těžcí soupeři i náročné podmínky. Stefanos to tu neměl lehké poté, co sem přiletěl po vítězství v Marseille," uvedl švýcarský tenista.

Pro Tsitsipase může být útěchou za finálovou porážku, že se v pondělí jako první řecký hráč v historii objeví v Top Ten. "Jsem si jistý, že ho čeká báječná kariéra. Tenis je v dobrých rukách, ať už tady budu, nebo ne," řekl Federer, který strávil 310 týdnů v čele světového žebříčku. Po vítězství v Dubaji se posune ze sedmé na čtvrtou příčku.

DUBAJ (tvrdý povrch, dotace 2 887 895 dolarů):
Dvouhra - finále:
Federer (2-Švýc.) - Tsitsipas (5-Řec.) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Ram, Salisbury (4-USA/Brit.) - McLachlan, Struff (Jap./Něm.) 7:6 (7:4), 6:3.
SAO PAULO (antuka, dotace 618 810 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Djere (Srb.) - Auger-Aliassime (Kan.) 6:2, 3:6, 6:3.
Dvouhra - semifinále:
Garín (Chile) - Ruud (Nor.) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Delbonis, González (Arg.) - Bambridge, O'Mara (4-Brit.) 6:4, 6:3.
ACAPULCO (tvrdý povrch):
Muži (dotace 1 931 110 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
A. Zverev (2-Něm.) - Norrie (Brit.) 7:6 (7:0), 6:3
Kyrgios (Austr.) - Isner (3-USA) 7:5, 5:7, 7:6 (9:7).
Ženy (dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Wang Ja-fan (Čína) - Vekičová (3-Chov.) 2:6, 6:3, 6:1
Keninová (5-USA) - Andreescuová (Kan.) 6:4, 3:6, 7:5.

Reklama

Související témata: