Bavič, hudebník, ale i recidivista. Poslechněte si audiodokument o životě stráveném za hranou zákona

2. březen 2019

Loupežník, trestanec, recidivista. Ale i skvělý hudebník a výborný bavič se smyslem pro humor. To je strýc dokumentaristky Silvie Čechové, která se v novém audiodokumentu „Můj strýc loupežník“ z cyklu DokuVlna snaží zachytit složitou osobnost člověka, který se i přes různé osobní kvality nedokáže srovnat s životem v mezích zákona.

Můj strýc strávil po všelijakých vězeních různě dlouhou dobu, v souhrnu však podstatnou část života, během níž se mu narodily postupně tři děti. Jenže strýc přece není jenom loupežník, trestanec a recidivista. Je taky výborný bavič se smyslem pro humor, jaký u nikoho jiného neznám, po kapsách nosí tuny historek. Dokáže vyprávět o každé historické události, ovládá několik jazyků. Umí si poradit v každé situaci a téměř vždycky jsem se na něj mohla s čímkoli obrátit. Brával mě na hory a na výlety, při křtu byl můj kmotr a držel mě v bíle zavinovačce s kanýry. Voláme si a píšeme o důležitých věcech a ráda bych řekla, že tu byl vždycky pro nás. Pravda je ale taková, že nebyl. Nedokázal se totiž nikdy vypořádat s fungováním v mezích zákona. Meze a hranice jsou zkrátka něco, co mu pravděpodobně vždycky dělalo problém.

Můj strýc loupežník

Když mi byl v posledním bakalářském ročníku studia JAMU zadán jako ročníková práce rozhlasový dokument, bylo mi jasné, o čem chci vyprávět. A strýc souhlasil. Tak jsme si poprvé v klidu sedli a s počátečními rozpaky na obou stranách se začali bavit o tématech, která byla dřív tabu. Do té doby jsme o vězení maximálně vtipkovali nebo o něm zkrátka nemluvili. Možná to pro nás všechny totiž po všech těch letech začalo být něco tak normálního, že se toho zpětně až děsím. Návštěvy ve vězení, dopisy, vyhýbavé odpovědi na otázky, kde je, jak se má, co teď dělá. To všechno za tu dobu zevšednělo natolik, že zdánlivě nebylo o čem mluvit. Jenže bylo, je a bude.

Je možné po letech prolomit rodinná traumata? A jak se projeví život za mřížemi na rodinných vztazích? Poslechněte si nejnovější dokument Silvie Čechové.

Silvie Čechová je studentka prvního magisterského ročníku rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky na brněnské JAMU. V cyklu DokuVlna už Radio Wave uvedlo její dokument Pan Koláček z cukrárny.

Autorka: Silvie Čechová
Dramaturgie: Brit Jensen

autor: Silvie Čechová
Spustit audio