Pastýřský koláč s batáty



Variant na pastýřský koláč je nekonečno. Mě si ale poslední dobou získala ta s batátovou kaší. Přijde mi, že se k žampionové směsi dokonale hodí. Proto se s Vámi musím podělit o recept, i když nejde o nic neobjeveného... ale věřím, že Vás okouzlí stejně jako mě :-)


Pastýřský koláč s batáty

(cca 4 porce)

Náplň

  • 1/2 hrnku hnědé čočky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kg žampionů
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • 2 hrnky baby špenátu

Batátová kaše

  • 1 velká sladká brambora
  • mandlové či jiné rostlinné mléko
  • sůl, pepř

Čočku přes noc namočíme a uvaříme doměkka. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Upečeme v ní batátu doměkka.

Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nadrobno nakrájený česnek, hříbky a budeme pár minut míchat, až pěkně změknou. Dochutíme rajčatovým protlakem, solí, pepřem, balzamikovým octem a sójovou omáčkou. přisypeme uvařenou čočku, zalijeme vývarem a necháme ještě 10 minut probublávat. Odstavíme z plotny, vmícháme omytý baby špenát a případně dochutíme.

Upečenou batátu zbavíme slupky a vyšleháme s ohřátým mlékem v hladkou kaši, dochutíme solí a pepřem. 

Zapékací mísu či více menších plníme žampionovou směsí, poklademe batátovou kaší a dáme péct zhruba na 30 minut.





1 komentářů:

  1. Ahoj Lucko. Co si myslíš, že by se hodilo místo těch hub? Nejím je, tak bych ráda našla nějakou alternativu o které si myslíš, že by se tam chutově hodila🌼.

    Moc děkuju za odpověď.

    Verča ze Ztracena v Praze

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)