UFC 235: Nejlepší zápasy roku 2019!

UFC 235

UFC 235 se UFC opravdu povedla sestavit na jedničku. V podstatě každý zápas měl smysl a nějakou hodnotu. A main card? To měla být opravdová přehlídka té nejlepší MMA všech váhovek na světě s vrcholem v podobě obhajob svých titulů Jonesem a Woodleym. Jak to celé dopadlo?

Misha Cirkunov vs. Johnny Walker

Zápas talentovaného Kanaďana Cirkunova s nesmírně perspektivním Walkerem. Zkušenosti vs. rychlost a nepředvídatelnost. Zápas, který nakonec trval 36 vteřin. Z ničeho nic, zajímavě se hýbající Walker se odlepuje od země a letí vzduchem kolenem napřed. Koleno nachází cíl v podobě lebky Mishy Cirkunova. Ten se kací na zem, Walker přidává pár bomb a zápas je u konce!
Následuje moment oslav Walkera, který se vrhá na zem, kde se mu při pokusu o svou jedinečnou oslavu vítězství daří vykloubit rameno. Tohle nevymyslíš. Walker je obrovskou nadějí UFC lehko-těžké váhy a tenhle test v podobě silného Cirkunova zvládl na jednotku!

Jeremy Stephens vs. Zabit Magomedsharipov

Hlavní zápas pro neplacenou ESPN část přenosu. Opravdová lahůdka pro každého, kdo si takový zápas pustí. Nesmírně akční bojovníci, kteří své zápasy zdobí výstavními akcemi. Stephens jako ostřílený bombič, který je jakýmsi vrátným k titulovému zápasu. Magomedsharipov jako někdo, kdo potřebuje ten opravdu velký test, který ukáže, jak na tom doopravdy Rus z Dagestánu je.
Pokud chcete v MMA sledovat bitku plnou spektakulárních akcí, ale zároveň inteligentní plán boje, kde hraje alespoň u jednoho bojovníka prim propracovaná defenzíva, tak tenhle zápas je pro vás. Stephens a Zabit dali fanouškům fantastický zápas a nutno říct, že oba měli své chvíle. Stephens je nesmírně nebezpečný. Zabit je však mnohem komplexnějším zápasníkem a v dnešním zápase to ukázal. Jedno kolo ale nakonec prohrál, což pro něj musí být k zamyšlení.
Těším se, co bude s Zabitem dál. Určitě bych neuspěchával jeho vývoj. Před možným zápasem o titul potřebuje ještě minimálně dva zápasy. Pokud prohrává kolo se Stephensem, tak má věci, na kterých musí zapracovat.

Cody Garbrandt vs. Pedro Munhoz

Wow, tento zápas dát dohromady? Palec nahoru pro match makery. Pan knock-out vs. pan knock-out. Zápas mezi na vzestupu bojujícím Munhozem a bývalým šampionem Garbrantem sliboval akci a vybízel k knock-outu.
A přesně o tom byl i tento zápas. Spektakulární první kolo plné velice silných momentů pro oba gladiátoři, kteří byli několikrát blízko k tomu, aby ukončili soupeře. No nakonec to dopadlo pro Munhoze, ten Garbranta trefil podobně jako Dillashaw v posledním zápase a byl konec.
Největší vítězství v Munhozově kariéře! Skvelý výkon proti bývalému šampionovi. Myslím si, že zápas se Sterlingem by mu slušel. Rozhodlo by se v něm o dalším vyzyvatelovi. Tím dalším totiž doufejme bude Moraes. UFC 235 z pohledu Munhoze obrovské vítězství, ale pro Garbranta možná chvíle, kdy přehodnotí svou kariéru.

Tecia Torres vs. Weili Zhang

Zápas váhy tak vysoko na kartě? UFC pro to měla dobý důvod. Torres je mezi nejlepšími zápasnicemi v UFC už od dob reality show The Ultimate Fighter a Číňanka Zhang má obrovský potenciál být první zápasnicí starověkého státu, který si v UFC vyslouží titulový zápas. Proč tedy takový zápas neukázat hned pod třemi mega zápasy, které zbývaly na kartě UFC 235?
Zhang měla před zápasem bilanci 18-1. Ten jediný zápas, který prohrála, byl její pro debut. Od té doby je 5 a půl roku neporažená. Navíc ze všech 18 vítězství pouze dva zápasy končily na body. Zbytek soupeřek ukončila Číňanka před časovým limitem. Číňanka je v kleci nesmírně nebezpečná. A přesně to ukazovala i v kleci s Torres, která byla jejím jednoznačně největším testem kariéry. I tentokrát však obstála!
Číňanka v zápase vypadala výborně. Ukázala disciplninovaný výkon doplněný o skvělé pro ni většinou úspěšné výměny s drsňačkou Torres. Hned několikrát dostala soupeřku do problémů. Zheng má před sebou velkou budoucnost a já doufám, že bude tváří, která dostane UFC titulový zápas do Číny. To by byla bomba!

Robbie Lawler vs. Ben Askren

Nejlepší welterová váha zápasící mimo UFC vs. legendární Lawler. “Nudný” wrestler proti jednomu z největších válečníků v historii nejen UFC, ale celkově MMA. Opravdový souboj stylů, který se v dnešní době už moc nevidí. Oba jsou totiž naprostou elitou v tom, v čem jsou dobří.
Zápas začal šokujícím způsobem. Askren šel ihned po takedownu, ale bez úspěchu. Naopak, Lawler celou akci obrátil ve svůj prospěch a hodil na zem Askrena hlavou napřed. Dezorientovaný nováček v UFC se z pro něj nezvyklé pozice nedokázal dostat vůbec rychle a může za to jeho soupeř. Ten ho zasypal takovými bombami, že jsem zůstal udiven pokračováním zápasu.
Rozhodčí Herb Dean však zbitému, evidentně otřesenému krvácejícímu Askrenovi, věnoval šanci, kterou Ben využil. Dostal se zpátky do postoje, kde bylo vidět, kolik energie mu bití od Lawlera sebralo. Lawler i v postoji několikrát Askrena otřásl. Tomu se však podařilo dostat s vypětím všech sil zápas na zem. Tam následoval boj o pozice, po kterém chytl Askren Lawlera do dušení, které znají oběti šikany. Už se zdálo, že Lawler je OUT, což viděl i Herb Dean a zápas ukončil. Co se však nestalo, Lawler byl zcela při vědomí. Zápas byl tedy předčasně ukončen, což je obrovská škoda. Tento souboj začal ve velkém stylu a je obrovská škoda, že nemohl mít jednoznačný konec.
Co dál? Vzhledem k pozicím obou zápasníků dává smysl jedině odveta. Askren si může vybírat, každý s vyjímkou Woodleyho ho nesnáší, ale slušelo by se, aby měl dnešní zápas jednoznačného vítěze. Myslím si, že UFC půjde touto cestou, i když odvety netitulových zápasů moc nemusí.

Tyron Woodley vs. Kamaru Usman

První kolo nabídlo přesně to, co se dalo čekat. Usman vyvíjel na šampiona tlak a chtěj jej dostat na zem a také unavit. Woodley ho několikrát trefil pravačkou, ale nic význameného se nestalo.
Druhé kolo začalo stejně. U jedné z výměn u klece se však Usmanovi povedlo trefit Woodleyho pravé oko loktem a tím se otevřela rána. O několik vteřin později zvedl Usman Woodleyho ze země a hodil s ním o zem. Zaujmul vítěznou pozici, ze které se dal do práce. Woodleyho na zemi udržel po zbytek kola. Možná 4 minuty? A naložil mu. Toto kolo muselo být 10-8. A Woodley zažil problémy, ve kterých jako šampion ještě nebyl.
I v třetím kole se dařilo chytrému Usmanovi držet svůj plán. Dostal totiž po chvíli Woodleyho ke kleci, kde se znovu dal do práce. V jednu chvíli dokonce vystřílel 19 úderů za sebou na tělo Tyrona. To se projeví! Velká kontrola zápasu od vyzyvatele. Velká kontrola po zbytek kola a výkon šampiona pod velkým otazníkem. Vyzyvatel se ukazuje pod nejlepším možným světlem a podává výkon bez chyb plný správných rozhodnutí.
V pauze před čtvrtým kolem musel trenér Woodleyho, Din Thomas, začít naléhat. “Věř ve své schopnosti.” “Jdi dopředu a začni se prát. Zakousni mouthpiece a začni ho trefovat. Necháš ho, aby tě takhle bil?” Woodley dostával. Po 3 kolech to bylo na body nejspíše 30-26 pro vyzyvatele. A zatím bez odpovědi a zcela dominován.
Čtvrté kolo 3 a půl minuty to samé. Pak po několikáté znovu rozhodčí přerušuje zápas na zemi a zápasníci jdou do postoje. A teď se začne něco dít! Usman trefuje Woodleyho a ten je na tom zle! Boom! I Woodley trefuje soupeře! Tohle je bitka. Woodley není zcela při vědomí, ale stojí na vlastních a stále je nebezpečný. Woodley přežil kolo, ale zápas musí být 40-34 pro vyzyvatele. Wow.
Tréninkový parťák Olympionika Askrena, Woodley, byl v prvních 4 kolech zcela dominován. A problémem byl wrestling. Páté kolo? To samé. Fantastický výkon Usmana, který vysál z Woodleyho všechnu energii a ukázal dominanci, která se v titulových zápasech nevidí. Rozhodně ne proti Woodleymu, který dozajista patří mezi nejlepší bojovníky planety.
Usmanovo vítězství samozřejmě potvrdili i rozhodčí. 50-44, 50-44 a 50-45 na body pro Usmana. A co ho čeká dál? Doufejme,že Colby Covington. To je zápas, který si přeje snad každý. Já si přeji, aby s Usmanem UFC vymyslela něco speciálního. Usman je totiž prvním šampionem UFC původně z Afriky.

Jones Jones vs. Anthony Smith

První kolo zápasu Jones vs. Smith nabídlo ne nutně nějak přehnanou akci, jako překrásnou exhibici možných útoků obou soupeřů. Smith byl disciplinovaný, kolo prohrál, ale nedovolil Jonesovi nic převratného. Pokud tedy nepočítáme nebezpečné kopy, jejichž asi 10 variant Jones ukázal. Neuvěřitelná diverzita útoků Jonese a skvělé kombinace útoků. Všechny útoky Jonese mají svůj smysl a jsou tvrdé s úmyslem soupeři ublížit.
Druhé kolo začalo pro Jonese skvěle. Diktoval tempo a pokračoval v rozdávání různých kopů na lýtka, stehna, břicho i hlavu Smithe. V jednu chvíli Smithe hodně zpomalil kopy na tělo. Jones byl aktivnější a přesnější. Své útoky dokázal skrývat mnohem lépe, než vyzyvatel. Ten však zůstával nebezpečný. V MMA totiž stačí jedna chybička, jedna bomba, a všechno je jinak. Druhé kolo Jones kontroloval a Smithovi několikrát (ne)pěkně ublížil.
Třetí kolo, nic nového. Jen o něco více grapplingu. Konec kola ve znamení obrovského hození Smithe Jonesem na zem. A kontrola. Koleno na holeň. Rány do středu těla. Smith Jonesovi nic neudělal. Jenže co mu poradit? Zápasí s nejlepším z nejlepších.
Čtvrté a páté kolo, nic nového. Až na jednu významenou chvilku, kdy na konci 4. kola trefuje Jones Smithe kolenem do hlavy ve chvíli, kdy má Smith na zemi ruku. To je v Nevadě ilegální a Herb Dean po přezkoumání videa bere Jonesovi 2 body. Velice zvláštní okamžik a Jones měl štěstí, že Smith řekl, že může pokračovat.
Jones tedy nakonec ve velice zvláštním zápase vyhrál na body. První 3 kola byla velmi dobrá. Jones soupeře kontroloval a nic mu nedovolil. Využíval k tomu svou inteligenci a schopnost trefit soupeře zbraněmi, které v kariéře neviděli. Zajímavý konec k noci zápasů, ve které jsme viděli zvláštní, šokující i fenomenální výkony různých protagonitů. Jako celek za mě zatím nejlepší akce roku 2019.