Joe Jackson - Otec tyran. Své děti, včetně Krále popu, vedl ke slávě i za pomoci násilí

Vydáno 23.02.2019 | autor: Dominik Pavliš

Do dějin vešel jako ambiciózní otec talentovaných dětí. Jejich úspěch stavěl nad šťastné dospívání. Joseph Walter Jackson se narodil 26. července 1928. Znám byl především jako hudební manager, stál za skupinou The Jackson 5. Tu tvořili jeho synové Jermaine, Jackie, Tito, Marlon a Michael. Založil své vydavatelství, které neslo název Ivor Tower International Records, a roku 2011 byl uveden do Arkansas Black Hall of Fame.

Joe Jackson - Otec tyran. Své děti, včetně Krále popu, vedl ke slávě i za pomoci násilí Joe Jackson - Otec tyran. Své děti, včetně Krále popu, vedl ke slávě i za pomoci násilí


Smrt si říká rock'n'roll (374.) - Joe Jackson

Se svou manželkou Katherine Scruse měl celkem deset dětí. Poté zplodil ještě jedno nemanželské. Zajímavostí je, že každý z potomků se prosadil v showbyznysu. A nejednalo se o pouhou náhodu - z velké části za to mohl právě Joe Jackson.

Michael Jackson by slavil 60 let: TOP 10 nejikoničtějších písní Krále popu

Jacksonové neměli dětství vůbec jednoduché. Otec Joe je stále tlačil ke slávě a praktikoval na nich fyzické i psychické tresty. Matka byla Svědkyně Jehovova, nutila je učit se Strážnou věž a trpěla chorobou, která ji vedla ke strachu z bakterií a nepořádku. Své děti neustále mazala vazelínou - prý kvůli tomu, aby byly hezké a lesklé. "Nikdo z nás si nepamatuje, že by nás táta třeba objal, mazlil se s námi, nebo řekl, že nás má rád," svěřil se v minulosti Jermaine Jackson.


TVRDÁ RUKA

Později Joe tvrdil, že tvrdá ruka se vyplatila - díky ní prý vychoval umělce, kterého miloval celý svět. Řeč je samozřejmě o Michaelu Jacksonovi. Děti z The Jackson 5 si nemohly hrát venku se svými vrstevníky, po škole musely pět hodin zkoušet. Když Joe zjistil, že Michaela trápí proporce jeho nosu, začal mu přezdívat "Velký nos." Kvůli tomu Král popu v dospělosti podstoupil mnoho rhinoplastik. Od svého otce se začal maximálně distancovat a ještě ve svých čtyřiceti letech se novinářům svěřoval, že i pouhá myšlenka na něj ho děsí.

Otec o něm však mluvil opačně: "Michael byl šikovný kluk, už když byl malý. Vypadal dobře na jevišti a není se čemu divit, že ho lidé tak milovali,“ řekl v rozhovoru šest let po synově smrti. V tomtéž interview ho také bránil v kauze zneužívání chlapců. Tvrdil, že by Michael nic takového nikdy neudělal.

Na jednu stranu dohnal k obrovskému úspěchu jak Michaela, tak i skupinu The Jackson 5, na stranu druhou to bylo na úkor špatného dětství - jeho potomci mnohdy doslova trpěli. Joe Jackson byl 22. června 2018 hospitalizován v nemocnici v Las Vegas, kde o pět dní později a necelý měsíc před svými devadesátými narozeninami zemřel. Příčinou smrti byla rakovina slinivky. V posledních chvílích života s ním byly i jeho žena a děti.

text: Dominik Pavliš

Témata: Joe Jackson, Michael Jackson, The Jackson 5

zavřít