Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Polygamie je pro ženy často nespravedlivá, řekl nejvlivnější vůdce sunnitského islámu

Svět

  16:34aktualizováno  17:10
Káhira - Nejvlivnější z vůdců sunnitského islámu vyvolal bouřlivé reakce svým prohlášením, že polygamie je pro ženy často „nespravedlivá“. Ti, „kteří říkají, že manželství musí být polygamní, nemají pravdu,“ uvedl imám káhirské mešity Al-Azhar šajch Muhammad Ahmad Tájib. Mnohoženství má podle něj v islámu určitá omezení a vyžaduje spravedlnost, napsala agentura AP.

Ilustrační foto. foto: Shutterstock

Jedna manželka stačí. Za vznik Boko Haram může polygamie, tvrdí muslimský vůdce

„Pokud tam není spravedlnost, je zakázáno mít více než jednu ženu,“ řekl imám Al-Azharu ve svém prohlášení odvysílaném v pátek v egyptské státní televizi. Na sociálních sítích se ihned na toto téma rozproudila bouřlivá debata. Káhirská mešita se ve svém sobotním prohlášení snažila imámova slova upřesnit. Jak zdůraznila, Tájib nevyzýval k zákazu polygamie.

Podle Tájiba je normální stav monogamie, polygamie pak představuje výjimku, jíž mohou využít jen někteří. Zdůraznil, že současná praxe vychází z „nedostatečného pochopení Koránu a tradic proroka (Mohameda)“ a že je „často nespravedlivé k ženám a dětem“.

Imám, považovaný za hlavu sunnitského islámu, rovněž hovořil o rozsáhlejším přehodnocení toho, jak jsou řešeny ženské otázky. „Ženy představují polovinu společnosti. Jestliže o ně nepečujeme, je to, jako kdybychom chodili pouze na jedné noze,“ dodal.

Polygamie existovala v předislámském období a schvaluje ji také islám. Povoluje muži oženit se až se čtyřmi ženami za podmínky, že jim zajistí rovnocenné postavení. V některých arabských zemích ale platí pro tuto praxi další omezení. Například v Tunisku a Turecku je polygamie zakázaná. V Egyptě zase musí manžel získat souhlas současné ženy, či žen, jestliže se chce oženit s další.

Autoři: ,