Mobilní aplikace pro hledání práce jsou v Česku na vzestupu, webové portály ale jen tak nenahradí

V Česku přibývá mobilních aplikací, které propojují zaměstnavatele a pracovníky. A nejde zdaleka jen o plné úvazky, ale klidně o brigádu na jedno odpoledne v týdnu. Aplikace se ale zatím většinou zaměřují jen na manuální práce – tedy na ty, u kterých je v Česku kvůli dlouhodobě nízké nezaměstnanosti nedostatek lidí. Jde tak hlavně o výrobu, logistiku nebo gastronomii.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chytrý telefon (ilustrační photo)

Chytrý telefon (ilustrační photo) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Mobilních aplikací jako Práce za rohem, které rychle propojují firmy s pracovníky, rychle přibývá. Jednou z nejnovějších je aplikace Grason. Ta se zaměřuje na hledání lidí v gastronomii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak si mohou třeba kuchaři najít práci? Poslechněte si celou reportáž Barbory Kladivové

„V naší aplikaci restaurace na pár kliknutí zveřejní směny, pro které hledá lidi, to znamená třeba ‚zítra večer potřebuju číšníka a na víkend kuchaře‘ a tyhle směny se pak objeví lidem, kteří jsou u nás registrovaní a prošli vstupním pohovorem. Ti se následně můžou začít hlásit,“ vysvětluje Jarmila Kowolovská, zakladatelka a ředitelka společnosti.

Zaměstnavatelé si pak vyberou na základě předchozích hodnocení. Pracovníků, kteří si chtějí přivydělat, je aktuálně v aplikaci 700, odpracovali už dva a půl tisíce směn a vydělali si přes dva a půl milionu korun.

Aplikace zatím funguje v Praze, na jaře ji ale čeká expanze do Brna a následně dalších velkých měst. Na nabídky práce v gastronomii se zaměřuje třeba i aplikace Debaraspro.cz. Ta je pro všechny zdarma.

„Díky nízké míře nezaměstnanosti provozy zavádějí trhačky, tedy dělenou pracovní dobu, a využívají tak aplikaci na tzv. peak, neboli na vytížené hodiny, a posilují z řad externistů přes aplikaci Debaras a tím i ušetří náklady na dalšího pracovníka, kterého mimo ty rušné hodiny neuplatní v plné výši,“ říká Radiožurnálu Dan Tabery ředitel a zakladatel společnosti.

Praxe pro kuchaře

Debaras navíc spolupracuje se středními školami. Mladí číšníci a kuchaři si tak snáze hledají třeba praxi, zkušení pracovníci mají šanci najít si práci i v zahraničí. Právě tam jsou aplikace na hledání práce oblíbené. Už kvůli tomu, že si lidé můžou flexibilně plánovat svůj rozvrh a výplatu dostávají většinou každý týden.

Nezaměstnanost v Česku stoupla na 3,3 procenta. Přesto jde o nejnižší lednové číslo od roku 1997

Číst článek

Problém s nedostatkem pracovníků je v Česku kromě gastronomie třeba i ve výrobě nebo logistice. Právě na tyto pozice by se měla zaměřit nová aplikace personální agentury Jobconnector.

„Abychom však zajistili velkou efektivitu v náboru, nebudeme pouze spojovat poptávku po volných pozicích a uchazeče, kteří jsou v databázi, ale budeme rovnou aktivně oslovovat personální agentury a další náborové zdroje a konsolidovat volné pracovníky, kteří mají zájem o tyto pracovní pozice, tak aby tam byl skutečně obsažen celý pracovní trh a zajistilo se tak využití všech volných kapacit,“ říká Tomáš Surka, řídící partner společnosti.

Mobilní aplikace podle Tomáše Ervína Dombrovského z portálu Jobs.cz reagují na to, že se lidé k internetu čím dál častěji připojují přes mobilní telefon.

Pracovní portály stále táhnou

„Zejména v těch nízko příjmových skupinách kde už výrazně nahradily počítače. Tam je prostě používání mobilu běžnější než používání počítače a může to zkrátit tu cestu k získání přivýdělku. Takže proto vznikají různé aplikace, které zkouší propojit nabídku s poptávkou,“ vysvětluje Dombrovský.

„Na druhou stranu platí, že 500 až 550 tisíc reakcí na pracovní pozice proteče přes pracovní portály,“ dodává.

Aplikacím ale podle Dombrovského pomáhá i dlouhodobě nízká nezaměstnanost v Česku a velký zájem o pracovníky téměř v každém oboru.

Celý pracovní trh na nich ale zdaleka nefunguje. Lidé se stále poohlížejí po práci nejen na úřadech práce ale hlavně na specializovaných pracovních portálech nebo kariérních webech.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme