Babišův střet zájmů se dostal do zprávy o rozpočtu EU, v březnu ji projedná europarlament

Babišův střet zájmů

Babišův střet zájmů se dostal do zprávy o rozpočtu EU, v březnu ji projedná europarlamentNové 1
Domov
Karolína Vaverková
Sdílet:

Už ve druhé půli března může přijít v Evropském parlamentu opět řeč na střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Dostal se totiž do zprávy k uzávěrce rozpočtu EU za rok 2017, kterou v únoru odhlasoval výbor pro rozpočtovou kontrolu. Hlasovat o ní bude celý europarlament. Do textu zprávy se dostal i odstavec litující, že přes několik upozornění ze strany europoslanců reagovala komise na možný Babišův střet zájmů až po podání podnětu Transparency International.

Členkou výboru je i Babišova stranická kolegyně Martina Dlabajová (ANO), podle níž je přijetí právně nezávazného dokumentu ke dva roky starému rozpočtu pro některé její české kolegy příležitostí, jak „mezinárodně oživit“ kauzu údajného Babišova střetu zájmů. „Nezastavil je ani fakt, že tento údajný střet zájmů českého premiéra se dostal do jejich pozornosti až v souvislosti s legislativou, která nabyla účinnosti v roce 2018,“ poznamenala. Ve výboru, který o zprávě hlasoval, je z Čechů kromě Dlabajové pouze Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Možný střet zájmů českého premiéra ale neznepokojuje jen české europoslance. Člen výboru a belgický europoslanec za Zelené Bart Staes připomíná, že střet zájmů českého premiéra už konstatovali právníci Evropské komise. „Riskujeme nejen špatné ale možná i neoprávněné využívání finančních prostředků EU. Ale také riskujeme ztrátu důvěry občanů v EU a její instituce, když člověk, který vlastní firmu, jež dostává dotace z EU, zároveň spolurozhoduje o nynějším i budoucím vydávání peněz EU a má hlavní slovo v politice členského státu. Komise musí urychleně věc vyřešit, a to s nulovou tolerancí ke střetu zájmů,“ uvedl Bart Staes pro Echo24.

Andrej Babiš dlouhodobě odmítá, že by byl ve střetu zájmů. Ten prý vyřešil, když svůj majetek převedl do svěřenských fondů, aby vyhověl tuzemskému zákonu o střetu zájmů. Evropská komise ale nyní prověřuje Babišův možný střet zájmů podle nových unijních pravidel, která začala v EU platit od loňského srpna. 

13 pozměňováků o České republice

Europoslanci budou zprávu výboru pravděpodobně projednávat na druhé schůzi v březnu. Koná se 25. až 28. března. Členem výboru je i lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který na pozměňovací návrhy týkající se možného střetu zájmů českého premiéra upozornil. „Ke zprávě o rozpočtu za rok 2017 bylo podáno celkem 276 pozměňovacích návrhů, 13 z nich se bohužel týká České republiky, předně konfliktu zájmů pana premiéra Babiše. Podali je hromadně kolegové napříč výborem, tedy z různých zemí a frakcí. Pochybení jsou totiž závažná a rozsáhlá,“ sdělil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Do textu zprávy se nakonec například dostal odstavec litující, že přes několik upozornění ze strany EP reagovala komise na možný Babišův střet zájmů až po podání nevládní organizace Transparency International. Zpráva také uvádí, že EP je hluboce znepokojen Babišovým střetem zájmů, jak jej popsal interní dokument právní služby komise, a žádá ji, aby tuto věc plně vyšetřila.

V rámci jednání o schvalování evropského rozpočtu za rok 2017 kritizovali členové unijního výboru i směřování zemědělských dotací do rukou velkopodniků. A to především v případě ČR a Slovenska. 70 % z vyčleněných financí skončilo u pouhých 7 % příjemců z řad největších koncernů, upozornili poslanci.

Dále čtěte: Babiš druhým největším příjemcem dotací na Slovensku

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články