Rozsudek: Exdetektiv Vokál jednal protiprávně, ale neprokázalo se, že vynesl informace z kauzy Vidkun

Jednal protiprávně, ale únik informací o policejní akci Vidkun se elitnímu detektivovi Luďkovi Vokálovi neprokázal. Soud takto vysvětluje, proč Vokála letos v lednu zprostil obžaloby, která ho vinila z vynesení detailů policejní operace vlivnému podnikateli Albinu Arifovičovi. Podle písemného verdiktu je ale nesporné, spolu oba muži komunikovali a Vokál porušil mlčenlivost. Rozsudek není pravomocný.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někdejší důstojník českého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Luděk Vokál

Někdejší důstojník českého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Luděk Vokál | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Je nesporné, že Vokál informoval Arifoviče o nějakých skutečnostech, a jednal tak protiprávně. Ze zpráv je zřejmé, že Arifovičovi posílal obecné informace. V žádném případě se však neprokázalo, že se jednalo o detaily plánovaných úkonů policie, jak uvádí obžaloba,“ vysvětluje v rozsudku z letošního ledna soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Humeni, proč bývalého policistu zprostila obžaloby ze zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozilo mu až pět let vězení.

Pražský soud zprostil obžaloby bývalého policistu Vokála. Vinili ho, že vyzradil razii Vidkun

Číst článek

Vokál byl elitním detektivem dnes již neexistujícího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Podle obžaloby s podnikatelem Arifovičem udržoval přátelské vztahy a upozornil ho na zatýkání v kauze Vidkun, týkající se vazeb mezi moravskými podnikateli, policisty a politiky.

‚Už je pozdě‘

Brzy ráno 13. října 2015, tedy v den, na který byla naplánována policejní akce, mu podle státního zástupce zaslal prostřednictvím aplikace Viber zprávu: „Už je pozdě, už s tím nic neuděláme, zbytek ústně.“

Na dotaz podnikatele, o co jde, mu Vokál odepsal, že o něj ani Arifoviče nejde. Na otázku, jestli se má podnikatel připravit na útok ze strany ÚOOZ, mu Vokál podle obžaloby odpověděl: „Asi ne, s tím dotyčným ses stýkal okrajově, a posledních pár let asi vůbec.“

Případ Vidkun

  • V kauze policie po více než třech letech vyšetřování v únoru navrhla obžalovat bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila, někdejšího šéfa krajské hospodářské kriminálky Radka Petrůje, bývalého olomouckého policejního náměstka Karla Kadlece a olomouckého podnikatele Ivana Kyselého.
  • Případ odkrývá údajně korupční vztahy mezi policií, podnikateli a správou. Podle usnesení o zahájení trestního stíhání tehdejší policejní náměstek vlivnému olomouckému podnikateli Ivanu Kyselému údajně pravidelně, dlouhodobě a záměrně poskytoval informace z devíti trestních řízení. Šlo například o kauzy olomouckého akvaparku, HC Olomouc, závodiště Lazce, ale i o kauzu Tesco SW, které měly zůstat utajeny.
  • Bývalý hejtman Rozbořil je v případu obviněn z podplácení. Petrůj a Kadlec čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby. Náměstek, který podle policie vynášel informace ze spisů, navíc z přijetí úplatku. Kyselý se má podle policie zodpovídat z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby.

Podle obhajoby se ale komunikace netýkala kauzy Vidkun, ale možného odchodu tehdejšího ředitele ÚOOZ Roberta Šlachty. Podle státního zastupitelství si ale Vokál s Arifovičem přes manželky posléze vzkázali, že si policie při akci Vidkun přišla pro tehdejšího hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila a někdejšího ministra vnitra Ivana Langera.

Přibližně v té chvíli však již o těchto krocích informovala média a Vokálova manželka u soudu vypověděla, že informaci si přečetla na internetu. Podle obžaloby však informace nemohla v té chvíli pocházet z médií a Vokál ji musel mít od policie.

Exkolegové únik nepotvrdili

Soud vyslýchal i bývalé detektivovy kolegy z ÚOOZ včetně Šlachty. Ani ti podle rozsudku verzi obžaloby nepotvrdili. „Ze svědeckých výpovědí vyplývá, že obžalovaný nemohl jakkoliv ztížit či zmařit dosažení účelu průběhu akce Vidkun,“ konstatuje rozsudek.

Vokál se podle něj komunikací s Arifovičem dopustil porušení mlčenlivosti, soud však nakonec podezření na takový přestupek policii nepředal, protože je podle něj jednoznačně promlčený. Policistu inspekce obvinila v říjnu 2017, přestupek by se musel vyřešit do jednoho roku.

Pokračovat naopak bude soudní jednání v případu, státní zástupce se proti rozsudku odvolal, a tak ho projedná Městský soud v Praze. Policie navíc Vokála s Arifovičem stíhá také v souvislosti s vynášením informací týkajících se případů protidrogové centrály, ředitele ČEZ Daniela Beneše nebo lobbisty Romana Janouška. V této věci zatím obžaloba nezazněla.

Loni v dubnu Vokála zadržela policie na Ukrajině a obvinila ho z nezákonného prodeje zařízení použitelného k odposlechům. Za to může jít za mříže na čtyři až sedm let.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme