Nízkoprahové zařízení má centru Hanušovic vlastní klubovnu. Chodit do ní můžou místní i přespolní děti

4. březen 2019

Kde strávit čas po škole než pojede autobus nebo vlak. Přesně s tímto problémem se každodenně potýkaly děti, které dojíždějí do Hanušovic. Často čekaly i venku, protože ve městě žádné volnočasové centrum neexistovalo. Jeho absenci se snažilo alespoň částečně nahradit nízkoprahové zařízení, to ale doposud fungovalo jen jako terénní služba. Od půlky ledna má v centru Hanušovic vlastní klubovnu. Chodit do ní můžou místní i přespolní děti. Zájem o ni je velký.

V  nízkoprahovém zařízení v Hanušovicích je právě rušno. Skupinka holek u stolu vyrábí přáníčka, kluci zase hrají fotbálek. „Je tady sranda, prostě. Lepší než být doma u počítače," říkají děti.

Novými barevnými prostory centra mě provází jeho vedoucí Karolína Čechová. „Jsou tu hry, počítače s mikrofony, můžou si tu zpívat. Máme i koutek na doučování a pomůcky," popisuje vedoucí.

Nové zařízení už pro děti připravuje i různé akce. „Máme v plánu výlety. Pojedeme i na koloběžkách. Chceme třeba i k vodě," dopňuje Čechová. 

Do klubovny se přišel podívat i nezávislý starosta města Marek Kostka. Jak sám říká, v Hanušovicích doposud volnočasové centrum pro děti chybělo. „Děti tady mají sociální kontakt, netoulají se v ulicích. Jsou tu v teple a pod dohledem. Mají tu spoustu kamarádů," říká starosta.

Nízkoprahové zařízení funguje pro děti, ale taky pro mladé lidi do šestadvaceti let. Obrátit se na něj můžou i s problémy, které mají ve škole, doma nebo třeba s kamarády. 

Spustit audio