Banes Motor České Budějovice
04.03.2019, Adam Pavlíček

Fanouškům na setkání odpovídali Bednařík i Prospal

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Ve VIP prostorách Budvar arény proběhlo letos podruhé tradiční setkání fanoušků s vedením týmu. Za Motor byli přítomni generální manažer Stanislav Bednařík a hlavní trenér Václav Prospal. Oba odpovídali na spoustu dotazů fanoušků. Zde si zpětně můžete přečíst ty nejzásadnější z nich.
Jaký je postoj trenérů k nácviku přesilovek?
Václav Prospal: Určitě je to jedna z věcí, u které bych si přál, aby byla lepší. Například v utkání proti Vsetínu to bylo to, co nám nedovolilo bodovat. Soupeř proměnil přesilovky dvě, my ani jednu. Vždy by v přesilovkách měl být nějaký mustr, mělo by být řečeno, co zhruba bychom v nich chtěli hrát. Na druhou stranu nadstavba hráče je, že zareaguje na daný moment, který se dopředu natrénovat nedá. Vždy by měla převládat kreativita hráčů. Přesilovkám se věnujeme celý rok, nyní o něco více než na začátku sezóny.

Podle statistik jsme jedním z nejčastěji střílejících týmů, ale také jedním z nejméně efektivních. V čem trenéři vidí důvody nízké úspěšnosti naší střelby?
Václav Prospal: Jde to ruku v ruce se šikovností hráčů v zakončení. Samozřejmě na tom pracujeme. Po hráčích vyžadujeme častou střelbu, chceme, aby se tlačili do předbrankového prostoru. Hlavně okolo brankoviště leží spousta puků, které se dají dorazit, a máme hodně kluků, kteří by se zrovna tady o ty pozice měli rvát. Tady v tom ohledu bychom měli produktivitu zvýšit. Dnes se každý mančaft snaží spoustu střel blokovat, my se snažíme jít do brány a střílet. Byl bych rád, kdybychom střely v góly proměňovali mnohem vícekrát než doposud. Určitě bych si přál, abychom měli více než dva dvacetigólové střelce. Před sezónou jsem myslel, že tu takových kluků bude pět, šest. To, že nemáme hráče, který by měl bod na zápas, je pro mě také zklamání. A to neberte z pohledu trenéra, ale z pohledu bývalého ofenzivního hráče.

Ustálilo se již pro trenéry složení jednotlivých útočných řad?
Václav Prospal: Samozřejmě bych si přál, aby to každý zápas šlapalo, a já tak neměl důvod sestavu měnit. Někdy ale reaguji na průběh zápasů tím, že lajny točím. Jsem na to zvyklý. Jedna z věcí je, že mě v tomhle ovlivnil John Tortorella. Trénoval mě více než deset let a na nic nikdy nečekal. Je to něco, k čemu tíhnu i já. Když vidím, že hráč nemá v zápase šťávu a správný přístup, nebojím se do toho sáhnout. Když bychom ale měli po celý rok čtyři stabilní formace a všem by se dařilo, bylo by to jedině dobře.

Funguje mezi trenéry oponentura v názorech?
Václav Prospal: Každý z nás má šanci se k jakémukoliv tématu vždy vyjádřit. Ať probíráme cokoliv, vždy o tom debatujeme všichni čtyři. I když v nejužším trenérském týmu bych to měl být já, kdo dělá konečné rozhodnutí, rozhodně si vážím jejich názoru a rozhodně to není tak, že si ho jen vyposlechnu a vůbec nad ním nepřemýšlím. Od toho jsme trenérský tým.

Do jaké míry naplnilo působení v Motoru představy, se kterými jste do toho šel?
Václav Prospal: Jsem tady strašně rád...
Stanislav Bednařík: Můžeš být upřímný.
Václav Prospal: Já budu. Moc si vážím důvěry, kterou mi Standa vyjádřil tím, že mě oslovil. Vyrostl jsem tady, naučil jsem se tu hrát hokej, je to fantastické místo. Máme tu skvělé fanoušky. Na tu ligu, kterou hrajeme, to má všechno, co to mít potřebuje. Samozřejmě, že bychom se všichni viděli rádi výš, k čemuž vede určitá cesta... Hokej je něco, co miluji od doby, kdy jsem hrát začal. Trénování je hraní nejblíže. Mám dvouletou smlouvu, pakliže mě tady nechají, chtěl bych tu být. Někdy je to frustrující, někdy to nestojí za nic, ale práce s našimi hráči mě baví. Není to pro mě ani práce, je to něco, co mě neskutečně naplňuje. Naši kluci pracují na sto procent. Že někdy u hráčů chybí nadstavba, s tím člověk musel počítat. Kluci nám, trenérům, ale dávají zpět vše, co po nich požadujeme.

Podílí se Václav Prospal na přípravě mládežnických týmů?
Václav Prospal: Co se mládežnických kategorií týče, sleduji hlavně juniorku. Snažím se být jak na trénincích, tak na zápasech. Rád trénuji, když máme na tréninku více než čtyři lajny. Snažíme se juniory s námi na trénink brát, aby si osahali tempo, aby věděli, o čem to je. Juniorka má své trenéry a myslím, že práce je tam vedená dobře. Co klub klukům nabízí, to je naprostá paráda. Pondělí, úterý ráno individuální tréninky a rozvoj. Pak samozřejmě týmové tréninky a regenerace. Klub se o kluky stará opravdu výborně. Já se chodím dívat na to, jak se kluci prezentují, koho pozvat do áčka a koho ne. Mělo by to být tak, že hráči šanci probojovat se do áčka vnímají a mají ji. Pořád je lepší dávat šancí těm mladým, než sem pořád někoho tahat.

Jak vypadá situace se zajištěním rozpočtu na příští sezónu s ohledem na nově zavedený přímý postup a situace ohledně klíčových partnerů?
Stanislav Bednařík: V současné době je stav stejný jako každý rok v tuhle dobu. Letos nám nepřechází žádná víceletá smlouva tak, jak jsme jednu dobu měli podepsáno s jedním z klíčových partnerů, Budvarem. Všechny smlouvy po sezoně končí. Skupina partnerů, kterou máme, čítá zhruba 150 až 170 společností, a ta se příliš nemění. V tuhle chvíli nemám žádný signál, že by příští rok nechtěli Motor podpořit, ale podepsáno nic není.

Poohlížíte se také po dalších větších firmách?
Stanislav Bednařík: Větších i menších firmách. Myslím, že Petr Míšek dělá svou práci velmi dobře, a zrovna v období před play off jsme prostřednictvím internetu oslovili více než 1000 dalších firem. Jedním z problémů Jihočeského kraje je, že je tu spoustu firem, které tu mají výrobnu, ale ne koncového zákazníka a ani partnery. Nemají tak žádný důvod dávat peníze do tohoto regionu. Dávají je tam, kde dělají byznys, a to není tady.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....