Pro Paměť národa mohou lidé poprvé běžet i v Uherském Hradišti

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Běh pro Paměť národa se v minulých letech zabydlel už v několika městech České republiky, poprvé letos zavítá i do Uherského Hradiště, a to v sobotu 18. května 2019. Za myšlenkou přenést tuto aktivitu i do srdce Slovácka stojí Drahomír Hlaváč, učitel dějepisu na Gymnáziu Uherské Hradiště, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí akce Petra Kučerová.

„Znalost moderních dějin je důležitá. Paměť národa sleduji dlouho, a když jsem viděl, že je možné připojit se k organizaci běhu, chtěl jsem studentům nabídnout možnost podílet se na projektu, který mi jako učiteli dějepisu dává smysl,“ vysvětlil Drahomír Hlaváč.

Do organizační části přispějí i Staroměští šohajíci, kteří v Uherském Hradišti pořádají úspěšný hudebně-sportovní festival Slovácké léto.

„Náš vklad bude spočívat v tom, že poskytneme trasy na 5 a 10 kilometrů, prověřené už z minulých let Během Slováckého léta. Rádi se zapojíme do propagace, organizace a nabídneme mentory pro studentský tým,“ upřesnil za Staroměstské šohajíky Marek Pochylý.

V Plzni, Hradci Králové, Olomouci, Brně a Českých Budějovicích pořádá běhy Post Bellum prostřednictvím svých regionálních kanceláří. V Ostravě sdružení Pant a Post Bellum. V Třebíči Gymnázium Třebíč, studentský parlament Třebíč a Post Bellum. Jakuba Pánka z této obecně prospěšné společnosti těší především zapojení mladých lidí.

„Je to radost. Společně s Třebíčí je Uherské Hradiště další místo, kde se na organizaci akce od začátku podílejí studenti a sami ji tvoří. Moc nás těší, že jim akce dává smysl a že jsou ochotní se přípravě věnovat ve svém volném čase a napřít do toho svoji energii. Další studenti nám pomáhají v jiných městech jako dobrovolníci. A další studenti běží jako účastníci. Všem jim děkujeme,“ řekl Jakub Pánek.

V Uherském Hradišti budete moct Paměť národa podpořit nejen během, ale taky například historickou procházkou s průvodcem po dějinách města. Výtěžek ze startovného podpoří Post Bellum a natáčení dalších příběhů, primárně vždy v regionech, kde se běh koná. Akci doprovodí výstava příběhů Paměti národa od 28. dubna do 19. května na Masarykově náměstí a řada vzdělávacích i zábavných aktivit pro děti i dospělé.

Záštitu nad Během Paměti národa v Uherském Hradišti převzal starosta města Stanislav Blaha.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x