Zemřel německý exministr zahraničí Kinkel, podílel se na narovnání vztahů s Českem

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 3. 2019 14:40
Ve věku 82 let zemřel bývalý německý ministr zahraničí Klaus Kinkel, informovala agentura DPA. Politik liberální Svobodné demokratické strany (FDP) úřad šéfa diplomacie zastával v letech 1992 až 1998, tedy i v době jednání o československo-německé smlouvě z roku 1992 a česko-německé deklaraci z roku 1997. Nad pondělním úmrtím vyjádřili zármutek mimo jiné kancléřka Angela Merkelová, současný ministr zahraničí Heiko Maas nebo také šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Pohřeb se podle DPA uskuteční na Kinkelovo přání v nejužším kruhu.
Klaus Kinkel, bývalý německý ministr zahraničí
Klaus Kinkel, bývalý německý ministr zahraničí | Foto: Bundesarchiv, B 145 Bild-F063645-0024 / Wienke, Ulrich / CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons

Kinkel patřil mnoho let k nejbližším spolupracovníkům někdejšího dlouholetého ministra zahraničí spolkové republiky Hanse-Dietricha Genschera (FDP), po němž v roce 1992 vedení ministerstva převzal. Kinkel byl rovněž vicekancléřem v tehdejší konzervativně-liberální vládě Helmuta Kohla. Právník Kinkel zastával předtím také post ministra spravedlnosti.

Podpis Klause Kinkela je i pod Česko-německou deklarací o vzájemných vztazích a jejich budoucím rozvoji. Za ČR ji 21. ledna 1997 podepsali také premiér Václav Klaus a ministr zahraničních věcí Josef Zieleniec a za Německo kancléř Helmut Kohl. Cílem deklarace bylo zlepšit vztahy mezi oběma zeměmi a zmírnit napětí, jehož kořeny sahaly do druhé světové války.

Když se Kinkel stal v květnu 1992 ministrem zahraničí, ve svém prvním parlamentním vystoupení v této funkci obhajoval v ratifikační rozpravě Spolkového sněmu smlouvu o dobrém sousedství a přátelské spolupráci mezi Československem a sjednoceným Německem.

V lednu 2017 Kinkel českým novinářům řekl, že deklarace z roku 1997 pomohla zvednout stín minulosti ze vztahů obou zemí a zbavila je tak jitého napětí a křečovitosti. "Tenkrát bylo ještě ve vztazích citelné napětí. Jednání bylo velmi složité a jsem vděčný za to, že se to podařilo," řekl tehdy. Prohlásil také, že vztahy Čechů s Němci se nadále zlepšují i přes rozdílný postoj obou zemí k migrační krizi.

Německá kancléřka Angela Merkelová Kinkela označila za velkého liberála. "Jsem zarmoucena nad úmrtím věrného souputníka z doby po znovusjednocení Německa. Klaus Kinkel byl velký liberál a nekompromisní bojovník za svobodu a demokracii," uvedla v prohlášení, které na twitteru zveřejnila vládní mluvčí Ulrike Demmerová.

"Byl to čestný a skromný muž s charakterem, jehož přátelské rady jsem si vážil. Vděčím mu za mnohé," napsal na twitteru předseda FDP Christian Lindner.

Současný šéf diplomacie Heiko Maas napsal, že Německo přichází o velkého liberála a bojovníka za právní stát a demokracii. "Mnohým přispěl k tomu, že znovusjednocené Německo našlo své místo ve světě a že žije v míru a úctě se svými sousedy," uvedl sociální demokrat Maas rovněž na twitteru.

Šéf Evropské komise Juncker napsal, že ztratil dobrého přítele a průvodce v evropských otázkách. "Opouští nás německý vlastenec a velký Evropan," napsal Juncker.

 

Právě se děje

Další zprávy