PORTRÉT Z MINULOSTI: RON MARGASON

MARGASON

Přestože výjimky přirozeně existovaly (zářnými příklady „hubnutí“ byli Dave Draper a Steve Davis), snahou i cílem většiny kulturistů je zvětšení svalů a přibrání na váze. Své by o tom mohl vyprávět mladý Larry Scott (začínal s váhou 55 kg), trápení s přibíráním měli Don Howorth (z 58 kg na 88 kg), Samir Bannout (ze 45 kg na 92 kg), Bill Pearl (ze 62 kg na 110 kg), Lou Ferrigno (ze 60 kg na 125 kg), Francis Benfatto (z 50 kg na 85 kg) nebo Arnold Schwarzenegger, který v 15 letech vážil 65 kg. Kulturista z Los Angeles a nejsvalnatější muž Kalifornie z let 1965-1966, Ronald Margason, taky prožil svou houpačku s váhou. Jako mnoho jiných začal cvičit pro zdraví a lepší vzhled. Ve věku devíti, dvanácti a čtrnácti let onemocněl zápalem plic a zhubnul na kost. S činkami trénoval od osmnácti, do 21 let (rok 1963) se zakulatil na 114 kg. Nadbytečné kilogramy jej však omezovaly natolik, že se rozhodl shodit a ukázat tělo na soutěži. Po půl roce už byl dole na 85 kg, vzápětí 8 kg nabral a na prvních závodech skončil pátý. Ještě hůře si vedl na Junior Mr. Angeles 1965 s váhou 96 kg. „Byl jsem moc těžký,“ přiznal. „Zjistil jsem, že velikost a hmota soutěže nevyhrávají.“

MARGASON

S tak perně získanou filosofií lze souhlasit, i když výsledky a fotografie z jiných soutěží dokazují cosi jiného. V době, o níž je řeč, nebylo přesně definováno společné měřítko hodnocení postavy, dál výsledky ovlivňovaly tzv. sportovní body, rozhodčí byli vybírání náhodně a svou roli nepochybně sehrála popularita čili jméno. Na 183 cm vysoké postavě Rona Margasona (biceps 47,5 cm, pas 75 cm, hrudník 128 cm, stehno 63 cm a lýtko 44 cm) bychom nalezli určité strukturální nedostatky, nicméně takovou tvrdost a příčné zpeření svalů na stehnech tenkrát nevlastnil nikdo.

MARGASON

Dosažení tak nezvyklé muskularity – bez doplňků výživy a jakéhokoliv dopingu – vyžadovalo promyšlený trénink a velmi přísnou dietu. Ron trénoval po zaměstnání šestkrát týdně, partie měl rozdělené do tří skupin (hrudník a paže, záda a ramena, nohy), opakování v rozmezí 8-15 pro trup a 20-50 pro dolní končetiny. Podle tehdejšího trendu procvičoval břicho a pas každý den čtyřmi cviky po 50 opakováních, celkem 450 opakování. Od roku 1964 až do konce soutěžní kariéry nesnědl nic smaženého, pečeného ani sladkého. Ke snídani měl 3 vejce, 120 gramů sýra cottage, 4 pomeranče a litr mléka bez tuku. Uprostřed dopoledne vypil druhý litr mléka, obědval 240 g sýra, šest pomerančů a litr mléka, odpoledne svačil 75 g ořechů a sklenici pomerančového džúsu. Na večeři měl 2 plechovky tuňáka bez oleje, 200 g sýra, 4 pomeranče a mléko. Večerní porci tuňáka občas vystřídal jinou rybou nebo hovězím masem. Dnes bychom proti ovoci a množství mléka v dietě měli svoje výhrady, na druhé straně nejedl žádné přílohy, ovšem když to Ronovi fungovalo?

MARGASON

Stručný výčet umístění Rona Margasona: Mr. Surf-festival 1965 – vítěz, AAU Mr. California 1965 – Most Muscular Man, Mr. Southern California 1965 – 2. místo, Mr. Central California 1966 – vítěz, Mr. California 1966 – 4. místo, Mr. Los Angeles 1966 – Most Muscular Man, Mr. Southern California 1966 – 3. místo. Pro další období si Ron ustavil za cíl zlepšit celkovou symetrii a zvýšit váhu, dokonce řekl, že dokud nepřibere 7 kg – 11 kg čistých svalů, na soutěži se neobjeví… a hle, už se nikdy neobjevil.