26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papežova hra o lásce

5. 3. 2019

|
Tisk
|

Poznat papeže Jana Pavla II. jako dramatika mohli minulou středu návštěvníci Skautského institutu na Staroměstském náměstí. Premiéru zde měla hra Miláček / Píseň písní, nastudovaná podle Wojtyłova básnického dramatu Před zlatnickým krámem.

Vydání: 2019/10 Proč studovat teologii?, 5.3.2019, Autor: Jiří Prinz

Příloha: Diecézní zpravodajství - Pražská arcidiecéze


Divadelní studio Skautského institutu je do posledního místečka zaplněné. Herecká jména lákají. Tvůrcům představení se podařilo získat osvědčené profesionály – Lucii Trmíkovou, Václava Rašilova, Kajetána Písařovice a Martina Dohnala. „Bylo těžké vytvořit tým, který by s tímto textem souzněl. Nemůže to hrát každý, musí to být jeho téma,“ prozrazuje dramaturgyně představení Alžběta J. Petrová.
Hru o manželství a různých podobách lásky objevila před pár lety úplnou náhodou. „Moje maminka našla ten text v popelnici a říkala, zda si to nechci přečíst. Hned jak jsem si ho přečetla, bylo mi jasné, že tato hra mě bude doprovázet dlouhá léta,“ svěřuje se Petrová.
Hra ji prý zaujala především proto, že rozebírá problémy, jimiž se zabývá i ona sama. „Řeší se tu otázky jako: Co všechno se musí stát, aby se dva lidé, kteří se hledají, neminuli? Můžeme zrušit slib, který jsme dali? Jak chutná stav bez lásky? Přišlo mi ale také zajímavé, že se u nás hra vůbec nehrála – byla tu uvedena pouze jako rozhlasová hra a scénické čtení. Přitom v Polsku se hraje často,“ dodává dramaturgyně, podle níž od prvotního nápadu přinést hru českým divákům až k její realizaci ve Skautském institutu uplynuly dva roky.
Hra má úspěch. Publikum vyvolává potleskem herce znovu a znovu na scénu. „Podařilo se to. Mám z toho opravdu radost,“ líčí své pocity jeden z diváků, biskupský vikář pro diakonii P. Jan Balík. On sám patří k velkým podporovatelům hry a přál by si, aby se hrála v centrech mládeže po celém Česku. „Vypadá to, že o hru bude zájem. Budeme ji ve stejném hereckém složení rádi uvádět všude, kde nás budou chtít. První reprízy ale proběhnou zde ve Skautském institutu,“ uzavírá Alžběta J. Petrová.
Nejbližší repríza Miláčka / Písně písní se ve Skautském institutu uskuteční 21. 3. od 19.30 hodin.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou