VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
1. březen 2019

Jistě, pane ministře v Pardubicích končí…

V Městském divadle 8. března končí úspěšná komedie Jistě, pane ministře, kterou nastudoval režisér Petr Novotný. Má za sebou bohatý život – 48 repríz, z toho mnohé na zájezdech a spoustu takzvaných „volných kas“. Kultovní televizní komediální seriál z politického prostředí napsala dvojice anglických scenáristů Jonathan Lynn a Anthony Jay, pro česká jeviště ho zdramatizovala Kristina Žantovská. Britský seriál, stejně tak i jeho další série Jistě, pane premiére, měl vysokou sledovanost jak ve Velké Británii, tak i v Česku. Parodie vysoké politiky totiž obvykle skýtá skvělou zábavu, a je vidět, že seriál z 80. let je i po třiceti letech pořád aktuální.

Hlavní postavu politika Jamese Hackera ztvárňuje ředitel divadla PETR DOHNAL, jemuž jsem při příležitosti blížící se derniéry položila pár otázek…


Petře, čím je pro tebe role ministra Hackera přitažlivá? Co tě na ní baví, nebo naopak s čím máš problém?
Problém mám hlavně s tím, že je tam moc textu – asi 77 stránek, velmi hustě psaných. Navíc je to komplikovaný text, nejde o úplně běžný jazyk, ale spíš o určitý druh politického jazyka, kterým dnes naši politici hovoří. A musí se říkat naprosto přesně a přirozeně, protože právě v tom je ten humor a vtip. Proto je to těžké, ale zase naopak i lákavé, dráždivé a zábavné. Je to výzva!

Před sebou máš derniéru, bude ti po této komedii smutno, nebo si naopak oddechneš, že si už nemusíš opakovat text?
Bylo to vždy náročné, poctivě jsem se připravoval na každou reprízu, hlavně když jsme teď inscenaci hráli s čím dál většími rozestupy. Ale vždy jsem se těšil, že až to skončí, budeme si moct vzájemně říct, co jsme na tom představení a uvnitř něj prožili, protože toho bylo taky hodně. Bylo to dobrodružné a určitě to ve mně zůstane.

Intrikujícího tajemníka Sira Humphrey Applebyho hraje hostující Petr Kostka, jenž je atraktivní pro diváky, ale určitě i „vzpruhou“ pro kolegy na jevišti…
Petr Kostka přináší na jeviště, ale i na zkoušky absolutně pozitivní energii. A je obdivuhodné, jak je stále schopný zapamatovat si tolik textu a dělat náročné divadlo. Je pro mě něco jako „světlo na konci tunelu“, důkazem toho, že když bude člověk aktivní, při síle a bude dělat svou práci dobře a poctivě, může ji vykonávat i dlouho do zralého věku. Díky za to!
Jana Uherová

Petr Dohnal s Milanem Němcem a Petrem Kostkou v Jistě, pane ministře, foto Josef Vostárek