Exnáměstek primátora pracuje pro ministra i miliardáře, střet zájmů odmítá

  12:16
Bývalý náměstek olomouckého primátora pro investice Filip Žáček po říjnovém volebním krachu ČSSD následoval Antonína Staňka na ministerstvo kultury. Zároveň však začal pracovat pro banku olomouckého miliardáře Pavla Hubáčka. Možný střet zájmů v souběžné práci pro veřejný i soukromý sektor odmítá.

Filip Žáček byl čtyři roky náměstkem primátora Olomouce pro investice a také lídrem ČSSD pro komunální volby v říjnu 2018. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Pro ministerstvo kultury začal Filip Žáček pracovat hned v listopadu. Resortu v té době už několik měsíců šéfoval jeho dosavadní „nadřízený“, exprimátor Antonín Staněk.

Žáčkovu roli není těžké zjistit, na starost dostal rovnou projekt za půl miliardy - připravovanou stavbu Středoevropského fóra (SEFO) při olomouckém Muzeu umění.

„Pan Filip Žáček pracuje pro ministerstvo kultury jako koordinátor příprav výstavby SEFO,“ potvrdila MF DNES mluvčí ministerstva Petra Hrušová.

Žáček působí na Staňkově resortu jako externí poradce. „S ministerstvem kultury spolupracuji pouze na základě dohody o pracovní činnosti,“ uvedl Žáček. Jako koordinátor si přijde podle ministerstva na 18 tisíc korun měsíčně.

Proč si do této funkce ministerstvo najalo právě Staňkova bývalého náměstka z radnice? Staněk na dotaz neodpověděl a odkázal na tiskové oddělení.

„Pan Filip Žáček byl do funkce jmenován proto, že dobře zná prostředí v Olomouci a s koordinací přípravy investičních projektů má bohaté zkušenosti,“ uvedla mluvčí.

Co přesně exnáměstek dělá v miliardářově bance, není jasné

Naopak co je prací vystudovaného právníka Žáčka v bance Creditas, která patří do portfolia vlivného olomouckého miliardáře Pavla Hubáčka, už tak jasné není.

Sám Žáček na opakované dotazy, zda a jak pro banku pracuje, neodpověděl - otázky si vyžádal do e-mailu či SMS, ovšem části týkající se působení v bance nechal i přes urgence zcela bez reakce.

Ani v kontaktech na webu Creditas uvedený není a banka informace o zaměstnancích nesděluje.

„Banka Creditas žádné informace tohoto typu o osobách, které by mohly být v zaměstnaneckém poměru nebo jiném poměru k ní, neposkytuje,“ uvedla její mluvčí Lucie Brunclíková.

MF DNES má nicméně informaci o Žáčkově angažmá v bance potvrzenou ze dvou na sobě nezávislých zdrojů. Jak popsal jeden z nich, Žáčkovu úlohu nelze příliš rozklíčovat ani z názvu pozice, která zní „právník bez dalšího určení.“

Když se reportér MF DNES pokusil zastihnout Žáčka přímo v olomoucké pobočce, tak tam sice někdejší náměstek a současný zastupitel přítomný nebyl, ovšem z reakcí personálu jasně vyplývalo, že pro instituci pracuje a je možné si s ním domluvit schůzku.

Proč je angažmá exnáměstka a stále aktivního olomouckého politika ve službách vlivného místního byznysmena a bankéře zajímavé? Zejména proto, že právě v Olomouci se mohou potkávat veřejné a investorské zájmy Žáčkova zaměstnavatele.

Politik a dva spojenci z byznysu

Původně spořitelní družstvo Creditas získalo od České národní banky v roce 2016 jako první záložna bankovní licenci a od ledna 2017 funguje jako banka.

Jak již bylo řečeno, Creditas je součástí impéria miliardáře Pavla Hubáčka. Ten je ovládající osobou investiční společnosti Unicapital, která působí v oblastech energetiky, zemědělství, developmentu a realit.

V Olomouci pak stojí třeba za rezidencí U Parku na Lazcích a také sídlem banky Creditas vedle „Červeného kostela“. V byznysových kruzích se nicméně hovoří o další řadě projektů, ve kterých jsou „Hubáčkovy“ peníze.

Příkladem je třeba jezdecký areál na Lazcích, kterého se dotkla i známá kauza Vidkun. V té době nicméně Hubáček s areálem ještě neměl nic společného.

Hubáček má také velmi blízko k podnikatelské skupině okolo významného olomouckého hráče Richarda Morávka. O tom svědčí zmínky na webu Morávkovy společnosti Red Stone Real Estate, která Creditas a Unicapital uvádí mezi svými partnery.

Právě Morávek přitom aktuálně „válčí“ s olomouckou radnicí o své plány na věžák Šantovka Tower. I proto může angažmá politika a zastupitele ve službách Morávkova blízkého partnera z byznysu minimálně vyvolávat otázky.

Cesty Žáčka, Morávka a Hubáčkova holdingu se navíc přímo protnuly již před dvěma lety. Tehdy Žáček coby náměstek podepsal za město smlouvu o udělení souhlasu s vybudováním infrastrukturní stavby společnosti Profectus Development.

Ta podle veřejně dostupných informací plánuje u křižovatky ulic třídy Kosmonautů, Wittgensteinova a třídy 17. listopadu stavbu nové polyfunkční budovy pro zdravotnictví, služby a administrativu se třemi podzemními a šesti nadzemními podlažími.

Za společnost v době podpisu jednala Silvie Talpová a sídlo firmy se podle obchodního rejstříku nacházelo v budově banky Creditas. Jediným akcionářem firmy byla společnost Investiční leasingová, opět zastoupená Talpovou, přičemž jejím akcionářem byla jistá kyperská společnost. Z historie firmy nicméně lze vyčíst, že několik let v ní měl podíl i sám Hubáček.

Žáček ani ministerstvo v práci pro byznysmena nevidí problém

Podle aktuálních informací z ledna letošního roku se personálie v Profectus Development proměnily. Jediným akcionářem je teď Morávkův Red Stone a sám Morávek zastává pozici jednatele.

Obchodní podíly Red Stone jsou zároveň podle výpisu z obchodního rejstříku zatíženy zástavním právem pro záložnu Creditas ze smlouvy o úvěru, a to do výše 50 milionů. Smlouva zároveň pochází z roku 2015.

K otázce na potenciální riziko střetu zájmů Žáček uvedl, že u něj žádný nehrozí. „Ve svých současných aktivitách v žádném případě střet zájmů nevidím,“ reagoval.

Problém nemá ani ministerstvo. „Všichni zaměstnanci nám musí oznámit, že jsou, či nejsou členy nějakého orgánu podnikatelského subjektu, a pokud jsou, pak musí členství do tří měsíců ukončit, nebo je nemůžeme zaměstnávat. Pan Žáček nám nic takového neoznámil,“ vzkázala mluvčí Hrušová.

Autor: