Vzácnou hrobku starosty dostal Bruntál od jeho potomků. Teď ji opraví

  15:04
Statisíce korun vynaloží bruntálská radnice na opravu hrobky starosty města z let 1901 až 1919 Wenzela Franze Olbricha. Hrobku před necelými dvěma lety Bruntál získal darem od jeho potomků. Architektonicky vzácné dílo s korintskými sloupy a tvarovanou zákrytovou deskou město navrhne i na prohlášení kulturní památkou.

Hrobka bruntálského starosty Wenzela Franze Olbricha ve stavu před rekonstrukcí. | foto: Město Bruntál

Záměr kompletní rekonstrukce hrobky již schválili bruntálští radní. Přesná částka nákladů ještě není stanovena, dva předběžné posudky však ukazují, že to budou statisíce.

„V průběhu následujících měsíců vypíšeme výběrové řízení, aby byla rekonstrukce hotová do poloviny příštího roku,“ sdělil mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek.

Záměr počítá s kompletní obnovou náhrobku, který se nachází na městském hřbitově v Bruntále.

Hrobka rodiny bývalého starosty Bruntálu z let 1901 až 1919 Wenzela Franze Olbricha vznikla ve druhé polovině 20. let minulého století, jejím autorem je významný slezský sochař Josef Obeth.

Město hrobku získalo v květnu 2017 bezplatným převodem. O ten už řadu let usiloval tamní Klub Za starý Bruntál. Podle jeho předsedy Pavla Rapušáka Olbrich patřil mezi nejzasloužilejší předválečné starosty města.

„Z vesnice udělal město. Byl členem zastupitelstva, starostou a zároveň největším bruntálským průmyslníkem. Cíleně Bruntál rozvíjel,“ uvedl. Olbrich zemřel v roce 1930.

Nejprve se členové klubu seznámili s Olbrichovým pravnukem, který v Rakousku vedl krajanský spolek a hrobku svých předků v Bruntále stále udržoval a platil. Po roce 2015, kdy zemřel, v tom pokračovala jeho manželka Anneliese. Právě ta ji darovala městu, které tím do svého majetku získalo vůbec první hrobku významného rodáka z doby před odsunem německých obyvatel.

Nyní Bruntál kromě oprav hrobky plánuje i její zapsání na seznam kulturních památek. Je jednou z položek na seznamu, který zpracovává pro návrh na prohlášení památkami.

Seznam tvoří soubor děl Josefa Obetha a hrobek a náhrobků význačných osobností města.

Jedná se kromě hrobky starosty Olbricha o hrobku velmistrů Řádu německých rytířů, hrobku zakladatelů textilních továren Familie Machold či o náhrobek zeměměřiče a projektanta železnic Viktora Thiela.