Změna stanov dělá ČSSD pružnější, říká Maláčová. Zrušení kvót jí nevadí

Maláčová v Událostech, komentářích: Změna stanov ČSSD je cestou k akceschopnosti (zdroj: ČT24)

ČSSD jde se změnou stanov cestou akceschopnosti, řekla v Událostech, komentářích Jana Maláčová, která byla na stranickém sjezdu podle zatím neoficiálních informací zvolena místopředsedkyní. Narážela tím na zrušení ústředního výkonného výboru, které komentátor Petr Nováček, další host pořadu, považuje za zbavení se historického atributu. Zrušení kvót pro zastoupení žen ve funkcích ČSSD Maláčové nevadí, strana má podle ní k dispozici i jiné nástroje.

„Sociální demokracie musí reagovat na novou dobu, kdy je potřeba velmi často rozhodnout během několika hodin a dní. A my jsme se rozhodli jít cestou posílení akceschopnosti sociální demokracie. Je to zásadní úspěch,“ prohlásila ministryně práce a sociálních věcí.

Zrušení kvót pro zastoupení žen ve vedení ČSSD nepovažuje za překážku pro účast žen na reprezentaci strany. „Kvóty jsou jeden z nástrojů, jak posílit zastoupení žen. Nicméně sociální demokracie má například nyní pro volby do Evropského parlamentu zipovou kandidátku, kde se střídají ženy a muži rovným dílem. Takže to se nevylučuje,“ řekla v Událostech, komentářích.

Při debatě o stanovách mluvili se staronovým předsedou sociálních demokratů Janem Hamáčkem i o jiných nástrojích, které zajistí spravedlivé zastoupení žen ve funkcích ČSSD. Další postup je tedy nutné nechat na následujících měsících, podotkla nová místopředsedkyně.

Nové stanovy ruší dlouholetý orgán v rámci ČSSD

Na sjezdu ČSSD delegáti schválili nové stanovy přesvědčivým počtem 413 hlasů, proti bylo 45 delegátů. Mezi nejzásadnějšími body je zrušení ústředního výkonného výboru. Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Nováčka se tímto zásadním krokem sociální demokraté připravili o svůj historický atribut.

„Ústřední výkonný výbor měla sociální demokracie odjakživa. Měl 150 a později 200 členů a scházel se čtyřikrát za rok. Je pravda, že toto těleso svolat a rozpohybovat bylo velmi obtížné,“ popsal komentátor, proč sociální demokraté považují zrušení ÚVV za krok k akceschopnosti.

Změny stanov ČSSD
Zdroj: ČT24

Místo zrušeného ÚVV se rozšíří předsednictvo strany ze 30 na 60 lidí – jeho pravomoci jsou významně posíleny. „Například bude mít právo odebírat licenci místní organizaci (…). Je to centralizace strany. K sociální demokracii kdysi patřilo, že je naopak decentralizovaná a – řekl bych – svobodomyslná, třeba oproti komunistům, kteří vždycky pochodovali v šiku, tak to se teď začíná měnit,“ uvedl v Událostech, komentářích Nováček.

Tento krok ale ze strany Jana Hamáčka naprosto chápe. „Jestli tu stranu chce rozpohybovat a dát jí jasný obraz na veřejnosti, musí něco takového podniknout, aby pochodovali v šiku, s prominutím říkali všichni nahlas totéž a dohadovali se uvnitř,“ soudí komentátor Českého rozhlasu.