Je to už sedmnáct dní, co se na krajské silnici 2. třídy k obci Sedlec utrhl velký kus asfaltu. Od té doby mají ve Vilanticích, vsi v jižním cípu trutnovského okresu, poblíž hranic s náchodským a hradeckým okresem, o starost navíc. Silnice je totiž pro těžkou dopravu uzavřená, úsekem můžou projíždět pouze osobní auta. Místní si přitom myslí, že průšvihu se dalo předejít. „Od minulého září jsme upozorňovali, že se ten asfalt trhá. Oni to ale jen zaplácli, a ta nová balená se utrhla,“ konstatovala starostka obce Dagmar Jarošová.

K pádu silnice podle ní nedošlo náhodou, ale pro dlouhodobou nadměrnou zátěž. „Ta cesta absolutní není stavěná na velký provoz velkých aut. Jenže nám tady tři měsíce jezdily naložené kamiony k dálnici dvacet hodin denně. Sice se nám snažili tvrdit, že tudy nejezdí, ale já tady bydlím, takže vidím, že přes nás jezdí,“ zdůraznila Jarošová.

Řidiči kamionů podle ní používají Vilantice jako zkratku. „Když je přetížený hlavní tah z Jaroměře na Hradec, nebo je na něm třeba nehoda, tak to klidně vezmou přes nás,“ uvedla Jarošová. Situace se rapidně zhoršila v loňském roce. Lepší podle Vilantic není ani poté, co silničáři dopravu svedli do jednoho pruhu a nákladním autům zakázali vjezd. „Nějaká značka je nezastavila. Dál tam jezdí všechno, tři kamiony za sebou tudy projedou úplně v pohodě,“ řekla starostka.

Jenže autobusy do obce kvůli zákazu nejezdí tak, jako dřív. A to je pro obec se zhruba dvěma stovkami obyvatel zásadní komplikace. „Ze sedmi linek nám nechali jen čtyři. Zatím do konce března, pak se prý uvidí. Jsme trochu odtržení od světa,“ oznámila Dagmar Jarošová.

Všechny veřejné linky jsou odkloněny přes Lanžov. Na webu kraje jsou také výlukové jízdní řády, které platí od pondělí 25. února až do odvolání.

Místní se navíc obávají, že utržený kus asfaltu sebou přinese víc komplikací, než by se mohlo na první pohled zdát. „Byla v plánu oprava cesty z Vilantic do Dubence. Obávám, že z ní kvůli tomuhle sejde,“ prohlásila.

Očekává, že oprava bude náročná, drahá a potrvá minimálně rok. „Není to poprvé, kdy se tady utrhnul kus silnice. Podobný případ se před lety stal asi o třicet metrů vedle. Tenkrát trvala oprava čtyři roky,“ dodala Dagmar Jarošová.

Krajský radní pro dopravu Martin Červíček odmítl, že by ho obec na problémovou silnici upozorňovala. Připustil ale, že aktuální situaci je potřeba rychle řešit. „Správa silnic okamžitě dostala za úkol připravit řešení k opravě a případně následné rekonstrukci silnice. Trval jsem na tom, aby silnice byla správně označená byla a zajištěná bezpečnost, což se stalo. Provoz je tam omezený,“ prohlásil. Potvrdil rovněž, že v polovině března se má osobně sejít se starostkou obce.

Hydrogeolog nyní zjišťuje příčinu a rozsah propadu asfaltové cesty. „Pak od odborníků vzejde návrh, jak silnici stabilizovat. Je to ale na týdny až měsíce. Pak teprve se bude stavět, nebude to jednoduchá oprava,“ řekl ředitel Údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs.

Na cestě z Vilantic na Sedlec se utrhla silnice, projedou jen osobáky.
Na cestě z Vilantic na Sedlec se utrhla silnice, projedou jen osobáky