Hlavní obsah

Cenu Magnesia Litera může letos získat 27 knih a šest blogů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ocenění v rámci 18. ročníku knižních cen Magnesia Litera může stejně jako v posledních letech získat 27 knih a šest blogů. Pořadatelé cen letos zaznamenali rekordních 412 přihlášených publikací.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Spisovatelka Radka Denemarková

Článek

Mezi nimi jsou například Hodiny z olova od Radky Denemarkové, Za oponou války: Zpravodajem nejen na Blízkém východě od Jakuba Szántó nebo Probudím se na Šibuji autorky Anny Cimy, která aspiruje na Literu pro objev roku. V každé z osmi kategorií jsou tři nominace, jen původní domácí próza má nominací šest. Novináře o tom informoval předseda pořádajícího spolku Litera Pavel Mandys.

Vítěze letošního ročníku pořadatelé oznámí 7. dubna. „Je to zvláštní rok, letošní ceny nabízejí poměrně hodně debutů a zároveň množství zavedených autorů,“ uvedl Mandys.

Mezi nominovanými na objev roku je vedle knihy Probudím se na Šibuji od Anny Cimy obsáhlá monografie František Vláčil: Život a dílo (Petr Gajdošík) a sbírka veršů Ferrari v džungli (Štěpán Hobza). „Jedná se o tři zajímavé tituly, které jsou na rozdíl od minulých roků různorodé,“ podotkl Jiří Srstka z divadelní a literární agentury Dilia, která má patronát nad Literou pro objev roku.

V nejsledovanější a nejpočetněji obsazené kategorii Litera za prózu je mimo jiné soubor povídek Elvis ze Záluží (Jiří Kamen), sarkastická kniha Ve skříni (Tereza Semotamová), postmoderní detektivka Nulorožec (Petr Stančík) nebo první prozaická kniha básníka Michala Šandy Hemingwayův býk. O Knihu roku budou hlasovat přibližně tři stovky zástupců literárního oboru. Loni zvítězila kniha Erika Taberyho Opuštěná společnost nominovaná v kategorii publicistiky. S celkovým počtem více než 45 000 prodaných výtisků se stala jednou z nejprodávanějších českých knih loňského roku.

Porota složená z básnířky Kateřiny Rudčenkové, básníka a překladatele Radka Malého a publicisty a scenáristy Pavla Kosatíka vybrala šest nejlepších blogů loňského roku. Hodnotila především jejich literární úroveň. Vítěze nyní vyberou svým hlasováním čtenáři. Uzávěrka hlasování bude 4. dubna. Autor vítězného blogu získá 50 000 korun na knižní na vydání sebraných blogových zápisků.

Nominované knihy představí denně od 29. března do 6. dubna vždy ve 20:00 první program České televize. Nominovaní autoři vystoupí na čtyřech zdarma přístupných autorských čteních v Knihovně Václava Havla v Praze.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám