Hlavní obsah

Když Mayová spouštěla brexit, netušila, jak funguje EU, tvrdí diplomat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová a její poradci při spuštění brexitu nechápali, jak funguje Evropská unie, uvedl bývalý velvyslanec Spojeného království v EU Ivan Rogers podle listu The Guardian. Podle něj premiérka při vyjednávání uplatnila strategii odsouzenou k selhání. Úplné oddělení Británie od EU Rogers označil za nereálnou fantazii.

Foto: Reuters TV, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová v parlamentu

Článek

Rogers svá slova pronesl v pondělí pro Institut pro vládu, což je britský think-tank. Řekl, že lidé kolem premiérky v době, kdy Británie spustila článek 50 lisabonské smlouvy, a tím požádala o odchod z Unie, „moc nevěděli o Evropské radě ani o EU“.

Diplomat, který odešel před rokem z funkce, jedovatě řekl, že Velká Británie žila v iluzi, že by mohla přelstít EU, když místo jednání Bruselem povede přímé rozhovory s jednotlivými zeměmi.

„Hlavní města mají význam, ale myslím si, že idea projít mnoha různými jednáními s mnoha premiéry odráží britské pojetí, že můžeme vždy jednat přímo s těmi, kdo rozhodují, ale ono to tak nefungovalo,“ podotkl.

Foto: Profimedia.cz

Ivan Rogers, bývalý velvyslanec Spojeného království v EU

Podle něj se s podobnými problémy potýkal už předchůdce Mayové v premiérském křesle David Cameron, když se marně snažil pro Británii vyjednat jiné podmínky, aby nečelila velkému přílivu lidí z chudších zemí EU. Nejednal s těmi politiky, kteří rozhodují.

„Neodpovídalo to britskému způsobu politiky jednání vůdce s vůdci. Dělalo se to přes byrokraty a zprostředkovatele a s lidmi v čele institucí,“ uvedl Rogers.

Brexit je fantazií

Celý odchod Velké Británie z Evropské unie, o němž lidé rozhodli v referendu v roce 2016 a k němuž by mělo dojít na konci března, označil za iluzi: „Jsou tu fantazie o uvolnění a osvobození, ale to jsou jen fantazie. Budeme napořád vyjednávat všechno od letectví po zemědělství s naším největším sousedem. Nemůžeme žít v nádherné izolaci. Když se mluví o Švýcarsku a Norech - jsou v neustálém stavu vyjednávání s EU.“

Rogers se vyjádřil i k hrozbě brexitu bez dohody, nevěří v něj: „Spojené království a EU vědí, že není žádná šance, že by brexit bez dohody byl trvalým výsledkem, protože by se Velká Británie rychle vrátila k jednacímu stolu. Neexistuje svět, kde se končí bez dohody.“

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Zastánce brexitu na londýnské demonstraci.

Současně upozornil, že protahování nebo odkládaní odchodu o více než tři měsíce - o čemž se kvůli chybějící „rozvodové” dohodě někdy mluví - by mohlo přinášet další problémy. V květnu se konají volby nového Evropského parlamentu, který by už měl být bez britských poslanců, takže je podle něj těžko představitelné delší prodloužení bez toho, aby se i na britském území také volilo.

Foto: David Ryneš, Novinky

Možný vývoj okolo brexitu

Varoval, že pokud vyjednaný návrh dohody o brexitu neschválí poslanci, budou se premiérka a Brusel navzájem obviňovat a pak začne tvrdá hádka o britské příspěvky do rozpočtu EU.

Mayovou také kritizoval, že se více soustředila na pohyb zboží než na služby, i když ty se na ekonomice podílejí více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám