5. března 2019 • 22:53

SESTŘIHY: Ajax zničil Real 4:1 a postupuje, dál jde i Tottenham

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Realu Madrid překvapivě vypadli už v osmifinále Ligy mistrů. Vítězové posledních tří ročníků v domácí odvetě utrpěli s Ajaxem debakl 1:4 a neudrželi slibný náskok 2:1 z úvodního utkání. Amsterodamský tým si zahraje čtvrtfinále poprvé po 16 letech.



Mezi osmičku elitní soutěže dnes postoupil také Tottenham, který v Dortmundu zvítězil 1:0 gólem Harryho Kanea a navázal na domácí triumf 3:0. Londýnský tým se do čtvrtfinále LM probojoval podruhé v historii a poprvé od roku 2011.

Už v úvodní dvacetiminutovce se na madridském stadionu Santiago Bernabéu prosadili Hakím Zijach a David Neres. Po hodině hry zvýšil Dušan Tadič, který připravil první dva góly. Marco Asensio sice v 70. minutě snížil, ale Lasse Schöne vzápětí přidal čtvrtou brankou. Ajax v pohárech zdolal "Bílý balet" poprvé od listopadu 1995 a po sérii sedmi porážek.

Real přitom mohl v úvodu poslat do vedení Varane, ale hlavičkoval do břevna. Naopak hosté už v sedmé minutě první velkou šanci využili. Po Kroosově zaváhání si Zijach vyměnil míč s Tadičem a trefil se umístěnou střelou. Marocký záložník skóroval i minule v Amsterodamu.

Na obraně španělském týmu byla znát absence disciplinárně potrestaného kapitána Ramose a v 18. minutě už Ajax vedl o dvě branky. Tadič obešel několik protihráčů a předložil míč tentokrát Neresovi, jenž přehodil brankáře Courtoise.

Nevydařený první poločas Realu korunovala zranění útočníků Vázqueze a Viníciuse, které nahradili Bale s Asensiem. Těsně před pauzou Bale trefil z úhlu tyčku.

Madridští po změně stran nizozemského soupeře sevřeli. Ajax však dobře bránil a hrozil z protiútoků. Jeden z nich v 62. minutě zakončil Tadič povedenou ranou do horního růžku. Hlavní sudí Brych situaci dlouho konzultoval s videorozhodčím kvůli předchozímu spornému autu, ale nakonec gól uznal.

Real se v 70. minutě vrátil do hry, když se přízemním pokusem prosadil Asensio. Domácí radost však trvala jen dvě minuty. Schöne se postavil k přímému kopu a z úhlu přehodil Courtoise. V nastavení byl ještě vyloučen madridský obránce Nacho. Španělští obhájci trofeje vypadli v osmifinále LM poprvé od roku 2010 a doma prohráli čtvrtý soutěžní duel po sobě.

Dortmund od začátku Tottenham zatlačil, jenže hosty držel bezchybný brankář Lloris. Francouzský kapitán po půl hodině hry zneškodnil dvě Götzeho střely. Největší šancí hostů v první půli neproměnil Son Hung-min, jenž po úniku minul branku.

Spurs výborně vstoupili do druhého dějství. Kane si ve 49. minutě naběhl na Sissokovu kolmici za obranu a před gólmanem Bürkim nezaváhal. Videorozhodčí ještě potvrdil, že anglický kanonýr nebyl v ofsajdu. Kane se proti Borussii trefil počtvrté za poslední čtyři zápasy.

Dortmund se nezmohl ani na vyrovnání a poprvé v této sezoně doma prohrál soutěžní zápas v normální hrací době. Naopak Tottenham utnul šňůru venkovních porážek, která trvala čtyři utkání.

SESTŘIH LM: Real Madrid - Ajax Amsterdam 1:4. Šampion vypadl po překvapivém debaklu
Video se připravuje ...

SESTŘIH LM: Dortmund - Tottenham 0:1. Spurs si v klidu pojistili postup
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 70. Asensio

Hosté: 7. Zijach, 18. Neres, 62. Tadić, 72. Schöne

Sestavy

Domácí: Courtois – Carvajal, Nacho Fernández, Varane, Reguilón – Kroos, Casemiro (87. Valverde), Modrić – L. Vázquez (29. Bale), Benzema (C), Vinícius Júnior (35. Asensio).

Hosté: Onana – Mazraoui (80. Veltman), de Ligt (C), Blind, Tagliafico – van de Beek, Schöne (73. de Wit), F. de Jong – Zijach, Tadić, Neres (74. Dolberg).

Náhradníci

Domácí: Navas, Vallejo, Bale, Marcelo, Valverde, Asensio, Ceballos

Hosté: Varela, Veltman, Sinkgraven, Huntelaar, Labyad, Dolberg, de Wit

Karty

Domácí: Carvajal, Nacho Fernández, Nacho Fernández

Hosté: Mazraoui

Rozhodčí

Felix Brych – Mark Borsch, Stefan Lupp (vš. GER)

Stadion

Estadio Santiago Bernabéu (Madrid)

Góly

Domácí:

Hosté: 49. Kane

Sestavy

Domácí: Bürki – M. Wolf (62. Bruun Larsen), Akanji, Weigl, A. Diallo – Witsel – Sancho, Reus (C) (74. Delaney), M. Götze, Guerreiro (62. Pulisic) – Alcácer.

Hosté: Lloris (C) – Aurier, Alderweireld, D. Sánchez, Vertonghen, Davies – Winks (55. Dier), Eriksen (83. Rose), Moussa Sissoko – Son Hung-min (71. Lamela), Kane.

Náhradníci

Domácí: Bruun Larsen, Hitz, Delaney, Hakimí, Pulisic, Schmelzer, Zagadou

Hosté: Gazzaniga, Dier, Lamela, Llorente, Moura, Rose, Wanyama

Rozhodčí

Makkelie – Diks, Steegstra (vš. Nizozemsko)

Stadion

Signal Iduna Park, Dortmund

Fanoušci Dortmundu připravili na zápas s Tottenhamem parádní choreo
Fanoušci Dortmundu připravili na zápas s Tottenhamem parádní choreo

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud