Hlavní obsah

Nad Trudeauem se stahují mračna. Kanadského premiéra sráží byznysový skandál

Kanadský premiér zažívá těžké období.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kanadský premiér Justin Trudeau je miláčkem médií a donedávna měl, v kontrastu se svým americkým rivalem, Donaldem Trumpem, neposkvrněnou pověst. Teď ale čelí kritice a necelých osm měsíců před federálními volbami ztrácí preference. Na vině je kauza kolem obří kanadské firmy.

Článek

Kanadský premiér zažívá těžké období. Potýká se se skandálem, který ho může připravit o dosud neposkvrněnou pověst i premiérské křeslo. V centru dění je obří kanadská společnost SNC-Lavalin.

Stavební a strojírenská firma SNC-Lavalin Group patří ke gigantům kanadského trhu. Po celém světě zaměstnává přes 50 tisíc lidí, z toho celých 9 tisíc v Kanadě. Má za sebou ale i řadu skandálů. Například v letech 2001 až 2011 podle kanadských úřadů uplácela rodinu bývalého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. S cílem dostat se k lukrativním zakázkám měla firma bokem zaplatit na 700 miliard korun.

Kanadská prokuratura chtěla společnost SNC-Lavalin postavit před soud. Kdyby ho firma prohrála, nesměla by se v Kanadě deset let podílet na žádné státní zakázce. Usilovala proto o mimosoudní řešení. Za to měl údajně lobbovat i premiér a jeho poradci. Ti ale jakékoliv pochybení popírají.

Premiéra veřejně potopila jeho stranická kolegyně, bývalá ministryně spravedlnosti Jody Wilsonová-Raybouldová, když vypovídala před parlamentním výborem pro justici. Lídr opozičních konzervativců Andrew Scheer premiéra hned nato vyzval k rezignaci. „S čistým svědomím už nemůže tuto zemi vést,“ řekl novinářům.

Co se bude dít dál?

„Velice teď záleží na dalších důkazech – jakým způsobem premiér a jeho úřad zasahoval do práce prokuratury. Tedy jde o to, že pokud pouze vyvíjel tlak, jak to označuje bývalá ministryně Jody Wilson-Raybouldová, tak jde spíše o etický problém než porušení zákona a nelze předpokládat, že by premiér musel přímo okamžitě rezignovat. Ale volby jsou už brzy v říjnu letošního roku, takže ten skandál velmi pravděpodobně ovlivní lítý souboj, který teď čeká liberály a konzervativce,“ odhaduje politoložka Magdalena Fiřtová z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK).

Premiér Trudeau měl na bývalou ministryni tlačit i hrozbou, že pokud se firma SNC-Lavalin dostane před soud, přesune své ústředí z kanadského Montrealu do Londýna. O práci by tak přišly tisíce lidí, a to zejména v provincii Québec, kde tato společnost patří ke klíčovým zaměstnavatelům.

„Québečané proto velmi pravděpodobně budou tuto kauzu hodnotit mnohem mírněji než zbytek Kanaďanů,“ vysvětluje Fiřtová. I když výzkumy veřejného mínění ukazují, že Trudeauovým liberálům klesají preference, premiér kvůli tomuto skandálu nutně padnout nemusí, myslí si Fiřtová.

Podle zahraničních médií navíc stále existuje i možnost, že téma do říjnových federálních voleb zapadne. „Kanaďané se ve volbách rozhodují impulzivně, jsou témata, která v průběhu roku přichází a také odchází. Koneckonců, v roce 2015 to až do poslední chvíle nevypadalo, že bude mít premiér Trudeau šanci na úspěch,“ říká Fiřtová.

Kauza hraje do karet Číně

Z premiérova přešlapu má zjevnou radost Čína. Ta je s Kanadou ve sporu od prosince, kdy tamní úřady tehdy na žádost Spojených států zadržely finanční ředitelku čínské společnosti Huawei Meng Wan-čou, známou též jako Cathy Mengová.

Kanadský soud ji sice v polovině prosince propustil na kauci deset milionů kanadských dolarů, finanční šéfka Huawei ale stále pobývá v kanadském Vancouveru a čeká na řízení o vydání do své vlasti. V pondělí zažalovala kanadské úřady pro porušení lidských práv.

V reakci na zadržení Mengové čínské úřady obvinily kanadské občany Michaela Kovriga a Michaela Spavora z krádeže státního tajemství. Také oni dva jsou od prosince zadržení.

Reklama

Doporučované