Ceny Anděl získaly Bára Poláková i kapela Lucie. Do síně slávy vstoupil Michal Prokop

Hudební ceny

Ceny Anděl získaly Bára Poláková i kapela Lucie. Do síně slávy vstoupil Michal ProkopNOVÉ 1
Domov
Echo24
Sdílet:

Do Síně slávy dnes v rámci vyhlašování Cen Anděl uvedla Česká hudební akademie zpěváka, skladatele, moderátora a bývalého politika Michala Prokopa. Dvaasedmdesátiletý interpret hitů jako Blues o spolykaných slovech, Kolej Yesterday nebo Bitva o Karlův most dokázal se svými spolupracovníky Petrem Skoumalem, Janem Hrubým a básníkem Pavlem Šrutem podle hudebních publicistů českému publiku nabídnout originální podobu rockového písničkářství. Dosud poslední studiové album Sto roků na cestě nahrál Prokop se svou kapelou Framus Five před sedmi lety.

Prokop zahájil s kapelou Framus Five aktivní hudební činnost v roce 1967. Debutové album s názvem Blues In Soul vycházelo ze značného vlivu amerického soulu a rhythm'n'blues. Následující Město ER však již naplno představilo na české scéně žánr art rocku. Titulní skladbou navíc dal Prokop možnost vstoupit do českého rockového textařství básníku Josefu Kainarovi.

V současné době pořádá festival Krásný ztráty live. Jeho třetí ročník se letos uskuteční 9. a 10. srpna na Statku Všetice ve Všeticích na Benešovsku.

Po sametové revoluci strávil Prokop téměř deset let ve vrcholné politice. Působil jako poslanec Sněmovny národů Federálního shromáždění. Po volbách roku 1990 zasedl do české části Sněmovny národů za Občanské fórum (OF). Po rozkladu OF v roce 1991 přešel do poslaneckého klubu ODA. Ve Federálním shromáždění setrval do voleb roku 1992. Od roku 1992 byl náměstkem ministra kultury. Ve volbách 1996 byl zvolen do Poslanecké sněmovny za ODA a poslanecký mandát držel do předčasných voleb roku 1998. Na podzim 1997, v souvislosti s vyhrocováním krize v ODA, oznámil, že na nadcházející celostátní konferenci dá svou funkci k dispozici.

V letech 1998 až 2001 byl ředitelem projektu Praha - Evropské město kultury roku 2000. Na konci 90. let uváděl politicky orientovaný pořad Nic ve zlým v televizi Prima. Od roku 2000 moderoval v České televizi do prosince 2013 televizní talk show Krásný ztráty.

Sdílet:

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články