Trendy
Výměna manželek 2024 Sedm schodů k moci válka na Ukrajině Survivor 2024

Němci zešíleli? Vyplatili 180 000 muži, který pomáhal teroristům připravit 11. září

Němci zešíleli? Vyplatili 180 000 muži, který pomáhal teroristům připravit 11. září
Zdroj: Profimedia
+ Další 4 fotografie
deportace
Munír Mutasádik byl odsouzen za pomoc teroristům během útoku 11. září 2001. V loňském roce si odpykal trest v Německu a následně byl deportován do vlasti, hamburská věznice mu však vyplatila 7 tisíc eur, což v přepočtu dělá zhruba 180 tisíc korun. Deník Der Spiegel upozornil na to, že tím porušila mezinárodní protiteroristické sankce.

Mutasádik v Hamburku patřil do skupiny Muhammada Atty a později se s dalšími islamisty odstěhoval do Ameriky, kde 11. září 2001 unesli letadla, se kterými narazili do Světového obchodního centra v New Yorku a zaútočili na Pentagon. Tento útok se zapsal do dějin, zemřelo při něm více než 3000 osob.

Muníra Mutasádika jako jediného poslaly německé soudy za pomoc teroristům za mříže, a to až pět let po události. Mutasádik tvrdil, že se sice s Attou a dalšími islamisty přátelil, ale o jejich úmyslech neměl ponětí. Krátce po propuštění, které proběhlo v polovině října loňského roku, byl deportován do Casablanky v Maroku.

Jeho propuštění však doprovázelo i obrovské pochybení, Mutasádikovi totiž byly vyplaceny peníze z vězeňského účtu, na který si trestanci ukládají mzdu za práci ve vězení a kapesné, které činí 30 eur měsíčně. Muž, který spolupracoval s teroristy, si tak z vězení odnesl v přepočtu 180 000 korun. Němečtí novináři muže sice v Maroku vypátrali, co s penězi udělal, jim však sdělit nechtěl.

Hamburské státní zastupitelství zahájilo proti vězeňské správě vyšetřování kvůli porušení zákona o vnějších hospodářských vztazích, protože Mutasádik je téměř na všech seznamech teroristů světa. Vyplacení vězeňského účtu mu proto mělo být odepřeno.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy