Jóga pro těhotné – II.trimestr

Druhý trimestr je pro většinu těhotných žen krásným obdobím, které si většinou velmi užívají a chtějí být aktivní. Počáteční nevolnosti pomalu ustupují, energie se navrací a vás zdobí krásně zakulacené bříško, které ještě tolik nepřekáží v pohybu. Do porodu zbývá ještě dost času, takže máte prostor věnovat se sama sobě. Cvičila jste jógu během prvního trimestru? Pak není důvod přestávat.

Důvěra ve vlastní intuici

Je naprosto přirozené, že máte spoustu otázek a zajímá vás, co můžete udělat pro sebe i pro vaše dosud nenarozené děťátko. Možná čerpáte informace v knihách, časopisech, na internetu, ale nezapomínejte na ten tichý hlásek uvnitř vás, který ví, co je pro vás dobré. V období těhotenství se velmi zvyšuje vnitřní ženská intuice, která jemně promlouvá skrze pocity v těle. Tělo vám vždy dává najevo, co je pro vás vhodné a kde byste už měla ubrat, naslouchejte mu.

Proč je pohyb důležitý

V dřívějších dobách ženy často pracovaly fyzicky a jejich těla se neustále pohybovala a třeba takový hluboký dřep (malásana) byl pro ně naprosto přirozený během každodenních aktivit. Bohužel v dnešní moderní společnosti trávíme spoustu času na židlích a křeslech a nedostatek pohybu si pak musíme kompenzovat. Ženská pánev se potřebuje hýbat, aby byla správně prokrvená, uvolněná a aby energie v těle mohla volně proudit. I to se odráží na psychické pohodě těhotné ženy. Nedostatečně prokrvená a ztuhlá oblast pánve může být i důvodem častých bolestí zad.

těhotná žena na procházce

Jaký pohyb je ideální? Ten nejpřirozenější – chůze. Krátké procházky v přírodě vám v tomto období velmi prospějí. Pokud nemáte rizikové těhotenství a cítíte se dobře, je vhodné doplnit procházky o cvičení vhodné pro těhotné ženy, například gravidjógu, která je nastávajícím maminkám a jejich měnícímu se tělu přizpůsobená. Nejedná se jen o pouhé cvičení, spoustu prospěšných účinků, které vám může jóga v těhotenství nabídnout, jsem popsala v tomto článku.

Jógové pozice pro druhý trimestr

V druhém trimestru zvládnete i pozice, které jsou už ve třetím trimestru obtížné. Obecně je vhodné zařadit do vaší jógové praxe následující pozice.

Pozice ve stoje posílí a zpevní dolní končetiny a napomáhají tak správnému postavení pánve a tím i držení celého těla. Kromě toho také zlepšují krevní oběh. Ve všech pozicích si hlídejte správné postavení celého těla a to hlavně v oblasti beder, kde by mělo zůstat jen mírné a přirozené zakřivení páteře. Stabilita začíná odspodu, takže správné nastavení chodidel a postavení vnitřních a vnějších kotníků hrají důležitou roli v držení celého těla.

Stojné pozice raději vynechte pokud jste unavená nebo cítíte slabost.

Pozice na protahování oblasti pánve, kyčlí, stehen a lýtek mohou být vhodnou prevencí bolesti zad a zároveň skvělou přípravou na porod. Do své jógové praxe můžete zařadit

  • různé varianty kočky – kroužení v bocích
  • nízký bojovník
  • kráva
  • motýlek
  • hluboký dřep

Některé pozice jsem také podrobněji popsala v článku 5 jógových pozic, které byste měla cvičit v těhotenství.

Důležité jsou také pozice pro nácvik správného dýchání a uvolnění hrudníku a oblasti ramen. Správné dýchání je základ, rostoucí děloha začíná pomalu tlačit na bránici a vám se může obtížněji dýchat, nebo se zadýcháte i při sebemenší námaze. Uvolnění hrudníku přispěje k hlubšímu dechu a plný jógový dech pomůže lépe okysličit tělo. Nezapomeňte, že dýcháte za dva!

  • sed na patách – různé varianty paží pro uvolnění hrudníku a ramen
  • zkřížený sed – nácvik plného jógového dechu
  • úklony

Dbejte na dostatek čerstvého vzduchu během cvičení a pořiďte si pohodlné oblečení, které nikde netlačí. Nebojte se využívat pomůcek, díky kterým zvýšíte své pohodlí v jednotlivých pozicích.

I přesto, že se třeba cítíte plná energie, dopřejte si čas i na relaxaci a zklidnění. Období kolem porodu a šestinedělí občas nebývá snadné, ale pokud v sobě naleznete vnitřní klid už před tím, je větší pravděpodobnost, že toto období zvládnete s větším klidem a vyrovnaností.

Jak si užíváte období těhotenství ve druhém trimestru? Jaký pohyb vám dělá dobře? Podělte se o tom s námi v komentářích!

5 Shares
>
5 Shares
Share5