Jak vybrat nový notebook?

Uvažujete o koupi notebooku? Nemůžete si v široké nabídce vybrat? Každý z vašich známých vám doporučuje něco jiného? Přestaňte se trápit. S vaším výběrem se posunete ke kýženému cíli, když si dopředu řeknete, k jakému účelu vám bude váš nový notebook sloužit. Pak je také dobré stanovit si i cenu, do které byste se měli vejít.

Jiný notebook budete potřebovat na cestách a jiný pro běžné domácí práce. Jiný si zvolí profesionálové a jiný milovníci her. Na trhu jsou k mání i dotykové notebooky, mininotebooky nebo ultrabooky, které jsou velmi tenké a lehké. Pak jsou zde také oblíbené MacBooky od společnosti Apple, které se vyznačují vysokou kvalitou a stabilitou systému.

Na co se při nákupu zaměřit?

Velmi důležitou vlastností u notebooku je jeho velikost. Při častém přenášení bychom měli preferovat menší notebooky, které by měly mít však odolnější konstrukci. Při nákupu se rozhodně vyplatí nechat si notebook předvést v některé z prodejen. Zkuste patřičnou silou zatlačit na různé části základny a zjistíte, zdali se někde nepatřičně neprohýbá.

Zaměřte se také na provedení a tuhost kloubů a zahýbejte si displejovou částí, která je především u levných notebooků někdy až příliš flexibilní. Pro mobilitu notebooku je také důležitá výdrž baterie. Dnešní notebooky již mnohdy nedisponují CD/DVD mechanikou, což vám třeba ale nemusí vadit.

Zvažte také, zdali nepotřebujete čtečku otisků prstů, která výrazně zjednodušuje odemykání počítače, zaměřte se na kvalitu webkamery a hodláte-li využívat touchpad, zkoukněte jeho velikost, provedení a podporu gest. Váš notebook by měl mít rozhodně bluetooth k bezdrátovému propojení například mobilního telefonu.

Nové MacBooky mají ve výbavě i vychytaný Touch ID.

Jaké jsou nejdůležitější parametry?

Na toto téma bylo napsáno již tisíce článků, tak jen v krátkosti. Obecně platí, že čím rychlejší procesor a větší operační paměť, tím lepší máte počítač, ale bohužel s rychlostí roste i cena. Takže, pakliže nepotřebujete “nadupaný” počítač na hraní her nebo nejste zrovna profesionální grafik či animátor, přistupujte k procesoru rozumně.

Pro běžné užití vám dostatečně postačí dvoujádrový procesor, například MacBook Air 13 – 2017 s dvoujádrovým procesorem Intel Core páté generace je špičkový stroj. Také operační paměť 4 GB je pro běžné uživatele zcela dostačující. Náročnější uživatelé, jež potřebují vyšší výkon, pak zvolí nejlépe čtyřjádro a RAM o velikosti 8 GB.

Dalším důležitým parametrem je pevný disk, který slouží k ukládání dat. Máte na výběr dvě varianty – klasické HDD, jež jsou výrazně pomalejší a kvůli pohyblivým částem náchylnější na poškození a SSD disky, které vynikají vysokou rychlostí a odolností. Jejich problémem bývá kapacita a cena.

MacBook Air 13 – 2017 má dvoujádrový procesor Intel Core a RAM 8 GB.

Pro ty, co řeší u počítače grafiku

Grafická karta se stará o zpracování grafických výstupů na displeji. Velká část notebooků dnes využívá integrované grafické karty, které jsou součástí procesoru. Jejich výhodou je menší spotřeba energie a nižší provozní teplota, nedosahují ale takového výkonu jako karty dedikované. Integrované GPU postačí na náročnější operace či méně náročné hry, a kromě vášnivých hráčů a profesionálů vyžadujících vysoký grafický výkon, jsou dostačující pro každého.

Dalším důležitým parametrem je displej. Dnes jsou již standardem displeje s rozlišením HD (1366 x 768 px). Rozlišení Full HD (1920 x 1080 px) je doporučováno u větších obrazovek, které nabízí jak kvalitní zobrazení, tak i dostatek prostoru pro práci. Nejkvalitnější displeje mají v současnosti rozlišení 3840 x 2160 px.

MacBook Pro má barevný Retina displej s technologií True Tone.

Důležitým hardwarovým prvkem je i baterie. Notebook s osmihodinovou výdrží zafunguje při běžné práci, ale náročnější hra ho vybije třeba i za hodinu a půl a film se zvukem, jež je puštěný do reproduktorů, ho vybije za pět hodin. A pozor! Výkonnější notebooky logicky stejnou kapacitu baterie spotřebují rychleji.

Vyberte si vhodný operační systém

Většina notebooků je nyní dodávána s předinstalovaným operačním systémem Windows 10. Počítače značky Apple oproti tomu využívají systém MacOS například MacBook Air 13 Retina. Počítače Apple v základu nabízí lepší softwarovou výbavu, a protože je navíc vyvíjen pro konkrétní hardware, vyznačuje se větším zabezpečením, jsou intuitivnější a plynulejší. U levných notebooků se setkáte také se systémem Linux, převážně ve verzi Ubuntu. Linux je bezplatné jádro, do kterého vývojáři posléze implementují grafické rozhraní a další funkce. Pro nenáročné uživatele je připraven operační systém ChromeOS. Jedná se o velmi jednoduchý a intuitivní systém, který má nízké nároky na hardware a plynule funguje i na velmi levných přístrojích.

MacBook Air 13 Retina má velmi stabilní a intuitivní operační systém MacOS.

A ještě jeden tip na závěr: K vašemu notebooku, který budete často přenášet, si pořiďte pouzdro, a to i tehdy, když jej budete nosit ve vyztužené kapse batohu. Zamezíte spolehlivě poškrábání a notebook bude lépe chráněn proti otřesům.

Podobné články