Hlavní obsah

Smrtelný útok lva na Vsetínsku: Majitel neměl chov povolený

Foto: Shutterstock.com

Veterinární správa tvrdí, že chov lvů ve Zdechově veterináři opakovaně nepovolili.

Reklama

Ve Zděchově na Vsetínsku napadl v úterý ráno lev chovatele. Muž, který kromě lva choval i lvici, zraněním podlehl. Policisté obě zvířata zastřelili.

Článek

Smrtelný útok se odehrál v kotci uvnitř ve výběhu, ve kterém kromě lva držel chovatel i lvici. Nehodu oznámil otec čtyřiatřicetiletého chovatele po sedmé hodině ranní.

„Obě zvířata museli policisté zastřelit. Bylo to nezbytně nutné, aby se dostali k muži. Lékař konstatoval smrt, muž je bohužel mrtvý,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková. „Bude nařízena pitva, která objasní okolnosti úmrtí.“

Na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. „Povolali jsme zásahovou jednotku z Brna a máme tady pracovníky Zoo Lešná,“ komentovala dopoledne situaci Javorková.

V té chvíli ještě nebylo zřejmé, jak vážné je zranění napadeného majitele, zda vůbec žije. Lvi k tělu nikoho nepustili. Policie později řekla, že zranění, která muž utrpěl, nebyla slučitelná se životem.

K případu se už vyjádřila veterinární správa. Zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer uvedl, že chov lvů ve Zděchově veterináři opakovaně nepovolili. „Důvodem bylo chybějící stavební povolení na kotec s výběhem,“ řekl Majer.

O likvidaci těl zastřelených zvířat se nyní postará obec. Podle starosty Tomáše Kocourka by si je ještě dnes měli odvézt pracovníci kafilerie. S tím spojené náklady odhadl starosta na několik tisíc korun. „Je to samozřejmě smutná událost, neštěstí, nicméně chovatel jí šel vstříc. Odborníci ho upozorňovali, že chov je rizikový,“ řekl Kocourek.

Chovatel přivezl tehdy šestiletého lva do valašské obce v létě 2016. Na pozemcích své rodiny postavil bez povolení kotec s oploceným výběhem, na což si delší dobu stěžovali někteří místní. Úřady však muži nedokázaly v chovu zabránit, přestože už dostal za nepovolený chov několik pravomocných pokut. Veterinární správa však neměla možnost lva odvézt. V případu by mohla vydat opatření k odebrání zvířete, muselo by se však prokázat týrání, což se ve Zděchově nedělo.

Loni v létě policie řešila také incident týkající se lvice. Chovatel s ní byl na procházce, a přestože byla lvice přivázaná, dostala se do střetu s projíždějícím cyklistou, který poté musel vyhledat ošetření. Protože se událost stala na komunikaci, zabývali se jí dopravní policisté. Střet policisté vyhodnotili jako dopravní nehodu, trestný čin se podle nich nestal.

Záhady Josefa Klímy: Problémy s privátním zooparkem ve Zvoli u Prahy. Video: Seznam Zprávy

Úřady problémy s nelegálními zookoutky řeší opakovaně. V pořadu Záhady Josefa Klímy jsme nedávno upozorňovali na případ kontaktního zooparku ve Zvoli u Prahy.

Na malém pozemku na konci vesnice, ve vilkové zástavbě, si podnikatel Tomáš Machač v roce 2016 zřídil malou zoologickou zahradu. K vidění je zde dospělý lev, levhart, pumy, pštros a mnohá další zvířata. Uvnitř domku má zase v teráriích asi 150 druhů těch nejjedovatějších plazů. Všechna zvířata návštěvníkům ukazuje, vysvětluje jejich zvířecí život a některá si mohou lidé také pohladit. Potud vše v pořádku.

Majitel zooparku si však své životní dílo vybudoval na pozemku komplet načerno. Kotce a výběhy jsou v rozporu s územním plánem, který dovoluje chovat jen drobné zvířectvo, a tudíž nebyly nikdy řádně zkolaudovány. Podle stavebního úřadu nesplňují bezpečnostní parametry. A nějaké to zvíře sem tam ze zoo uteče. Po dikobrazovi a pštrosovi vyrazila na špacír po okolí i puma. Poplach ve vesnici, zákaz vycházení. To byl výsledek zatím posledního útěku.

Podrobnosti ve videu přiloženém výše.

Reklama

Doporučované