Co bude s tímto vybydleným domem v Nových Ervěnicích? Jirkovská radnice už má jasno
Čtyřpodlažní cihlový dům v ulici Osvobození čp. 1062 zeje prázdnotou už dva roky. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Jirkov - Vybydlený a zakonzervovaný dům v ulici Osvobození na sídlišti v Nových Ervěnicích se nebude ani bourat, ani prodávat. Jirkovská radnice má v úmyslu ho nechat opravit a zřídit v něm služební byty pro profese, které městu citelně scházejí.

„Služební byty by mohly být benefitem, který do Jirkova přiláká například nové strážníky, hasiče, lékaře, zdravotní sestry, učitele sociální pracovníky nebo třeba i kuchaře, kterých je nedostatek,“ vysvětluje místostarostka Dana Jurštaková.

Vedení radnice má představu, že byty určené potřebným profesím nechá ve zmíněném domě přestavět tak, aby odpovídaly standardům dnešní doby. „V domě by už nebylo devět bytů, ale jen sedm. Ze tří na každém patře bychom udělali vždy dva s prostornějšími kuchyněmi a koupelnami. Tři byty bychom ponechali jen v přízemí. Každý by měl navíc kvůli vytápění svůj plynový kotel,“ popisuje místostarostka a dodává, že město se rekonstrukci domu chystá zařadit do plánu investic na příští rok.

Čtyřpodlažní cihlový dům v ulici Osvobození čp. 1062 zeje prázdnotou už dva roky. Poslední nájemce tu opustil byt v únoru 2017, poté se budova patřící městu odpojila od veškerých energií a zabezpečila proti vniku cizích osob.

Všech devět bytů 1+2 v tomto činžovním domě, postaveném v roce 1961, bylo v posledních letech určeno většinou pro problémové nájemníky. „Například pro dlužníky na nájmu, kteří měli soudem přiznané náhradní byty, ale i pro nepřizpůsobivé, jejichž chování působilo ostatním potíže,“ vyjmenovává Marcela Vohnoutová, pověřená ředitelka společnosti Městská majetková Jirkov. Vzhledem ke složení obyvatel se v domě prováděly už jen nejnutnější opravy a revize.

„Když byla v roce 2017 budova vyklizená, chystala se studie na její opravu. Loni se počítalo s tím, že se připraví projekt, to se však nestalo. Proto bychom teď na jaře chtěli vyhlásit výběrové řízení na projektovou dokumentaci a nejpozději příští rok celý dům zrekonstruovat,“ upřesňuje místostarostka.

Letos v lednu přišly městu dvě žádosti o odkup této budovy. Zájemci o koupi uváděli, že by objekt a byty opravili a pronajímali je slušným lidem. Radní ale prodej kvůli zamýšlenému záměru přestavby objektu pro potřeby služebních bytů zamítli.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru