Kinotip: Zapálení chemici zachraňují svět i za cenu vlastní nesvobody

Kinotip: Zapálení chemici zachraňují svět i za cenu vlastní nesvobody
The Sunshine Makers | FilmRise
The Sunshine Makers
Dějiny této substance však zásadně ovlivnila i další jména. Nick Sand a Tim Scully si dali za cíl vyrobit a ideálně rozdat 750 milionů dávek LSD během několika let. Proč? Primární motivací bylo „zachránit svět“. Dokumentární film The Sunshine Makers vypráví fascinující příběh dvou chemiků na celosvětové mírové misi.
Jak to celé začalo? Nick Sand popisuje, jak během jedné ze svých raných psychedelických zkušeností uslyšel hlas říkající: “Tvým posláním na této planetě je vyrábět psychedelika a probudit svět.” Tento hlas se rozhodl následovat. Krátce na to se Nickovy a Timovy cesty zkřížily. I Tim Scully si z psychedelického tripu odnesl podobnou zprávu: když si každý dá LSD, na světě bude méně násilí. Slovo dalo slovo a oba se po boku svých partnerek pustili do práce. Jejich cílem bylo syntetizovat 750 milionů dávek, což odpovídá asi 200 kg čistého LSD. Tim Scully se recept na výrobu učil od dealera Stanleyho Owsleyho. Společně s Nickem zřídili ohromnou psychedelickou laboratoř a během prvního měsíce vyrobili 4 miliony tablet LSD, které se "proslavily" svojí kvalitou a čistotou pod názvem Orange Sunshine.
Brzy poté, v roce 1966, bylo LSD plošně zakázáno. To ale dva mladé chemiky neodradilo, jejich mise byla důležitější. Nyní už riskovali svoji svobodu. Proč? Věřili, že prožitek jednoty, který může LSD vyvolat, by mohl odvrátit jadernou katastrofu, která se jinak zdála velmi pravděpodobná. Nepovažovali za náhodu, že k objevu LSD došlo ve stejnou dobu jako k prvním zkouškám atomových výbuchů. Věřili, že oprostí od zajetí konzumerismu a materialismu mysl svou i dalších lidí. Že odstraní diskriminaci a pokrytectví. Že zachrání svět. Dopředu je hnalo přesvědčení, že skoro každý, kdo okusil kyselinu, začal být skeptický vůči autoritám a politikům.
The Sunshine Makers
The Sunshine Makers | trailer
Skutečně jim šlo o tyto šlechetné cíle nebo mohlo jít o nežádoucí účinek psychedelické zkušenosti? Byli skutečnými misionáři míru a lásky nebo obyčejnými drogovými dealery? Zdá se ale, že o peníze nešlo. Sand tvrdil: „Peníze jsem měl pro příjemné živobytí a zřízení co největšího počtu psychedelických laboratoří.“
Ať už to bylo jakkoliv, tato psychedelická dvojice měla bezesporu nesmazatelný vliv na tehdejší společnost a jejich ambice přesahovaly hranice Spojených států. Vyrobili miliony dávek nejčistšího LSD, otázkou bylo, jak ho poslat do světa. V té době v Americe byla známá komunita lidí zvaná The Brotherhood of Eternal Love (Bratrstvo nekonečné lásky). Na mnohé mohla působit jako psychedelická mafie.
The Sunshine Makers
The Sunshine Makers
The Brotherhood of Eternal Love rozdistribuovali Orange Sunshine do nejrůznějších koutů světa: Afghanistánu, Indie, Spojených států i Evropy. Možná si vy nebo vaši rodiče pamatují. Micheal Randall, představitel The Brotherhood of Love řekl: „O tohle se snažil Ježíš. Myslím, že jsme odvedli lepší práci než Ježíš – křesťané by mě za to nenáviděli…Jen proto, že tohle je moderní svět a Ježíš neměl acid (=kyselina, LSD).“
Tato skutečnost však neušla federální policii, obzvlášť když subkultura užívající LSD působila dle slov mocnářů „bezuzdně“ a měla neblahý vliv na společnost. Jejich produktivní dny tak neměly dlouhého trvání a brzy byli hrou osudu polapeni. Neminul je trest odnětí svobody: 15 a 20 let. Když se Sand a Scully dostali do vězení, mohli byste čekat, že tady všechna zábava končí. Opak je ale pravdou. Co se stane, když zavřete výrobce psychedelických látek do jedné cely? “Není to o tom nebýt v řetězech, ale nemít spoutanou mysl,” komentoval později Sand svůj pobyt.

The Sunshine Makers: Trailer

The Sunshine Makers
Film The Sunshine Makers se prakticky nevěnuje odvrácené stránce psychedelik a nežádoucím událostem, kterých v té době bylo dozajista víc než dost. Užití každého mocného nástroje může mít i negativní následky, ale v tomto případě osvětu o rizicích nečekejte. Oproti tomu je ale The Sunshine Makers jedinečnou exkurzí do života svobodomyslných mladíků, hlavních postav undergroundových laboratoří vyrábějících jednu z nejsilnějších vědomí měnících substancí, kterou kdy lidstvo objevilo.
The Sunshine Makers se bude promítat ve středu 13. března 2019 v 19:00 v brněnské kulturní fabrice Industra s následnou diskuzí s psychoterapeutkou Mgr. Svatavou Bardynovou a ve středu 20. března 2019 v ostravské Asaye, kde v diskuzi bude Ondřej Bahník a psychoterapeut Bc. Jan Horák. Akci pořádá iniciativa Beyond Psychedelics.
Filmy inspirované halucinogeny