Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na letišti v Plané má vzniknout parkoviště pro kamiony. Obci se záměr kraje a města nelíbí

Už v loňském roce se objevila informace, že zrušené stání pro kamiony Na Dlouhé louce se přesune k letišti v Plané. Na projektu se intenzivně pracuje. Obci se ale plán města a kraje nelíbí. Podle starosty Tomáše Pintéra by se měla doprava z už tak vytížené komunikace vytěsnit, a ne na ni přivést další kamiony.

Město chce do Plané přesunout kamiony, které parkovaly na ploše Na Dlouhé louce. „Náš záměr v podobě vybudování odstavného parkoviště pro kamiony na letišti v Plané stále trvá. Toto řešení považujeme za optimální. S Jihočeským krajem existuje dohoda o umístění tohoto parkoviště a v současnosti kraj zpracovává studii dotčeného území,“ uvedl náměstek primátora František Konečný.

Studii zpracovává pro kraj Krajské školní hospodářství (KŠH). „Aktuálně pracujeme na jejím dokončení. Výsledky bychom mohli vidět 15. března a vizualizace plochy by měla být případně na začátku dubna,“ vysvětlil aktuální postup ředitel KŠH Petr Stehlík.

Vybudování plochy se ale nelíbí starostovi Plané Tomáši Pintérovi„Předpokládal jsem, že je to záměr, o kterém se ale ještě bude jednat. Bohužel se s námi o této akci v našem katastru nikdo nebavil. V projektu letiště se ale toto děje celkem často,“ říká Pintér.

Podle něj by se měla doprava skrz Planou vytěsnit, a ne na ni přivést další kamiony. „V prvopočátku nás nikdo nekontaktoval a neprodiskutoval s námi, proč má kraj takový záměr, jaký bude případně jeho přínos a další,“ říká starosta.

Podle Stehlíka by se doprava přes Planou zhustit neměla. „S tímhle já nesouhlasím. Doprava bude pořád stejná. Bude jí pořád hodně, ale ty kamiony nebudou stát v centru města, ale na letišti v Plané. Na celou situaci se dívám pozitivně. Pro kamiony prostě vybudujeme něco bokem, kde jim vybudujeme zázemí a bude to mít hlavu a patu,“ vysvětluje.

Odstavné parkoviště ale jen tak stát nebude. Celé realizaci předchází dlouhý proces. „Připravenou studii musí odsouhlasit zastupitelstvo, poté může vzniknout projekt na demolici stávajících objektů, zároveň se může začít tvořit samotný projekt na kamionové stání podle vytvořené studie, následují výběrová řízení, stavební povolení... Když by to dobře vyšlo, v roce 2020 by možná mohly začít stavební práce,“ uzavírá Stehlík.

Foto Jana Kroneislová

Štítky České Budějovice, Jihočeský kraj, Planá, letiště, kamiony, doprava, projekt, Petr Stehlík, František Konečný, Krajské školní hospodářství, České Budějovice, U Zimního stadionu 1952/2

Na letišti v Plané má vzniknout parkoviště pro kamiony. Obci se záměr kraje a města nelíbí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.