osmifinále - odvety
06.03.2019 21:00 CET
3 : 1
po prodloužení
(1:1, 2:1)

Reportáž

Porto v prodloužení přetlačilo AS Řím a zahraje si čtvrtfinále

Porto dokázalo otočit nepříznivý výsledek z prvního klání a v prodloužení si vysloužilo postup! V podstatě jen bránícím Římanům nepomohla ani penalta De Rossiho, neboť v prodloužení rozhodl Telles.

Porto muselo doma vyhrát, pokud chtělo pomýšlet na postup. Italské týmy bývají dost vypočitatelné, protože často spoléhají na svůj náskok. Ten v případě Říma nebyl velký, činil jednu branku. Porto přitom dalo gól na půdě soupeře, takže mělo poměrně velkou šanci na postup. Tu navíc zesílilo nasazení dvojice hrotových útočníků Tiquinha s Maregou.

Římané nastoupili v poměrně defenzivní sestavě se třemi stopery Manolasem, Jesusem a Marcanem, který se tímto zápasem vracel "domů". V nepříliš využívaném rozestavení našli svá místa i Nzonzi, Kolarov nebo Perotti se Zaniolem. Porto bylo přirozeně aktivnější a hned od prvních minut obklopilo svého soupeře kolem jeho vápna. Toto nepříjemné objetí vyústilo už ve třetí minutě v perfektní ránu Corony, který po rohovém kopu mířil těsně vedle spojnice!

Corona dělal obraně AS velké problémy a jeho další pokus musel Manolas srážet. Jenže k odraženému míči se dostal pohotový obránce Telles, který pálil z první do boční sítě! Římané se ocitali pod velkým tlakem, na který reagovali velmi koncentrovaným výkonem v obraně.

Po dalším nepovedeném rohovém kopu Římanů se Porto okamžitě vrhalo do protiútoku, který po odraženém míči zakončoval opět Jesús Manuel Corona. Mexický štírek však mířil asi o metr nad Olsenovu bránu! Mnohem lépe si vedl Tiquinho Soares. Na začátku celé akce totiž Kostasu Manolasovi sebral míč dotírající Marega, který roztáhl hru do křídla. Před bránu Olsena si naběhl právě Tiquinho, jenž doťukl míč do sítě - 1:0.

Díky této brance postupovalo Porto. Jeho radost ale netrvala dlouho, neboť Diego Perotti se deset minut před koncem napínavé první půle dostal až do vápna, kde se hloupým skluzem provinil mladík Éder Militão. Sudí Çakιr neměl na tváři ani stín pochybností a ihned pískal pokutový kop. K němu se postavila hostující legenda Daniele De Rossi, který bez potíží proměnil!

Taky to ale byla jeho poslední vážnější akce, protože těsně před koncem první půle musel pro zranění střídat. Řím se tím ocitl bez svého lídra a Porto dostalo větší chuť do hry. Pět minut po změně stran Porto zahrozilo, když se perfektní pas od Militãa dostal před bránu. Nikdo z obránců AS nepokryl Tiquinha, který míč poslal hlavičkou o zem těsně nad bránu!

O minutu později už se ale domácí dočkali! Po rohovém kopu vymyslel nádherný pas do vápna Corona, který našel nabíhajícího Moussu Maregu. Kanonýr Porta využil ospalosti obránců AS, kteří spoléhali na ofsajd. Marně.

Porto bylo nadále aktivnější a Řím si nevěděl rady. Zaujal spíš teatrálním pádem Edina Džeka po minimálním kontaktu s Pepem, což sudí ocenil žlutou kartou pro oba výtečníky. Římané se na polovině Porta moc často nezdržovali, tím méně s míčem u nohy. Zápas kontroloval jen jeden tým a to domácí.

Porto málem vytvořilo pro hosty šanci samo, když chybné rozehrávky využil Diego Perotti k dobrému průniku do vápna. V něm ale ukvapeně pálil hodně mimo bránu. Ani 90 minut nakonec nestačilo k určení vítěze, přestože Porto bylo lepším týmem. V prodloužení se dostal do hry Patrik Schick místo Pellegriniho.

Edin Džeko pálil po výtečném uvolnění příliš vysoko a při dalším protiútoku jen sledoval, jak jeho lehký lob vykopává obránce Pepe z brankové čáry. To byly nervy! Pro Římany to ale dnes nebyl happyend, protože Alessandro Florenzi zatáhl ve vápně za dres Fernanda a sudí po konzultaci s videem pískal penaltu. Tu s přehledem proměnil Alex Telles a poslal dál Porto!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (411)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele