Lyžařka Petra Hynčicová získala první zlato pro českou výpravu na Univerziádě

Na úžasný úspěch dosáhla na Univerziádě v Krasnojarsku studentka Technické univerzity v Liberci Petra Hynčicová, která se zasloužila o to, že se na daleké Sibiři hrála po předání medailí česká hymna. Petra Hynčicová si totiž v závěru finále sprinterského závodu volnou technikou připsala trojnásobný ruský skalp, když v cílové rovince doslova přelétla trio domácích závodnic a získala zlatou medaili – první pro českou výpravu na ZSU v Krasnojarsku.

Studentka Technické univerzity v Liberci začala celý závod nejlépe, jak mohla, když dopoledne vyhrála kvalifikaci s náskokem více než půl vteřiny na Rusku Aleshinovovou. Po závodě přiznala, že se jí letos kvalifikace na závodech moc nedařily a že jí vítězství v kvalifikaci překvapilo.

Ve čtvrtfinále jela Petra hned v první rozjížďce.

"Oproti kvalifikaci jsme si ve čtvrtfinále nic nedarovaly a bojovalo se všemi možnými způsoby. Během jízdy se šlapalo po lyžích, ohánělo se hůlkami, takže to byl závod na ostří nože. Abych se vyhnula nějakému střetu či konfliktu, tak jsem jim raději zkusila do kopce odjet. Na stadionu se ke mně holky sice přiblížily, ale já jsem měla výhodu v tom, že jsem sledovala obrazovky podél trati a věděla jsem, že se ke mně nepřibližují, a do cíle jsem tak dojela v klidu," okomentovala svou čtvrtfinálovou jízdu Hynčicová.

V semifinále zvolila po poradě s trenéry jinou taktiku jízdy a téměř celý závod se držela v závěsu za vedoucí skupinkou, aby šetřila síly na závěrečný sprint do cíle na stadionu.

"Po mé čtvrtfinálové jízdě jsem věděla, že jestli chci pomýšlet na postup do finále, budu muset do dalšího kola změnit strategii. Musím se přiznat, že jsem docela netrpělivá, takže mi dělalo trochu potíže vydržet celý závod za soupeřkami a nepředjet je," dodala s úsměvem. Na stadion Petra sjížděla s relativně velkou ztrátou na Rusky. Ale opřela se do toho a do cíle opět dojela jako první.

Stejnou taktiku zvolila Petra také ve finále a to se vyplatilo!

V závěru závodu trojice Rusek, která byla před Petrou, nasadila tempo příliš brzy a začala se přetahovat mezi sebou. Chvíli to dokonce vypadalo, že přijde nějaký střet, ale podle trenéra české závodnice Radima Antoše se soupeřky akorát vysílily, z čehož pak těžila Petra právě v cílové rovince, kde jela skvěle. Použila bruslení bez holí, což byl podle trenéra důležitý taktický prvek.

V mužském závodě měla česká výprava  také dva zástupce – Ondřeje Černého se startovním číslem 14. a s 36. Fabiana Štočka. Ondřej postupoval z kvalifikace na 2. příčce a Fabián z 22. místa. Ve čtvrtfinále spolu jeli v rozjížďce a měli pokyn od trenérů, aby dojeli za sebou na prvním a druhém místě. Pokyn dodrželi a s téměř shodným časem postoupili oba do semifinále, kde opět jeli v rozjížďce spolu. Ondřej Černý dojel druhý za Rusem Sobakarevem a postoupil přímo do finále. Fabián Štoček dojel až třetí a do finále se neprobojoval.

"Ondra jel skvěle část na stadionu, jel technicky bez holí. Měl stejnou taktiku, jako Petra, která jim oběma vyšla. Ve správnou chvíli využili své silné stránky," chválil své svěřence trenér Antoš.

"Trať pro holky byla poměrně náročná, protože sjezd po stoupání ze stadionu, kde by si mohly odpočinout, byl krátký. Sjezd v mužském závodě byl sice o něco delší, ale aby si kluci dostatečně odpočinuli a ulevili, potřebovali by ještě o něco delší. Doporučili jsme jim do dalších kol, aby ze začátku jeli rozumně, aby měli dostatek sil na sprint do cíle," okomentoval trať trenér Aleš Razým.



Mezitím, co se na stadionu odehrávala neuvěřitelná senzace v poslední zatáčce ženského závodu, před závěrečnou finálovou rovinkou, kde Petra Hynčicová za sebou nechala všechny tři Rusky a dojela si pro zlato, už se šel Ondřej Černý chystat na start mužského finále. Do závěru závodu mu však nezbylo mnoho sil, na rozdíl od ostatních zkušenějších závodníků, a dojel do cíle na 6. místě. Po diskvalifikaci jednoho z ruských běžců se posunul v pořadí na konečnou 5. příčku. Fabián Štoček skončil v závodě na 7. místě.

"Fabián mě neuvěřitelně překvapil. Není to sprinter, ale dnešní závod jel naprosto senzačně. Ondra ke konci lehce vytuhnul, což byla škoda, ale oba kluci zajeli krásný závod. Jinak moc bych chtěla poděkovat našim trenérům, kteří nám skvěle připravili lyže a kompletně celé zázemí," pochválila výkon českých závodníků a poděkovala trenérům Petra Hynčicová.

(Česká asociace univerzitního sportu, SportovníListy.cz, foto: fisu.net)