Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Biatlon v divokém počasí? Kdo se vrací a kdo chybí ve smíšené štafetě

  8:58aktualizováno  12:52
Östersund (Od našeho zpravodaje) - Titul mistrů světa z Kontiolahti 2015. Olympijské stříbro ze Soči 2014. Světový bronz z Nového Města 2013. Nádherné vzpomínky mají čeští biatlonisté na smíšené štafety. Jenže doba se změnila. V té čtvrteční, která je zahajovacím závodem mistrovství světa v Östersundu, k favoritům nepatří. Mohou však překvapit.

Martin Fourcade se ve smíšené štafetě na MS v Östersundu vrátí po dlouhé odmlce na závodní scénu. | foto: AP

Papírově je ve startovní listině, mezi rekordním počtem 26 smíšených štafet, minimálně šest silnějších než ta česká: Norsko, Francie, Německo, Itálie, Švédsko a Rusko.

Program MS v biatlonu

Östersund: 7. - 17. 3.

Také proto finišman Michal Krčmář říká: „S umístěním do šestého místa by byla velká spokojenost. A i pokud skončíme do osmého místa, můžeme si říci, že jsme zajeli dobrý závod.“

Krčmář připouští, že k pronikavějšímu výsledku by nejspíš potřebovali také chyby jiných. „My, závodníci z Česka, většinou těžíme z toho, když to někdo z favoritů nezvládne a chybuje. Ale na druhou stranu štafeta je specifická. Jestliže jedete od začátku v kontaktu, mohou se rodit překvapení.“

Začátek obstará tak jako mnohokrát v minulosti Veronika Vítková, po ní vjedou na trať na druhém úseku Markéta Davidová a na třetím Ondřej Moravec. Ten se jako jediný z týmu nezúčastnil před šampionátem soustředění v Norsku, ale připravoval se individuálně v Česku.

Čeští biatlonisté Michal Krčmář (v popředí) a Ondřej Moravec se potkali na...

ČEŠTÍ MUŽI. Michal Krčmář (v popředí na snímku z Anterselvy) a Ondřej Moravec (za ním) byli vybráni do smíšené štafety z mužského týmu.

„V Letohradu nebyl okruh dostačující na přípravu na mistrovství světa, Tak jsem se přesunul do Jablonce,“ popisoval Moravec. „Tam sice chvíli pršelo, ale sněhu bylo dost. Měl jsem tam k ruce Ondru Rybáře a zaměřili jsme se na střelbu. Byla po mistrovství Evropy rozsypaná, hlavně ve stojáku, tak jsem ji potřeboval trochu vyléčit. Běžecky jsem byl minulý týden na vzestupu, což by měla být dobrá zpráva.“

S kým nastoupí

Sestavy vybraných štafet

1 FRANCIE: Chevalierová, Simonová, Desthieux, M. Fourcade
2 ŠVÝCARSKO: E. Gasparinová, Häckiová, Weger, Finello
3 NĚMECKO: Hinzová, Hermannová, Peiffer, Doll
4 NORSKO: Röiselandová, Eckhoffová, J. Bö, Christiansen
5 RUSKO: Pavlovová, Jurlovová-Perchtová, Malyško, Loginov
6 ITÁLIE: Vitozziová, Wiererová, Hofer, Windisch
7 ŠVÉDSKO: Perssonová, Öbergová, Nelin, Samuelsson
8 ČESKO: Vítková, Davidová, Moravec, Krčmář
9 KANADA: Crawfordová, Beaudryová, Ch. Gow, S. Gow
10 RAKOUSKO: Riederová, Innerhoferová, T. Eberhard, Landertinger
11 UKRAJINA: Merkušinová, Vita Semerenková, Pryma, Pidhrušnyj
12 USA: Dunkleeová, Eganová, Doherty, Nordgren
19 FINSKO: Lehtonenová, Mäkäräinenová, Seppala, Hidensalo
20 SLOVENSKO: I. Fialková, P. Fialková, Hasilla, Otčenáš

Startuje celkem 26 štafet.

Česku vůbec nevyšla zahajovací smíšená štafeta tohoto ročníku Světového poháru v Pokljuce, skončili až čtrnáctí. Naopak v Salt Lake City byli spokojeni se šestým místem v sestavě Šlesingr, Krčmář, Davidová, Puskarčíková.

Se startovním číslem 1 vyběhnou ve čtvrtek do závodu Francouzi, kteří dominovali i zatím poslední smíšené štafetě na vrcholné akci při olympiádě v Pchjongčchangu. Tehdy se za nimi umístily Norsko a Itálie.

Vítěznou olympijskou sestavu tvořili Dorinová-Habertová, Bescondová, Desthieux a Martin Fourcade.

Nyní museli francouzští trenéři zcela obměnit ženskou část týmu. Anais Bescondová je nemocná a Marie Dorinová-Habertová sice přicestovala do Švédska i se svými dvěma dětmi, jenže už nikoliv jako aktivní závodnice.

Na jejich místě se objeví v sestavě štafety Anais Chevalierová a Julia Simonová.

Stejně jako v Koreji pojede třetí úsek Simon Desthieux a coby finišman se po pětitýdenní závodní přestávce vrátí na scénu sedminásobný majitel velkého glóbu Martin Fourcade.

Fenomén minulých sezon vynechal zámořské závody Světového poháru a kvůli nemoci i původně plánovaný start na mistrovství Evropy v Raubiči.

„Nejprve jsem týden jen odpočíval po vyčerpávajícím a komplikovaném předchozím průběhu sezony, zůstal jsem doma s dcerou,“ líčil Fourcade v Östersundu na tiskové konferenci. „Po deseti dnech bez tréninku jsem pak měl dobré lékařské testy a vrátil se v Prémanonu do tréninku. Bohužel, vzápětí jsem onemocněl a byl týden mimo s horečkou. Od té doby už šlo vše dobře. Ale byla to zvláštní příprava na mistrovství, rozhodně ne ideální.“

Smíšená štafeta ONLINE

Podrobnou reportáž sledujte od 16:15

Francie ovládla obě dosavadní smíšené štafety v aktuálním pohárovém ročníku. V Pokljuce před Švýcarskem a Itálií a v únorovém Salt Lake City i bez Fourcada před Německem a Norskem.

Silnou německou štafetu měla v Östersundu zdobit pětinásobná světová šampionka z Hochfilzenu 2017 Laura Dahlmeierová. Jenže z nominace v poledne na poslední chvíli kvůli nachlazení vypadla.

„Jsem náchylnější na infekce, proto musím mnohé závody vypouštět, abych nepřetěžovala své tělo,“ vysvětlovala už dříve dvojnásobná olympijská vítězka. Což se nyní opět potvrdilo.

„Není stoprocentně zdráva,“ informoval Německý biatlonový svaz na svém facebookovém profilu. 

Přitom Bernard Kröll, osobní trenér Dahlmeierové, po problematické přípravě i sezoně německé biatlonistky tvrdil: „Je opět v takové formě, že tady může znovu útočit na medaile.“

Dahlmeierová a pět zlatých z Hochfilzenu 2017:

04.března 2019 v 09:04, příspěvek archivován: 07.března 2019 v 08:07

#Karriereende von #Dahlmeier vor #Olympia: Macht Gold-Laura bald Schluss? #Biathlon #Wintersport #Bayern https://t.co/VQvdsyS6AP https://t.co/aYUMjgZIbl

Dahlmeierovou v německé sestavě, která ve Švédsku obhajuje titul z Hochfilzenu 2017, nahradí Denise Herrmannová. Dalšími nominovanými jsou Vanessa Hinzová, olympijský vítěz ze sprintu Arnd Peiffer a mistr světa ve sprintu Benedikt Doll.

V norské sestavě je suverén sezony Johannes Bö už na třetím úseku a nepředá po něm štafetu svému bratrovi Tarjeimu, jemuž se tolik dařilo na mistrovství Evropy. Za finišmana určili trenéři Vetleho Christiansena, debutujícího na světovém šampionátu.

„Ještě jako junior jsem jel v Östersundu svůj první Světový pohár v životě a hned první terč jsem minul. To nemíním opakovat,“ vzpomíná Christiansen.

V plné síle, tedy i s Lisou Vittozziovou a Dorotheou Wiererovou, vedoucím ženským duem Světového poháru, se představí Itálie. Rovněž mnohé další země vysílají do boje to nejlepší, čím letos disponují.

Přesto existují i další výjimky.

Rakušané se musí obejít bez Simona Edera, jenž podle trenérů doléčuje silné nachlazení a je možné, že do šampionátu zasáhne až příští týden. Kvůli blíže neupřesněným zdravotním problémům nebude na startu ani Julian Eberhardt.

JEDNA JEDE, DRUHÁ NE. Slovenská biatlonistka Paulína Fialková (na snímku) na startu bude, zato druhá slavná žena ze slovenského týmu Anastázia Kuzminová nikoliv.

Ve slovenské sestavě sice figuruje Paulína Fialková, ale chybí v ní Anastásia Kuzminová. Ta je zdravá a ve středu vesele trénovala. „Šetříme Nasťu až na sprint,“ podotkl její střelecký kouč Tomáš Kos. Vzhledem ke špatné letošní formě slovenských mužů je to rozhodnutí pochopitelné.

Běloruský tým nanasazuje Irinu Krjukovovou. A v kazašské nominaci chybí Galina Višněvská. Její dočasnou suspendaci, k níž došlo po prosincové akci rakouské policie v Hochfilzenu (podezření na krevní doping), zrušila před šampionátem bez bližšího udání důvodů sportovní arbitráž CAS. Višněvská do Östersundu přicestovala, přesto v sestavě pro štafetu chybí.

V českém týmu se naopak poprvé v kariéře představí na mistrovství světa dospělých Markéta Davidová. Na ni i na ostatní čeká možná souboj nejen se soupeři, ale i s nepříznivými podmínkami.

06.března 2019 v 18:38, příspěvek archivován: 07.března 2019 v 08:04

There are a couple of really successful athletes this winter who are making their World Championships debut in #2019ostersund: one of them being @olympijskytym's Marketa Davidova https://t.co/zys6oV84Ic

Modrá obloha, která se rozprostírala nad švédským střediskem ve středu, ve čtvrtečním ránu zmizela, začalo vytrvale chumelit. Podle některých předpovědi, jimiž disponuje český tým, hrozí při odpoledním závodě vítr a další sněžení. Faktor počasí vstoupí do hry a může proměnit smíšenou štafetu (a údajně ještě více páteční sprint žen) v poněkud divoká klání.

Kdo se bude na jejich konci radovat?

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Návrat alkoholového hříšníka. Sudí Orel zpět mezi profíky, zapíská si druhou ligu

18. dubna 2024  15:28

Arbitr Pavel Orel, který byl loni v létě kvůli alkoholu před zápasem Konferenční ligy vyřazen z...

Spása z divize? Asi jednorázový tah, hlásí Zbrojovka k „oživení“ veterána

18. dubna 2024  15:27

Už posun trenéra z divizního béčka bylo v podání vedení Zbrojovky Brno překvapením, když klub v...

Velká ztráta pro Třinec. Marinčin má prasklý obratel, přijde i o mistrovství

18. dubna 2024  14:45,  aktualizováno  15:12

Od začátku extraligového play off jim schází Jakub Jeřábek, ve zbytku finálové série se třinečtí...

Etická komise šetří Nezmara i celou Slavii. Ovlivnili finiš mistrovské sezony?

18. dubna 2024  14:52,  aktualizováno  15:08

Aktualizujeme Etická komise fotbalové asociace zahájila ve čtvrtek řízení s bývalým slávistickým sportovním...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...