Kvitová o loňském setkání se Selešovou: Byl to jeden z nejdůležitějších okamžiků v mém životě

7. 3. 2019, 09:53
Aktuality 30
Petra Kvitová se na právě probíhajícím turnaji v Indian Wells rozpovídala o loňském setkání s Američankou Monikou Selešovou přímo na půdě posvátného Wimbledonu. Bývalá světová jednička a devítinásobná grandslamová šampionka totiž také poznala hrůzu napadení nožem a aktuální české jedničce dle jejích slov hodně pomohla. Kvitová dokonce setkání se Selešovou označila za jeden z nejdůležitějších okamžiků v životě.
Profily hráčů
P. Kvitová a M. Selešová

Petra Kvitová nikdy nezapomene na prosinec 2016, kdy byla ve svém bytě v Prostějově napadena a kvůli vážně pořezané levé ruce se na kurtech až do května 2017 neobjevila. Něco podobného si prožila i Monika Selešová, kterou v roce 1993 přímo na kurtu pobodal nožem bláznivý fanoušek Steffi Grafové. Bývalá americká tenistka s balkánskými kořeny byla mimo kurty dokonce přes dva roky.

"Potkaly jsme se a promluvily si o tom, co se nám stalo," vzpomínala finalistka letošního Australian Open Kvitová na loňské setkání se Selešovou ve Wimbledonu.

"Bylo hezké si popovídat s někým, kdo zažil něco podobného. Byla jsem příjemně překvapená, že o tom se mnou chce mluvit. Nečekala jsem, že se mi jedna z legend našeho sportu svěří s tím, co se jí stalo a bude se mi snažit pomoct. Určitě to pro mě byl jeden z nejdůležitějších okamžiků."

Selešová se k tenisu také vrátila a vyhrála Australian Open 1996, kde získala svůj devátý grandslamový titul, ale ve své dominanci před napadením už pokračovat nedokázala. Na vině byly hlavně pochopitelné psychické následky po útoku.

Kvitová vzala do ruky rakety mnohem dříve, než se očekávalo. Na turnajích se znovu objevila již na French Open 2017. Sama však nevěděla, zda návrat psychicky zvládne a bude schopná přestat na hrozivou životní událost myslet.

"Po takové situaci si nejsem jistá, jestli ještě někdy budu stoprocentně v pořádku, ani Monika si není jistá. Ale doufám, že si život užívá, jak nejlépe může."

Kvitová prožila naprosto fantastický vstup do letošní sezony. V Sydney se radovala ze zisku 26. kariérního titulu, na Australian Open prohrála až ve finále s Japonkou Ósakaovou a další finálovou účast si nedávno připsala v Dubaji. V Indian Wells má coby nasazená trojka v prvním kole volno, její první soupeřkou bude domácí Venus Williamsová, nebo Němka Petkovicová.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

30
Přidat komentář
smazaný uživatel
Všechno nejlepší k narozeninám, Peti! ;)
Reagovat
FulnekUltras
pozdě, ale přece i k MDŽ... ;-)
Reagovat
vojta91
tu Selešovou taky pobodal Žondra..?
Reagovat
Frick
Že to bude tzv. "na nože"?
Reagovat
Davor1
Ktovie, ako by vyzerali historické tabuľky, nebyť vtedy útoku toho retarda, ktorý v podstate ukončil Monike kariéru (aspoň na tej brutálnej úrovni, ktorú držala do toho incidentu).
V sezónach 1991 a 1992 to bolo z jej strany možno najdominantnejšie obdobie v ženskom tenise vôbec. Vyhrala vtedy v oboch sezónach 3 zo 4 GS, prehrala jediný zápas vo finále Wimbledonu v 92. so Stefi, v 91. Wimbledon nehrala a v súčte s vyhratým AO v 93-ťom, po ktorom prišiel ten útok, mala za sezóny 1991-1993 na GS bilanciu 55-1 a vyhrala 7 z 8 GS, na ktorých hrala! K tomu vyhraté oba TM a dokopy za to obdobie 22 titulov! Za 2 roky a 3 mesiace. Zápasová bilancia (v rokoch 91-93) 161-13! A už v sezóne 1990, kedy vyhrala prvý RG a dokopy 9 turnajov, mala 54/6, v 16-tich rokoch!

V 19. rokoch mala na konte 8 GS a 3 TM, celkovo 32 titulov ! To sú čísla ako z iného vesmíru. Je možné (ak si odmyslíme ten útok), že časom by tá jej neskutočná dominancia trochu opadla, podobne ako u Martiny Hingis, ale ja si myslím, že by pri jej vtedajšej úrovni a štýle hry ešte niekoľko rokov takto vyhrávala a dnes by bola minimálne na číslach Sereny a Steffi, možno aj vyššie, nábeh na to jednoznačne mala. Dnes už možno ľudia nevedia, že Seleš je jedna z najlepších hráčok v histórii tenisu a aký dopad mal ten útok na celkové historické tabuľky v ženskom tenise. Škoda, že sme nemohli sledovať, ako by sa Monikina kariéra uberala za prirodzených okolností a na akých číslach by sa zastavila... :/
Reagovat
horska.kraslice
Je to přesně tak. Ta Moničina dominance byla tehdy přímo ďábelská. Je to hrůza, ale ten pomatený útočník opravdu dosáhl svého cíle, jeho adorovaná Stefi pak mohla v klidu obsadit uvolněné pozice.
Reagovat
fretek
Monika Selešová se vyznačuje i tím, že jako první tenistka začala u každého úderu pěkně řvát.
Reagovat
MartinPa
S tím řvaním je to krapánek jinak, to skutečné taktické řvaní na kurtech začalo se vznikem akademie Nicka Bollettieriho, který razil heslo - "cokoli, co vám pomůže v zápase získat výhodu je potřeba využít" a výuka řvaní je tam určitě jako jedna z výukových hodin :-). Třeba na Aggasiho má "hezkou" vzpomínku Ivan Lendl, který doslova říkal, že mu řvaní až do jeho úderů úplně rozhodilo timing. Takže Monika byla pouze jedním z prvních produktů této akademie.
Reagovat
FulnekUltras
Heslo "účel světí prostředky (bez ohledu na všechno(-y) ostatní)" dovedla agresivní a rozpínavá ušácká pakáž během 20. století k dokonalosti na všech úrovních, a tenis rozhodně není výjimkou.
Reagovat
MartinPa
Stejně sem se tenkrát divil, že ta Monika hrála pořád dobře než se tam začal dělat ten blok. Oproti Petře ji útočník napadl na pracovišti při výkonu povolání a muselo to být určitě hodně náročné si sedat na lavičku nebo stát na příjmu zády k lidem.
Reagovat
brixner
Jojo, pravda!
Já bejt na jejim místě, hrála bych jedině před prázdnejma stadiónama, protože nechat to do sebe zase bodnout...no to teda fakt né! Dneska tě vobodaj ani nevíš jak! Na to pozor! Když už píchat, zásadně ne do živýho, no kde to sme, žáno!
Reagovat
FulnekUltras
nekrofile ;-)
Reagovat
blixa
Chlape, a to ty sousedky vždycky napřed uškrtíš, než je vopícháš ? :-o
Reagovat
brixner
Jojo, pamatuju, když to do ní pích...Hrůza!
Reagovat
lavamancer
v článku je věta, že Kvitová byla napadena Radimem Žondrou.
ten je ale v zatím pozici obžalovaného, vina mu nebyla dosud prokázána a hlavně nebyl vynesen rozsudek o tom, že je tímto skutkem vinen.
doporučuji větu upravit, pokud se o tom Žondra dozví, třeba by se chtěl soudit za poškození jména (a nemajetkovou újmu).
Reagovat
ivecka
Ačkoliv jsem si to přečetla třikrát, o Žondrovi tam nepadlo ani slovo. Vy jste asi jeho fanoušek, když ho tak srdnatě bráníte. Je to hajzl, celý život dělá prasárny a na 100% jsem přesvědčená, že to udělal. Howk.
Reagovat
blixa
Můžu dosvědčit, že tam to jméno opravdu bylo ;-) Asi ho na základě té rady smázli, taky jsem se divil, že se tam v tom kontextu objevilo.
Reagovat
FulnekUltras
Když von byl pan Palivec dycky tak vopatrnej... a nakonec mu to stejně nepomohlo. Dneska už se člověk nediví ničemu. Řek jsem jen: počkejte až dohrajou Hej Slované... a už jsem tady. Tenhle pán je tu jen za dvojnásobnou vraždu. Taková přesnost je na howno.
Reagovat
lavamancer
dobrý den.
doporučuji se zamyslet před tím, než něco nepíšete veřejně.
pouze jsem poradil autorovi článku, aby upravil rizikové místo v článku a předešel tak případným problémům.
autor to udělal, nyní je vše již v pořádku. původní příspěvek však nelze (neumím) smazat.
Reagovat
Blondie
Autor původního příspěvku má pravdu - text původně Žondru uváděl jako viníka. A odsouzený ještě není. Autorovi příspěvku palec nahoru.
Reagovat
ttopi
Přitom tam stačilo před to jméno napsat "údajně", nebo ještě lépe "dle samotné Petry Kvitové". Není třeba se z toho hned podělat a vymazat jméno na 99,9% vinného člověka.
Reagovat
freeteepek
Mezi těmi případy je ovšem dost podstatný rozdíl. Zatímco po Selešové šel fanatik, který ji chtěl fyzicky zlikvidovat, Petra se stala náhodnou obětí člověka, který ani neměl tušení, koho přepadl. A zřejmě ani neměl v úmyslu ji zranit. Chtěl jenom peníze. Teď je ve vězení, proto se už nemá čeho bát. Navíc na to není sama. Má kolem sebe dobře fungující tým...
Reagovat
Blondie
Teď je ve vězení, proto se už nemá čeho bát. - nezlobte se, ale takto lidská psychika OPRAVDU NEFUNGUJE. To asi to samé, jako kdybyste oběti znásilnění řekl "hele, vždyť sedí, takže můžeš naprosto v klidu souložit." Traumata jsou iracionální a mají tendenci se obnovovat znovu a znovu - a bohužel údajně i velmi intenzivně. Petra to má nadoživotí. Díkybohu za lidi, které má kolem sebe a kteří jí to snad vždy pomohou nést.
Reagovat
tommr
navíc v tom vězení asi nepobude moc dlouho. I kdyby ho odsoudili k maximální sazbě (o čemž silně pochybuju) tak ho po odpykání pár let zase předčasně pustí ...
Reagovat
Blondie
To nemusí (a snad nebude) být pravda.
Reagovat
freeteepek
A nebo taky ne. V každém případě to nebyl cílený útok na Petru nějakého fanatika, což byl případ Selešové.
Reagovat
Blondie
Na druhou stranu to byl útok v intimním prostředí jejího života a domova. Nehledě na to, že ten podezřelý má za sbeou nesmírně brutální kousky - ono taky dost možná nechybělo mnoho a v té panice, kdy před ním krvácela holka, se taky mohl rozhodnout zbavit se svědka. Myslím, že při vší té strašné hrůze, co se Petě stala, měla ta dívčina štěstí. Ale traumatizovaná jednoznačně je, byť se s tím statečně pere.
Reagovat
Frick
Aha, tak proč tedy Petra u soudu jasně uvedla, že se jí pachatel ptal na to, zda je PANÍ KVITOVÁ doma.

Audiozáznam:
https://vod.idnes.cz/a/1902/05/VF190205_121059_flv_high_rejs.mp4

A 30 letý člověk z Prostějovska, aktivně hrající fotbal (tj. bezpochyby s kladným vztahem ke sportu) asi nebude vědět, kdo je Kviotvá, že jo.

Jaké je myslíte vysvětlení pro ty zvonky, že na fotu/videu pořízených krátce po útoku tam nebyla její jmenovka, přestože se pachatel ptal po paní Kviotvé? Byla stržena policií?
Reagovat
FulnekUltras
klíčová věc - která by ovšem rozhodně neměla odradit další nadějné mladé holky od tenisu...
Reagovat
d@ve
Milé přátelství. Přeju jim to.. :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist