Slyšte, lidé! – Hudební tváře Jana Fice

Slyšte, lidé! – Hudební tváře Jana Fice
7. března 2019 Blues, Aktuality Autor: Milan Tesař

V roce 2018 zazářil v mezinárodní soutěži Blues Aperitiv brněnský hudebník Jan Fic se svým sólovým projektem. Získal první místo u diváků a líbil se i mezinárodní porotě. Odměnou mu byla možnost vystoupit na hlavním pódiu podzimního festivalu Blues Alive – po boku amerických hvězd včetně držitelů Grammy. Mezitím Honza Fic vydal své první sólové album Město, jednu z nejzajímavějších českých nahrávek roku 2018. O něm, ale i o Janově působení v kapele The Weathermakers nebo v parodické trampské skupině Honzíci, bude další vydání pořadu Slyšte, lidé! Premiéra 9. března 2019, poté v audioarchivu.

Jan Fic není jen hudebník, zpěvák a skladatel, ale také výrobce hudebních nástrojů. Pod značkou Red Bird Instruments vyrábí například tzv. cigar box guitars. To jsou kytary s tělem vyrobeným z krabice od doutníků. Používaly se v raném období blues, ale dnes zažívají velkou renesanci. Tyto kytary od Jana Fice uslyšíte například na albu skupiny Zvíře jménem podzim, na projektu Mr. Folxlide Mikuláše Bryana ze skupiny ba.fnu nebo na albu Rozhlas klidné vlny Štěpána Axmana. Ze všech těchto nahrávek uslyšíte v pořadu ukázky.

Samotný Jan Fic na sebe výrazně upozornil v roce 2018 ve finále soutěže Blues Alive v ŠUmperku. Pořadatelé o něm psali: „Frontman brněnské kapely The Weathermakers předvedl na pódiu vystoupení, jakých v bluesovém oboru vídáme jako šafránu – bylo plné nadhledu i svérázného vtipu, hraničilo s nadžánrovou performancí. Ale samozřejmě mu nechyběl dobrý muzikantský základ.“ Důsledkem povedeného vystoupení byla možnost zahrát si na podzim na hlavním pódiu mezinárodního festivalu Blues Alive po boku světových hvězd bluesového žánru.

Na svém sólovém albu Město se Jan Fic představuje jako autor zajímavých skladeb, které jen zčásti vycházejí z tradiční bluesové struktury. Důležitou částí jeho tvroby jsou také texty, psané vytříbeným stylem. Talentovaný textař Fic říká: „Čtu strašně málo, většinou se vymlouvám, že na to nemám čas. Ale poezii mám strašně rád. Rád čtu beatniky, z českých autorů Kainara a Skácela. Kainar přenesl blues do češtiny, i když i jemu z toho vyšlo tak trochu jiné blues… A Skácel je hrozně autentický. Pocházel z jihomoravského venkova podobně jako já a myslím, že si dokážu si vybavit příběhy, které za jeho verši stály.“

Jan Fic vyrůstal ve vesnici Rybníky u Moravského Krumlova. Po gymnáziu odešel studovat do Brna. Poté, co kvůli úrazu musel odejít z armády a nedokončil vojenskou ekonomickou školu, našel si práci a hrával jsem po hospodách a také na ulici. Na jedné akci v hospodě The Immigrant na Veveří v Brně se seznámil s Jakubem Svobodou, který hrál na foukací harmoniku, a s ním založil kapelu The Weathermakers. Její stálá sestava pak začala fungovat v roce 2014.

Na webu kapely The Weathermakers stojí: „Blues berou tak trochu jinak, než u nás bývá zvykem. Jeho autenticitu nevidí v hraní šedesát sedmdesát let starých písniček, ale v zachování jeho minimalistického ducha. Kapela hraje výhradně autorské věci postavené na základech mississippského i chicagského blues, ovšem ve vlastním pojetí.“ Sami o sobě pak The Weathermakers říkají: „Mlátíme do toho, jak to jen jde, bez zbytečných krucánků a dvacetiminutových sól. Syrovost kapely je umocněná používáním vlastnoručně vyrobených nástrojů od kytar přes cigar box guitars, resofonické kytary, diddley bow nebo komba ze starých rádií.“

NyníDuchovní hudba
Skladba: Missa Romana F dur - Kyrie (sbor); Autor: Pergolesi Giovanni Battista; Dirigent: Sieghart Martin; Sóla: Röschmann Dorothea, Rubens Sibila, Seeber Ulla - soprán, Schubert Claudia - alt, Judenkov Alexander - tenor, Rosen Rudolf, Fischer Andreas - bas; Soubor: Pražský komorní sbor (sbormistr Josef Pančík)
22:00Čtení na pokračování
22:30Na stole je téma
23:25Noční proud
23:50Duchovní slovo
23:58Půlnoční modlitba
00:00Hymna a chorál

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!