Eastern Logic ovládne i dokumentární film

foto: pořadatel akce
foto: pořadatel akce

Ve dnech 9.–15. března 2019 se v Praze uskuteční osmý ročník East Doc Platform (EDP), největší akce pro dokumentární tvůrce ve střední a východní Evropě. Pro širokou veřejnost je připravena řada inspirativních přednášek a masterclasses oceňovaných a respektovaných tvůrců: na Oscara nominovaný a dvakrát v Sundance oceněný Christian Frei pohovoří o svém nejnovějším filmu Genesis 2.0, režisérka festivalového hitu Over the Limit Marta Prus společně s Lukášem Kokešem a Damianem Nenadićem přiblíží práci s protagonisty. Program, jehož většina se uskuteční v Institutu Cervantes, je v anglickém jazyce. Vstup je zdarma. Během pitchingů, prezentací a na individuálních schůzkách se filmovým profesionálům – distributorům, sales agentům, zástupcům televizí a festivalů z celého světa – představí 56 projektů včetně 5 interaktivních. Do výběru se letos dostalo celkem 21 českých a koprodukčních projektů s českou účastí. Pro ty nejlepší jsou přichystány ceny určené na další vývoj v celkové hodnotě přesahující 17 800 eur.

Letošní téma Eastern Logic odkazuje na svéráznou identitu spojující země bývalého východního bloku. „Východní logika“ vystihuje způsob uvažování promítající se do dokumentárních filmů z tohoto regionu, a to nejen po stránce filmové, ale i tematické. Ve srovnání se západní produkcí jsou východní dokumenty jistým zjevením, vyčnívají svou jinakostí, divností, otevřeností. Často filmově nedokonalé, ale svým způsobem své a, ač se styl liší zemi od země, jistý „východní“ úhel pohledu převládá. Eastern Logic je o hledání identity prostoru, který se posledních třicet let snažil přizpůsobit nově nabytým podmínkám, namísto aby našel identitu vlastní. Eastern Logic je tedy hlavně i o nás, o našem úhlu pohledu a přijetí toho, kdo jsme. „Grafického zpracování se tradičně ujal Zdeněk Durdil, který oprášil několik atributů tolik příznačných pro náš region, nejen na první pohled nápadné břízy, ale i motiv kutilství, fenomén domácího bastlení a představy, že ‚všechno se dá přece nějak udělat‘, což je často nejkratší cesta ke katastrofě, ale zároveň i do jisté míry podhoubí pro velmi kreativní počiny,“ dodává vedoucí East Doc Platform Zdeněk Blaha.

Připravované české dokumenty
Během očekávané veřejné prezentace Czech Docs… Coming Soon se zahraničním profesionálům představí osm českých dokumentárních projektů. Anna Kaslová z Institutu dokumentárního filmu podotýká: „Jsme rádi, že se na prezentaci objeví filmy tvůrců tří dokumentaristických generací s osobními tématy i přesahy za hranice. Novinkou je díky spolupráci s Jedním světem zařazení trojice dokončených titulů, jež budou moct diváci zhlédnout na aktuálním ročníku festivalu. Jsou jimi Bratři Okamurové z cyklu Český žurnál v režii Filipa Remundy, Začít znovu Evy Tomanové a Volání divočiny Karolíny Peroutkové.“ Prezentace, jejíž moderace se ujme dokumentární expert Tue Steen Müller, se uskuteční s podporou Asociace producentů v audiovizi (APA).

Projekty prezentované na Czech Docs… Coming Soon:
​Kiruna 2.0 (r. Greta Stocklassa, prod. Veronika Kührová, Michal Kráčmer / Analog​ ​Vision, CZ)
Český žurnál: Bratři Okamurové (r. Filip Remunda, prod. Petr Kubica​ ​/ Česká televize, CZ)
Každá minuta života (r. Erika Hníková, prod. Jiří​ ​Konečný / endorfilm, CZ/SK)
The Sound Is Innocent (r. Johana Ožvold, prod. Kristýna Michálek​ ​Květová / Cinémotif Films, CZ/FR/SK)
Dálava (pracovní název) (r. Martin Mareček, prod. Petr Oukropec​ ​/ Negativ Film Productions, Hanka ​Kastelicová, Tereza Polachová / HBO Europe, CZ)
Začít znovu (r. Eva Tomanová, prod. Jiří Konečný / endorfilm, CZ)
Volání divočiny​ ​(r. Karolína Peroutková, CZ)
Komunismus (r. Karel Vachek, prod. Mikuláš ​Novotný, Radim Procházka / Background Films, Robert Kirchhoff / atelier.doc, CZ/SK)

Ženy v audiovizuálním průmyslu
Otázky kvót a vybalancovaných festivalových programů vyvolávají jak pozitivní ohlasy, tak i tvrdý odpor. Konkrétní data i příklady pozitivních dopadů – tím vším se bude ve středu 13. března od 17:00 v Institutu Cervantes zabývat panel Ženy v audiovizuálním průmyslu: Příklady z praxe, jehož se zúčastní Kristen Fitzpatrick (Women Make Movies), Leena Pasanen (DOK Leipzig), Jenny Wikstrand (Švédský filmový institut) a Biljana Tutorov (Circle). Moderuje Brigid O’Shea (DOK Leipzig).

Přednášky a masterclasses
Institut dokumentárního filmu připravil řadu přednášek a masterclasses nejen pro účastníky mezinárodního workshopu Ex Oriente Film, ale také pro širokou veřejnost. Jeden z nejinovativnějších tvůrců současného dokumentu Christian Frei, jehož filmy si mimo jiné odnesly nominaci na Oscara a získaly dvě ocenění na festivalu Sundance, přiblíží proces tvorby svého posledního snímku Genesis 2.0.

Režisérka Mila Turajlić (Cinema Komunisto) a režisér a střihač Stan Neumann budou během společné masterclass, nazvané Oživování minulosti na plátně, ilustrovat rozmanité metody zacházení s archivními materiály a možnosti jejich využití v současné dokumentární tvorbě.

Marta Prus (Over the Limit), Lukáš Kokeš (Nic jako dřív) a Damian Nenadić (Dny šílenství) ve společné přednášce pohovoří o vytváření vztahu s protagonisty a etických dilematech, která při své tvorbě řešili.

Jak producenti přistupují k filmům, jejichž téma bylo již mnohokrát zpracováno? Na tuto a další otázky se ve své přednášce Dokumentární produkce v době přebytku za využití příkladů filmů produkovaných v jeho společnosti UpNorth Film zaměří norský producent Torstein Parelius.

East Doc Interactive
Do světa bipolární poruchy zavede diváky přednáška Kaliny Bertin, tvůrkyně oceňovaného dokumentárního filmu a VR Manic. Ten budou moct diváci zhlédnout v Centru současného umění DOX v rámci sekce Jeden svět interaktivně.

Reinhold Bidner a Karl Zechenter představí rakouský umělecký kolektiv gold extra, který se ve své tvorbě zaměřuje na propojování oblasti umění a nových technologií, kdy kombinují dokumentární látku s videohrami a virtuální realitou.

Ve své přednášce, nazvané Není impakt jako impakt, expert na interaktivní projekty Frédéric Dubois divákům vysvětlí, jak vytvořit účinnou impaktovou kampaň.Bližší informace o 

KineDok zahajuje pátý ročník
Na jednom ze svých pražských promítacích míst, ve Studiu Alta, zahájí nový, již pátý ročník mezinárodní alternativní distribuční platforma KineDok. V pondělí 11. března od 18:00 se uskuteční představení 14 nových titulů letošní edice KineDoku a od 20:00 bude promítnut v české premiéře strhující portrét dvou duševně odlišných lidí, Dny šílenství (Days of Madness), který budou moct vidět nejen diváci na promítacích místech po celé České republice, ale také v partnerských zemích: Slovensku, Bulharsku, Chorvatsku, Maďarsku, Rumunsku a Norsku. Po projekci bude následovat diskuze s režisérem Damianem Nenadićem. Jako předfilm budou moct diváci zhlédnout oceňovaný animovaný dokument Diany Cam Van Nguyen Spolu sami.

Šance nejen pro české filmaře
Ještě před vrcholem programu East Doc Platform, jímž je prezentace East Doc Forum, se uskuteční East Doc Shorts Pitch, nová prezentace pětice krátkých připravovaných dokumentů, mezi nimiž jsou také dva české projekty. Štvanice Michaely Režové kombinuje animaci a dokumentární přístup zachycující prolínání sportu a lidských osudů v dobách totality. Zvuk Černobylu režisérky Elišky Cílkové poeticky, bez dialogů, jen za pomoci písní a zvuků, zachycuje atmosféru města duchů Pripjať.

Ve čtvrtek 14. 3. od 9:30 již po devatenácté proběhne prestižní prezentace toho nejlepšího z připravované středo- a východoevropské dokumentární tvorby East Doc Forum. Akreditovaným industry profesionálům a novinářům se představí 21 dokumentárních projektů ve fázi vývoje/rané produkce a tři připravované dokumentární VR projekty. Mezi vybranými projekty je pět českých zástupců: V síti Barbory Chalupové a Víta Klusáka otevírá doposud tabuizované téma zneužívání dětí na internetu. Foyer Evropa režisérů Tomáše Hlaváčka a Michala Pavláska zavede diváky do Bělehradu, kde dvě komunity bojují o svá práva. Připravované filmy představí také tvůrci, jež se účastní mezinárodního workshopu Ex Oriente Film: Nová šichta Jindřicha Andrše, jenž navazuje na svůj úspěšný krátký film Poslední šichta, v němž dále sleduje svérázného hrdinu – bývalého horníka OKD, ambiciózní Olympijský mezičas Haruny Hancoop a Vlci na hranicích Martina Páva, jenž aktuálně boduje na festivalech se svým filmem Kibera: Příběh slumu.

Mezinárodní porota a ceny
Filmaři, kteří na East Doc Platform představí své připravované dokumenty, budou usilovat o některou z cen věnovanou na další rozvoj svého filmu. Mezinárodní porota v sestavě Catherine Le Clef (sales agentka, CAT&Docs), Barbara Fuchs (TV producentka, ARTE France), Flora Gregory (Global Short Docs Forum, One World Media), Mike Lerner (producent, Roast Beef Productions) a Myrocia Watamaniuk (zástupkyně festivalu, Hot Docs) ocení nejlepší projekt ve fázi vývoje a výroby Cenou East Doc Platform v hodnotě 7 500 eur. Generální mediální partner Česká televize vyhlásí vítěze Koprodukční ceny ČT spojenou s finanční podporou v hodnotě 150 000 korun českých. Všechny projekty vybrané na East Doc Platform 2019 budou navíc soutěžit o Cenu HBO Europe v hodnotě 2 000 eur věnovanou na vývoj projektu. Current Time TV podpoří vybraného režiséra finanční částkou 1 500 eur.

Comments

comments

Vyhledat