Zpovídáme Marušku (Rutina)

Maruščin osobní a bezesporu inspirativní příběh se píše od druhého porodu. Pravidelné cvičení změnilo její vzhled, mysl a přístup k životu jako takovému. K dosažení naprostého naplnění pomáhá i druhým na svém webu rutina.cz.

Obsah článku:

1. Maruško, řekni nám úvodem něco o sobě a když budeš chtít, prozraď i pár svých silných/slabých stránek.

Sama sebe vnímám jako úplně běžnou ženu a mámu, která si vysloveně užívá rodinného života a zažívá radosti i starosti s tím spojené.

Co mne asi odlišuje, je fakt, že jsem ze svého koníčka a vášně udělala svou obživu, pracuji z domova a v tomto ohledu se cítím vysloveně naplněna.

Paradoxně právě doma, kde je člověk x hodin sám se sebou, jsem objevila své nejtemnější kouty. Kolikrát potřebuji lidi k tomu, abych se cítila dobře a bavila se. Přitom na teoretické úrovni věřím, že radost a veselí by měl člověk zažívat v první řadě sám se sebou a tím pak bavit lidi.

Na svém vnitřním já mám definitivně co zlepšovat, a tak hledám způsoby, o kterých vím, že na mě fungují.

Loni jsem třeba chodila každý týden tančit, na koncert, prostě někam mezi lidi, ale bylo toho pak moc. Letos se učím dýchat a otužovat, což by mne ani ve snu nenapadlo, že se k takovému kroku někdy odhodlám. Jak mne to po ránu nakopne a osvěží, den hned vnímám tak nějak radostněji.

2. Zastavme se u tvého koníčka, kterým je cvičení. Zpočátku bylo tvým cílem zbavit se nadbytečných kil a cítit se ve svém těle dobře. Jaké cíle si dáváš v současnosti, kdy vypadáš skvěle?

Děkuji za poklonu. Cítím se skvěle. Právě pocity a to, jak se cítím, tudíž jak smýšlím, je mým cílem se naučit dokonale ovládat a směrovat tak, aby to hrálo v můj prospěch a prospěch mých blízkých i lidí, co se mnou cvičí.

Když mne potká něco nemilého nebo stresujícího, jako že se to občas stane, chci umět se tomu postavit čelem a zbytečně se v tom neplácat. Protože, co si budeme povídat, pěkný zevnějšek nás dlouhodobě šťastnými neudělá. Je to jen jeden z cílů, které si můžeme stanovit. Jenže je to právě ta cesta k vysněnému cíli, co člověka formuje a naplňuje.

Člověk je bytost určená k nekonečnému dosahování vyšších a nových cílů a s dosažením jednoho to nekončí, protože přijde nový. Naše mysl v tomto celém procesu hraje 90% podíl a dá se vytrénovat stejně tak dobře jako tělo.

Proto jsem web rozšířila o sekci „cvičení mysli“, kam časem přibude více afirmací, a proto se na závěr každého nového vidotréninku v průběhu protahování soustředíme na dýchání a procítění dokonalého těla.

Ráda bych se v celostním přístupu k tělu, které není jen pouhou hmotou, rozvíjela i nadále.

Marie Hloušková

3. Skvělé na tvé cestě bylo, že ses nebála vzít zodpovědnost za sebe a za svůj vzhled do vlastních rukou. Bylo těžké přestat hledat důvody, proč to nejde, a začít hledat způsoby, jak toho dosáhnout?

Začala jsem cvičit pravidelně až po druhém porodu. Do té doby jsem se hýbala nárazově a ve vlnách, které vždy vyšuměly. V momentě, kdy mi děti usnuly a já měla chvilku času cvičit, jsem v podstatě neměla na výběr. To mi mé rozhodování tak trochu usnadnilo.

Najednou nebyl čas přemýšlet nad tím, proč to nejde, protože bych se jinak musela smířit s tím, jak jsem tu odpolední chvilku klidu promrhala.

Zpětně to vidím tak, že díky mateřským povinnostem nebyl čas cvičení odsouvat a nebylo zbytí, ani prostoru na zbytečné přemýšlení. Začala jsem krátkými tréninky (do 20 minut) a aniž bych si to uvědomovala, budovala jsem si zvyk cvičit pravidelně. Ta představa pár minut cvičení na mne báječně fungovala.

Pro tyto případy mám na webu krátké intenzivní intervalové sestavy, nebo 10minutové sestavy a výzvy. Navíc pro začátečníky točím maximálně 20minutové tréninky.

4. Bez schopnosti umět hospodařit s časem by to šlo stěží. Poradila bys všem zaneprázdněným ženám, jak s časem efektivně nakládat?

Nevím, zda jsem zrovna oprávněná osoba někomu něco radit ohledně efektivního nakládání s časem. Raději shrnu, co funguje na mne.

Často přemýšlím nad tím, co je pro mne aktuální prioritou, a podle toho odsouvám v daném období méně důležité věci stranou. Když nemám čas cvičit, zvolím si krátkou a intenzivní sestavu, abych ze sebe vydala více síly a energie během pár minut. Když mám volnější den, věnuji se kvalitnějšímu, poctivějšímu, a tudíž i delšímu tréninku, který mne učí lépe se hýbat. Mění se to ze dne na den.

Slunečné dny v létě jsou pro mne parádní příležitostí, jak spojit 2 věci najednou, a tak občas vyběhnu do lesa s dětmi jedoucími na kole vedle mne (tedy spíš daleko přede mnou) 😉

5. Do formování postavy ses vrhla naplno. Vedle péče o rodinu sis na sebe naložila i pravidelné cvičení a přípravu zdravějších jídel. Kdy sis na sobě všimla prvních pozitivních změn?

První neviditelné změny přišly do týdne a viditelné asi do měsíce, už si to přesně nepamatuji.

Když neděláte nic a začnete dělat opak toho, co vás přivedlo do stavu nadváhy a nespokojenosti, pak se obrat o 180° projeví téměř okamžitě – na celkové náladě, energii, pocitu ze sebe samé a časem samozřejmě i na zevnějšku.

formování postavy

6. Se změnou životního stylu se změnil i tvůj pohled na život. Jak jsi na něj začala nahlížet?

Život dnes vnímám jako jízdu, během které člověk zatočí někdy vlevo, jindy vpravo, chvíli jede rovně, rychleji, pomaleji, do kopce, z kopce, míjí se s jinými, nechá se svézt, někoho sveze. Je to velmi proměnná záležitost, která je pro každého jedinečná.

To, že se nějak stravuji a hýbu se, je má osobní cesta, kterou jsem si zvolila, a která pro někoho jiného může být opakem toho, co od života chce. Jedno nás však na té jízdě spojuje – všichni si ji chceme užívat a být šťastni.

Proto nehodlám nikomu nic podsouvat a dělám věci tak, jak je cítím, čemu věřím a co vím, a ne podle toho, jak je dělají jiní. Také mi vyhovuje, když mi nikdo nepodsouvá svoje přesvědčení.

7. Při pohledu na tvou odbornou kvalifikaci se zdá, že ses pro fitness doslova nadchla. Čím si tě získalo?

Získalo si mne tím, že je pro mne v první řadě zábavou. Jak člověka něco baví, další vzdělávání a vývoj je spíš otázkou volby, co a jak a u koho se dál učit.

Uvědomuji si, že trenér má tu moc klientovi pomoci po všech stránkách – se zdravím, s nadváhou, budováním svalové hmoty, síly, mobility, stability, vnímání těla apod. Bohužel trenér může klientovi i neodborným přístupem prohloubit jeho špatné držení těla, a potencionální problémy s tím spojené uspíšit.

Vzhledem k tomu, že točím sestavy, kde se cvičí komplexně s vlastním tělem, chci lidi umět instruovat co nejlépe a nejdetailněji, aby se učili hýbat správně, tudíž i dlouhodobě.

Když mi nějaká maminka napíše, že si vypracovala postavu a současně ji přestala bolet záda, je to pro mne tím největším zadostiučiněním. K tomu všemu ale potřebuji vzdělání, pochopit mechaniku lidského těla, také si vše na sobě ozkoušet a umět to předvést.

Teorie bez praxe nestačí, stejně jako praxe bez znalostí.

8. Ziskem za všechnu píli je tvůj energičtější a optimističtější duch i životní pohoda, kterou překypuješ. Pomáháš za tímtéž účelem druhým?

Přesně tak, když jsem spokojená a plná optimistické energie, už jen tím nevědomky pomáhám lidem kolem. On někdy totiž stačí úsměv, povzbuzení, rada i ticho, když si to druhý žádá. A to je také jediné, co člověk zmůže.

Neumím a nedokáži dostat druhé do nálady, když ji sama dobrou nemám. Proto si často připomínám, že pokud chci něco změnit nebo ovlivnit, musím začít u sebe.

9. Velkým pomocníkem jsou jistě i tvé cvičební plány. Které z nich jsou určené ženám s nadváhou?

Cvičení pro začátečníky je určitě vhodné jak pro úplné začátečníky, tak i pro lidi s nadváhou. Jde o to se začít hýbat, volit lehčí verze cviků, cvičit dobře, překonat prvních pár týdnů a hýbat se pravidelně.

Začátečnická videa trvají jen 20 minut a dá se tak vybudovat zvyk.

10. Jiné se zase věnují tzv. zdravotnímu cvičení. Mohla bys tento pojem blíže rozvést?

Zdravotní cvičení je tvořené ve spolupráci s fyzioterapeutem Mgr. Petrem Bitnarem, jehož cílem je pomoci od zdravotních potíží, které pramení z nicnedělání nebo špatného pohybového vzoru.

Každé zdravotní cvičení je tedy specializované na určitou oblast (pánevní dno, bedra apod.) a skládá se z fyzioterapeutického výkladu a cvičebních videí. Petr celou problematiku zdravotního problému srozumitelně vysvětluje, ukazuje na mne nejčastější chyby a co a jak cvičit.

Na to navazují samostatná cvičební videa, kde cvičící mohou po celou dobu cvičit přímo se mnou a jsou neustále z mé strany naváděni, aby se sami naučili v daném cviku dorovnávat. Podle toho volíme i cviky, aby byly co nejefektivnější a současně proveditelné na základě slovní instruktáže.

Je to tedy kombinace fyzioterapeutického výkladu, výběru cviků bez asistence a cvičebního videa.

zdravotní cvičení

11. Své čtenáře inspiruješ k přechodu na zdravější způsob života také autorskými články, recepty i videi. Zvažuješ svou působnost i v off-line prostředí?

Osobní kontakt s lidmi je k nezaplacení. Každé úterý vedu lekci pro zdravou páteř dle vývojové metody v jógovém centru u nás na Kladně. Občas cvičím s někým ze známých na požádání, když si chtějí cvičením pomoci od nějaké obtíže.

Momentálně je to pro mne spíše vize do budoucna, ale jednou bych si chtěla otevřít nějaké malé soukromé studio, kde budu cvičit vždy jen s jedním klientem, který chce pohybem zlepšit kvalitu svého života a je ochoten pro to také něco udělat.

12. Čí myšlenky a činy naopak nejvíce ovlivnily tebe?

Moje děti mne vyformovaly neuvěřitelně (myslím to, jak pohlížím na život). Učím se nejvíce od nich, protože mi ukazují, co je nepodmíněná láska, jaké to je nehodnotit věci a lidi kolem, umět si hrát a užívat života za jakýchkoliv okolností.

Můj muž mne definitivně také ovlivnil. Přeci jen je součástí mého života více jak dvacet let a vždy mne podporoval.

Miluji Alberta Einsteina a jeho geniálně lidský přístup a pohled na život.

Ráda poslouchám videa od Bruce Liptona a Joe Dispenza, autorů naprosto skvělých a vědecky podložených knih o tom, jaký vliv má mysl na tělo, geny a zdraví. To mne také nutí přemýšlet trochu jinak, než jsem byla doposud zvyklá.

Děkujeme za rozhovor a přejeme, ať se vize stane skutečností a příval inspirace přispívající k osobnímu růstu, ať nenabírá konce!

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.