Hlavní obsah

Spotřeba kávy v Česku klesá. Vybíráme ale kvalitnější a tržby stoupají

Spotřeba kávy v Česku klesá. Jak to?Video: Lucie Šmídová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bez kávy si mnoho lidí nedovede představit start nového dne. Pije se cestou do práce, v kavárnách či na poradách. Doma už ale tolik ne. Spotřeba kávy v Česku klesá. Přesto jsou obchodníci spokojeni. Lidé totiž vybírají kvalitnější a dražší kávu. Tržby tak stále rostou.

Článek

V období od října 2017 do září 2018 se spotřebovalo 19 400 tun. V meziročním srovnání je to téměř o 4 % méně. Zato roční tržby o 4 % narostly a činí tak více než 6,5 miliardy korun. Jde o údaje společnosti Nielsen, která zná také důvod. Za vyšším ziskem nestojí pouze zdražování, ale především to, že lidé přešli k prémiovějším typům kávy.

A to potvrzují také odborníci na kávu. „Lidé už dnes dbají na to, co si do těla dají. Doby, kdy jsme pili standardní kávy, jsou dávno pryč. Výběr je ze širokého spektra. Káva se pěstuje v padesáti zemích světa,“ vysvětluje majitel pražírny Josef Hora.

Více se kupují kapslové a zrnkové kávy. Čeští spotřebitelé ale i nadále nejvíce nakupují mletou, která tvoří téměř polovinu z celkové spotřeby. Průměrně za ni utratí 31 ze 100 korun tržeb za kávu.

Kávu vybíráme především podle země původu, která má na chuť kávy největší vliv. „Jsou kávy, které splňují standard, vyhovují osmi lidem z deseti, a naopak máme kávy, které budou chutnat jen jednomu člověku z deseti. Je to například káva z Indonésie, která je velice intenzivní, a to jak její aroma, tak především chuť. Je to jako kdyby vám někdo strčil nos do hlíny,“ říká Josef Hora.

Více o pěstování a zpracování kávy se dozvíte v rozhovoru nad článkem. Jde o rozhovor z pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované