Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

‚Will Smith je příliš světlý‘. Jeho obsazení do role otce Sereny Williamsové budí rozpaky

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - Do role filmového otce tenisek Sereny a Venus Willamsových měl být obsazen hollywoodský herec Will Smith. To ale vyvolalo nevoli ze strany filmových kritiků, protože Smith má pro ztvárnění Richarda Williamse příliš světlou kůži.

Will Smith ve snímku Den nezávislosti. foto: Warner Bros.

Richardovi Williamsovi je v současné době 77 let. Ze svých dvou dcer, Sereny a Venus, vychoval jedničky světového tenisu. To i přes fakt, že s hrou žádné vlastní zkušenosti turnajové zkušenosti neměl. Právě Richard má být pochopitelně velmi důležitou postavou v připravovaném biografickém filmu o sestrách tenistkách. Obsazení této role ale budí kontroverze. 

Joel Edgerton a Will Smith ve snímku Bright.
Will Smith a Joel Edgerton ve snímku Bright.

Herec Will Smith je totiž podle filmových kritiků pro roli až příliš světlý. Vadí to i fanouškům, kteří se se svou nevolí netajili na sociálních sítích. „Miluju Willa Smithe, ale pro tuhle roli jsou tady další afroameričtí herci,“ napsal na sociální síť Twitter trenér amerického fotbalu a novinář Clarence Hill. 

05.března 2019 v 06:46, příspěvek archivován: 07.března 2019 v 17:46

Colorism matters..love will Smith but there are other black actors for this role https://t.co/qrV1QuBiJH

Lidé také navrhují jiné herce, kteří by se pro roli mohli hodit lépe, jako je oscarový Mahershala Ali nebo Idris Elba. 

05.března 2019 v 11:41, příspěvek archivován: 07.března 2019 v 17:48

Why couldn’t they get someone like Idris Alba to play Venus’ and Serena’s dad in the upcoming movie? Why are they whitewashing the dad with Will Smith. colourism is constantly subconsciously fed to us and we just eat it up...

Kolorismus (Colourism) je forma rasové diskriminace. Ve filmové praxi to vypadá tak, že je do role obsazen herec, který má jinou barvu kůže než ten, koho má představovat. 

Will Smith je v současné době jedním z nejvýdělečnějších amerických herců. V mládí na sebe upozornil především v sitcomu Fresh Prince. Byl dvakrát nominován na Oscara. Zahrál si například ve snímcích Muži v černém, Hancock, Den nezávislosti nebo Já, Robot. Kromě herecké kariéry je i úspěšným rapperem. Je čtyřnásobným držitelem hudební ceny Grammy. 

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...