Kaple Panny Marie ve Spech na Náchodsku se dočkala nové střechy. Na další opravy si zatím počká

8. březen 2019 11:14

Kaple Panny Marie z přelomu 19. a 20. století ve Spech u Nového Města nad Metují má novou střechu. Podle investiční techničky oddělení rozvoje města Aleny Čečetkové byly dokončeny i ostatní drobné úpravy. Na další práce si kaple bude muset ještě nějaký čas počkat. 

Několik schůdků dělí kapličku od hlavní silnice.
„Hlavní část kapličky má nový krov, novou střešní krytinu a klempířské prvky," říká Alena Čečetková.

Jdeme se podívat dovnitř malé kaple. Co se tady všechno v posledních měsících odehrávalo, protože se stále opravuje?

Kaple Panny Marie ve Spech na Náchodsku se dočkala nové střechy

„Určitě je v plánu provádět další opravy. Víceméně se nás tady bude týkat asi především boj s dřevokazným hmyzem. Řádí nám tady červotoč. Ne sice úplně extrémně, ale je tady," vysvětluje Pavel Horvat, vedoucí Správy nemovitostí Městský úřad v Novém Městě nad Metují.

Alena Čečetková jej doplňuje: „Červotoč je v kostelních lavicích a také dřevěné schodiště, které vede nahoru na kůr, je ním výrazně poškozeno. Po schodišti se dostanete ke zvoničce a na půdu."

„To nás tedy nyní čeká, ale jinak je, myslím, interiér kapličky bez problémů. Možná ještě dozná nějakou změnu elektroinstalace," dodává Pavel Horvat.

Exteriér kaple čeká ještě hodně práce

„Na hlavní části presbytáře byla opravena tašková krytina. Byla zpevněna zvonička, která byla trochu staticky narušena. V této části jsou původní klempířské prvky, ty zatím nebyly opravovány. Časem by to chtělo sladit materiál klempířských prvků do jednoho," říká Alena Čečetková.

Kaple Panny Marie ve Spech na Náchodsku se dočkala nové střechy

Na několika místech opadává omítka, nejde však o žádný havarijní stav.

„To důležité, co bylo nutné udělat, tak to již máme za sebou. Myslím si, že teď bychom se měli pustit do sanace vlhkosti a opravy fasády objektu. Město ovšem musí řešit různé priority kam s finančními prostředky. A troufnu si říct, že kaplička úplnou prioritou nebude," dodává Pavel Horvat.

V letošním roce se kaple Panny Marie ve Spech u Nového Města nad Metují dalších oprav nedočká. V příštím roce by měly přijít na řadu sanační práce a řešení problému s dřevokazným hmyzem uvnitř stavby.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související