Je světovou umělkyní mnoha vzácných talentů. Pod jejíma zlatýma rukama se rodí kusy a díla nevšední a vznešené krásy, do kterých pokaždé dává i celé své srdce. A to již 37 let. Je jí jedno, jestli se jedná o různé látky na šaty, sklo, porcelán, kůži na tašky i kabelky, pamětní mince, bytové doplňky, malířské plátno nebo o sochy z bronzu, smaltu a skla.                                                    

Slavná rodačka ze Světlé nad Sázavou, Blanka Matragi je naší jedinou módní návrhářkou a designérkou, která se i díky své mimořádné pracovitosti trvale prosadila i v zahraničí. Již dlouhá léta je dvorní návrhářkou královských rodin a též rodin šejků a emírů v Perském zálivu.

Ale ani navzdory těmto jejím pohádkovým úspěchům nikdy nezapomněla na to, odkud pochází a za co všechno vděčí bývalému Československu, kde v roce 1980, po úspěšném ukončení studií na Vysoké škole umělecko-průmyslové, v Praze, získala titul akademická malířka.

S Vaší jedinečnou tvorbou, plnou nadčasové krásy, již téměř čtyřicet let obohacujete životy spousty žen. V této své tvorbě jste se již opakovaně odkazovala – a stále odkazujete – na důležitost čerpání inspirace běžným životem a detailním pozorováním okolí. Můžete nám prozradit i konkrétní příklady?
Vyrůstala jsem na Vysočině, v chudé rodině, jako druhá ze tří děvčat. Táta byl sklářem, maminka se starala o domácnost a všechny tři jsme musely doma pomáhat. Možná, že překvapím čtenářky tím, že umím všechny práce kolem domu – starat se o zvířata i o zahradu, hrabat seno nebo kosit trávu pro králíky a pak je nakrmit…                          
Moc ráda si vzpomínám na moje dětství na Vysočině. Na komentovaných prohlídkách mé stálé výstavy v pražském Obecním domě, s názvem Timeless, ženám pokaždé říkám, že i když moji klientelu tvoří též nejbohatší lidé světa a již téměř čtyřicet let žiji v Bejrútu, stále zůstávám ženou z Moravy.

Kterou vaši kolekci inspirovaly obzvlášť vaše zážitky z dětství na Vysočině?                                                         
Tak tomu bylo v případě mojí módní show a kolekci s názvem “Elements”. Jelikož v roce 2017 uplynulo 35 let od otevření ateliéru a studia Blanka Matragi – Haute Couture v Bejrútu, rozhodla jsem se toto výročí oslavit galavečerm 11. listopadu 2016, ve Smetanově síni pražského Obecního domu. Jak dobře víme, bez základních přírodních živlů – půdy, vody, vzduchu a ohně, by život na Zemi neexistoval. A proto i já se v této kolekci, v naší pohnuté době, navracím ke kořenům a svým dílem chci přispět k úsilí o záchranu planety.

Co pro vás znamenají čtyři elementy?                                                                                                              
V mé dosavadní tvorbě se tyto atributy (elements), vždy prolínaly nejen v mých oděvních a sklářských dílech, ale zároveň i v experimentálním průmyslovém designu. Čtyři elementy jsou spojením mé energie. Voda je inspirována koupáním v řece a lovením ryb na Vysočině, ale i pozorováním bouří na moři v Libanonu. Žár ohně mě okouzlil nejen ve sklářských dílnách. Zem a její stabilitu jsem si vyzkoušela též v mém dětství, při stavbě našeho rodinného domu. Vzduch symbolizují jak snové červánky na letní obloze, tak touha po cestách do neznámých zemí.   
                                            
Jakými hlavními zásadami se řídíte při vaší práci?                                                                                          
Vždy se obklopuji profesionály, ať jde o samotnou tvorbu, tak následnou prezentaci. Také často upozorňuji lidi na to, že klíčem k úspěchu je reflektovat dobu, umět přistupovat k věcem nekonvenčně, nápaditě a věci běžné povýšit na věci neobyčejné. Což úžasně uměla i moje maminka.

České a slovenské ženy dlouhá léta byly přesvědčeny, že běžným lidem jste nedostupná návrhářka pro princezny, jejíž šaty stojí milióny. Tento mýtus jste se však rozhodla vyvrátit. V říjnu 2011 jste otevřela v Obecním domě, v Praze, svůj první autorský butik a také jste v něm představila našim ženám první volnočasovou kolekci Ready-to-Wear. Co si mohou ženy v butiku pořídit?                

Dobře vím, že moji tvorbu obdivují i lidé, kteří si luxusní šaty Haute Couture nemohou dovolit. Proto jsem vytvořila zmíněnou kolekci, aby si každá žena, která má ráda módu, mohla pořídit “něco od Blanky Matragi”. V butiku nabízíme ženám i šátky, legíny nebo různé pásky. A na výstavě si mohou zakoupit též mé grafiky, porcelán, sklo, designové hodiny do bytu a další věci. 

Inspiruje desetitisíce žen a dodává jim tak potřebné, zdravé sebevědomí. Po svých veleúspěšných dvou knihách, z nichž druhá kniha s názvem Jedu dál, se stala bestsellerem, jste nedávno vydala unikátní multimediální interaktivní knihu, s příznačným názvem Blanka Matragi, co je jejím záměrem?
Ano, nedávno vyšla moje multimediální interaktivní kniha, která seznámí zájemce i s tím, jak vzniká moje tvorba. Mým velkým přáním je, aby byla přístupná všem ženám.
Eva Vašková Čejková se svým týmem ŽENY s.r.o. pravidelně pořádá pro zvýšení sebevědomí žen akce s názvem Den, kdy se mám ráda. Co na to říkáte? 
Jsou to nesmírně prospěšné a užitečné akce. Moc jim fandím a přeji jim i nadále hodně úspěchů.

Budete jednou z mentorek na konferenci Equal Pay Day 2019. Kdy se můžeme těšit na vaše vystoupení a jaké téma jste si zvolila? 
Vystoupím v sobotu, 30. března, po 15:00 hodině. Zvolila jsem si tému INOVACE, NÁPAD, KREATIVITA to je to, co se dneska cení. Vybrala jsem si toto téma, které je mým klíčovým aspektem k úspěchu.

Fotky: Titulní foto – Blanka Matragi archiv, ostatní fotky – Eva

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account