Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trumpová si libovala, jak si to s Monikou Babišovou užily. Co udivilo novináře?

Autor: všm, simao - 
8. března 2019
16:25

Čtvrteční návštěvu Bílého domu sice zahájili premiér Andrej Babiš (ANO) s chotí Monikou společně, následně se ale pár musel rozdělit. Zatímco český předseda vlády diskutoval s prezidentem Donaldem Trumpem o byznysu i terorismu, Moniky se ujala první dáma USA Melania. Obě ženy prošly Západním křídlem Bílého domu a daly si společný čaj. Melania si následně setkání na sociálních sítích pochvalovala. Ten den se přitom s Babišovou viděla již podruhé, dopoledne ji pozvala na předávání Mezinárodních cen pro odvážné ženy.

Bylo úžasné přivítat dnes v Bílém domě premiéra České republiky a jeho ženu Moniku. S chutí jsem s Monikou Babišovou podiskutovala o mnoha zásadních problémech, kterým dnes čelí děti po celém světě,“ uvedla Melania Trumpová po schůzce na svém profilu na instagramu. 

K tomu připojila heslo „BeBest“, čímž odkazovala na svou občanskou iniciativu s názvem Buďme nejlepší, jejímž cílem je bojovat proti šikaně a drogové závislosti dětí.

Svými zážitky se skrz sérii snímků pochlubila na sociální síti také Monika Babišová. „Bylo mým velkým potěšením setkat se v Bílém domě s panem a paní Trumpovými,“ okomentovala fotografie, které zachycují oba manželské páry před Bílým domem a v Oválné pracovně. 

Monika Babišová a Melania Trumpová na prohlídce v Bílém domě Monika Babišová a Melania Trumpová na prohlídce v Bílém domě | Instagram

Trumpovi přivítali Babiše s jeho ženou u jižní strany Bílého domu, následující rozhovor trval asi dvacet minut. „My jsme v Oválné pracovně relativně dlouho diskutovali s manželkami, bavili jsme se o dětech, o Československu, o rozdělení. Jak se baví manželské páry. Pan prezident se zajímal o různé věci, bylo to velice neformální,“ popsal později Babiš přijetí u Trumpa.

Další fotografie na profilu Moniky Babišové pak zachycují obě ženy při procházce po Bílém domě a při společném čaji. Jsou to momentky ze chvíle, kdy se jejich partneři odebrali společně debatovat o politických tématech a dámy tak začaly vlastní program. „Bylo hezké vidět znovu krásnou paní Trumpovou, na čaji jsme měly příjemnou konverzaci o ženách, dětech i charitě,“ dodala Babišová.

Trump zapomněl na focení s Babišem

Americký tisk si nicméně u setkání povšiml dvou zajímavých detailů. Za prvé zpravodaj televize CBS Mark Knoller poznamenal na twitteru, že „prezident vedl premiéra do Bílého domu a zapomněl na společnou fotografii“. Manželky tak zůstaly chvíli zmateně stát na nádvoří a pak následovaly smířeně muže dovnitř. Média také okomentovala, jak se „první dáma USA a česká paní premiérová“ tiše prezentovaly.

Monika Babišová a Melania Trumpová na prohlídce v Bílém domě Monika Babišová a Melania Trumpová na prohlídce v Bílém domě | Instagram

„A tato podobnost, daleko více než strategický význam Babišovy malé středoevropské země, pomohla (českému premiérovi) k tomu, aby se vedle Trumpa v Bílém domě usmíval do kamer, zatímco jeho manželka a (americká) první dáma Melania seděly tiše po jejich pravici a levici,“ uvedl The Washington Post, podle kterého si jsou Babiš a Trump v mnoha věcech podobní. 

Postižené děti i veteráni

Melania se přitom s Monikou viděla ten den již podruhé. Obě ženy se ve čtvrtek potkaly na předávání Mezinárodních cen pro odvážné ženy, kam Trumpova choť Babišovou pozvala. Ta měla během několikadenní návštěvy po většinu času odlišný program od českého premiéra.

Video  Babiše setkání s Trumpem nadchlo: Zasmáli jsme se, je to velice příjemný společník  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Středu například zahájila návštěvou traumacentra, kde pomáhají veteránům, kteří přišli o tu či onu končetinu. Pak poobědvala ve Washingtonu v restauraci Fiola Mare za účasti filantropky, lékařky a také dcery válečného pilota RAF Jany Švehlové.

Navštívila rovněž charitativní organizace Boys and Girls Club of America, pomáhající dětem a mladým v různých životních situacích, často postiženým. Tady se znovu protly cesty Trupové a Babišové, i když ne osobně, právě Melanie totiž tuto organizaci podporuje.

honkamilos ( 9. března 2019 22:04 )

Nestáli jí za to.

Zdenka Bielikova ( 9. března 2019 20:53 )

Akože, už ťa pustili z toho ústavu ?

Zdenka Bielikova ( 9. března 2019 20:49 )

Chúďatko nešťastné.

sigmae ( 9. března 2019 20:18 )

a ty jsi blbec

ostuda ( 9. března 2019 19:06 )

kdybys tolik nežrala nevypadala bys taky tak

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa