Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš s Monikou si připil na Bílý dům. Zmínil studia dcery a uctil oběti 11. září

Aktualizováno -
9. března 2019
01:23
Autor: Jaroslav Šimáček - 
8. března 2019
11:00

Washington se rozloučil s Andrejem Babišem deštěm i sněhem. Zhoršené počasí provázelo i pietu před Pentagonem, kde Babiše doprovázel nový ministr obrany USA Patrick Shanahan. Babiš s ním mluvil mj. i o tom, jak navštívil Dvojčata s dcerou před teroristickým útokem. Český premiér, který si pochvaloval přijetí u Donalda Trumpa, se vrací z USA zpět do Prahy, již v neděli však odlétá na setkání premiérů V4 do Varšavy. Co stihl v předvečer posledního dne americké mise a v jejím závěru?

Andrej a Monika Babišovi zářili ve čtvrtek spokojeností, přijetí Donaldem Trumpem naplnilo jejich očekávání a opadla i počáteční nervozita. Strávili v Bílém domě více než hodinu, fotografům pak zapózovali na balkónu jejich luxusního hotelu Hay Adams s výhledem právě na Bílý dům. Manžele Babišovi čekala ve Washingtonu i recepce na české ambasádě. Po tomto veselí však následovala další série Babušových jednání. Vedle toho premiér uctil památku obětí 11. září u památníku před Pentagonem. A do toho začala sněžit.

 

Po večírku na ambasádě další perný den

 

Úspěšný den, kdy se Babišovi dočkali přijetí v Bílém domě, které si český premiér pro jeho atmosféru velmi pochvaloval, završili na večírku na českém velvyslanectví. „Z našeho pohledu se pan premiér zaměřil na to základní, co diplomacie udělat nemůže. Navázat osobní vztah, osobní chemii s prezidentem Spojených států. To, myslím, bylo zcela správné rozhodnutí,“ řekl Blesk Zprávám velvyslanec v USA Hynek Kmoníček.

 

„My jsme v Oválné pracovně relativně dlouho diskutovali s manželkami, bavili jsme se o dětech, o Československu, o rozdělení. Jak se baví manželské páry. Pan prezident se zajímal o různé věci, bylo to velice neformální,“ říkal Babiš o přijetí u Trumpa, během kterého se setkal i s jeho dcerou Ivankou Trump, kterou lákal na obchodní konferenci do Prahy.

 

Video  Za Babišem v Bílém domě přivedli i Ivanku Trump: Lákal ji do Česka. A předal i Zemanovo pozvání  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy / Foto Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

 

Babiš vzpomněl studia své dcery a zážítek před 11. zářím

 

Babiš však vzpomněl i svou vlastní dceru Adrianu, své prvorozené dítě. A to poté, co s úřadujícím ministrem obrany Patrick Shanahanem absolvoval pietu u památníku obětí z 11. září před Pentagonem.

K 11. září přidal totiž Babiš na závěr své návštěvy USA i osobní vzpomínku: „Já jsem mu vyprávěl můj zážitek, že moje starší dcera studovala na bostonské univerzitě (…), tak my jsme navštívili New York a byli jsme 10 dní před 11. Zářím nahoře na těch Dvojčatech. Když jsem to viděl v televizi, tak to byl strašný pocit. Mluvili jsme o té tragédii, o tom teroristickém útoku. Právě celkem hustě sněžilo, tak jsme moc času spolu nestrávili.“

Se Shanahanem však několik věcí probrat stihli. A to nejen terorismus. „Samozřejmě si musíme připomínat tu hrozbu mezinárodního terorismu a proto naši vojáci společně s americkými bojují proti mezinárodním terorismu ve světě,“ uvedl Babiš, ale zmínil také to, že mluvili o Afghánistánu, ale i nových akvizicích českého ministerstva dopravy včetně soutěže na nákup 12 všestranných vrtulníku.

Do Prahy pozvali 12 zástupců ze Sněmovny reprezentantů

Co se naopak ve Washingtonu neuskutečnilo, bylo setkání s předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou, které bylo nakonec zrušeno. Babiše se však i poslední den ve Washingtonu do Kongresu přece jen vydal. A při závěrečné tiskovce k tomu říkal: „V této chvíli máme asi 12 zástupců ve Sněmovně reprezentantů, což jsou lidé, kteří mají nějaký vztah k naší zemi (…) To jsou vlastně naši kvazispojenci.“

Společně poobědvali a připravili plán, který by chtěli realizovat po evropských volbách – přivítat je pro změnu v Praze. „My jsme měli s nimi oběd, byli to republikáni i demokraté a pozvali jsme je do Prahy, někteří z nich v Praze ani nebyli,“ uvedl Babiš. Připomněl také setkání se zástupci židovských organizací, se kterými se bavil o své nedávné návštěvě Izraeli, při které rovněž nechyběla jeho manželka Monika Babišová.

 

 

Premiérova manželka po dvou dnech v USA napěchovaných akcemi od rána do večera má pátek o něco volnější a pevně zařazené body v jejím programu nebyly. „Je 8. března, je MDŽ a já vám prostě chci popřát. Všem ženám. Mám to štěstí, že se spoustou úžasných žen můžu spolupracovat,“ vzkázal Babiš z USA.

 

 

Babiš stále doufá v Apple Store

 

Babiš měl na programu též návštěvu památníku 11. září či výzkumných a vývojových společností 1776 Incubator v Crystal City či CloverDX. Hovořil však také o tom, že by chtěl ve Washingtonu navštívit místní Apple Store.

 

 

„Doufám, abych trochu rozpohyboval twitter, že se dostanu do toho Apple Storu. Je to samozřejmě projekt, ve kterém chci pokračovat. Já jsem psal Timovi Cookovi dopis, poslal jsem mu i fotky, kde by eventuálně Apple Store v Praze mohl být v nájmu, nic, žádná nějaká pro nás investice,“ říkal Babiš českým novinářům, mezi kterými při jeho cestě do USA nechybí ani Blesk Zprávy.

 

 

„Je to prestižní záležitost. Zjistil jsem, že Apple má fanoušky, ti se na mne i obrátili. I když já nebudu mít jednání s Applem, tak rád se do té prodejny podívám, abych si nějak občerstvil, jak to tam vypadá. Ten projekt jede dál a teď čekám odpověď na můj dopis. I když samozřejmě Apple to nebude sdělovat, to je jejich obchodní tajemství, ale bylo by fajn, protože není v našem regionu takový obchod, a já myslím, že naši lidi, hlavně mladí lidé, by to přivítali, že by měli přístup k nejnovějším novinkám této firmy, která má samozřejmě nejmodernější technologie,“ dodal Babiš.

 

Video  Babiše setkání s Trumpem nadchlo: Zasmáli jsme se, je to velice příjemný společník a měl skvělou náladu  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

 

 

Andrej a Monika Babišovi zářili ve čtvrtek spokojeností, přijetí Donaldem Trumpem naplnilo jejich očekávání a opadla i počáteční nervozita. Strávili tam více než hodinu, fotografům pak zapózovali na balkónu jejich luxusního hotelu s výhledem právě na Bílý dům. Manžele Babišovi čekala ve Washingtonu i recepce na české ambasádě. V pátek večer se pak vládní speciál vrací do Česka, ještě předtím ale premiér uctil památku obětí 11. září u památníku před Pentagonem. A do toho začala sněžit.

petr12 ( 11. března 2019 14:55 )

jsme hrdi na nejlepšího premiera od nepřevratu a jeho krásnou ženu.Na co mužou být hrdi zloději,kmotři,hovada opozice!

Hus_z_Prahy ( 10. března 2019 15:18 )

Miluji Moniku i Babiše a jsem na ně pyšný

rudaverliba ( 9. března 2019 08:19 )

Zakazuji připomínat, že koncem války Rudá armáda bombardovala Brno!

aIIahakbar ( 9. března 2019 07:09 )

Tobě evidentně spadlo něco těžkého na kebuli.

bobikdoma ( 8. března 2019 23:35 )

Myslím si, že pitvat události, které se staly před více jak 70 roky z pohledu dneška je blbost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa